Skocz do zawartości

netsprint, onet a współpraca z google

emiliann

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa dotyczy serwisu www.fit.pl, pod koniec zeszłego roku udało mi sie go dosc udanie wypozycjonować. Po słowie "fitness" fit.pl był na pierwszych miejscach we wszystkich wyszukiwarkach.

Od jakiegos miesiąca widze jednak jego systematyczna degradację w Netsprincie i Onecie. Teraz doszło nawet do tego że Netsprint nie potrafi znaleść tej strony nawet jak wpiszę słowo "fit.pl", a pare miesiecy wczesniej fit był number one, jedna z najbardziej popularnych domen w polsce, jedna z najchetniej odwiedzanych stron itp. dopiski mozna było przeczytac przy wynikach wyszukiwania obok naszej domeny. Teraz normalnie NIC.

Właściwie to koło h..a by mi to latało bo z Netsprint i Onetu mamy może w sumie 5% wejsci jesli chodzi o wyszukiwarki, ale jestem ciekaw dlaczego tak sie stało.

Czy możliwym powodem tak brutalnego nas potraktowania jest umieszczenie inwokacji AdSense Gooli?

W pozycjonowaniu www.fit.pl nie stosowałem żednych brudnych sztuczek, a w ostatnim czasie oprocz tyh Googli nie było powaznych zmian.

Jezeli owe wyszukiwarki przepuszczaja taki spam jak:

https://www.odchudzanie.sns.pl/

https://www.twojadieta.info/

gdzie w słowach kluczowych jeden wyraz "odchudzanie" powtarza sie po kilkanascie razy a całkowicie wyciął serwis fit.pl to co mozna o tym sądzić. I gdzie się można zwrocic z jakas nadzieja na interwencję?

Pozdrawiam

W onecie możesz się zwrócić tylko do pani Halinki :hmmm:

a w Netsprincie to mamy tutaj predstawiciela tej firmy, myslę, że wypowie się w temacie.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Pani Halinki nie znam [czy to jakis żart?].

Odpowiedz Pana z Netsprintu zas wiele by mi pomogła. Ja zajmuje sie wlasciwie tworzeniem stron internetowych a cała moja świerzą jeszcze wiedzę na temat pozycjonowania czerpałem z Waszego forum. Przygotowujac strone do wypozycjonwania kozystałem m.in. z zamieszczonych u Was porad i ostrzeżeń co moze być być uznane przez wyszukiwarki za spam, więc może przytoczę:

Techniki niedozwolone:

Tworzenie grup stron o różnych adresach url zawierających tą samą lub bardzo zbliżoną treść;

Strony ze słowami kluczowymi niezwiązanymi z treścią strony;

Strony podsuwające robotowi wyszukiwarki treść zupełnie odmienną od tego, co widzi użytkownik (tzw.”cloaking”);

Automatycznie generowane strony stworzone w celu zaśmiecenia wyników wyszukiwania;

Umieszczenie strony w farmach linków – sieciach stron wzajemnie linkujących się do siebie w celu podnoszenia popularności linku;

Umieszczanie niewidocznego tekstu;

Nadmierne powtarzanie słów kluczowych w znacznikach META;

Budowanie stron automatycznie przekierowujących użytkownika na inną stronę;

Jakiekolwiek inne techniki mające na celu oszukanie robota wyszukiwarki lub użytkownika.

wychodzi na to że owe "niedozwolone" techniki są m.in przez Netsprinta bardzo często premiowane, np. generowanie stron "w locie" czy umieszczanie niewidocznego tekstu lub nadmierne powtarzanie słów kluczowych w znacznikach meta.

I odwrotnie, jeśli ktoś sie stara podejśc do sprawy uczciwie to nie ma gwarancji że nagle nie zniknie zupełnie jakby za ingerencja jakichs tajemniczych sił.

Jeszcze jedno pytanie do Netsprinta.

Na waszej stronie przeczytałem o Trafic Index:

Traffic Index oparty jest bowiem na obiektywnej i nie zmanipulowanej ocenie przez Internautów praktycznie wszystkich polskich serwisów internetowych, zawartej w badaniu Megapanel PBI/Gemius. W ten sposób Traffic Index jako pierwszy na świecie uwzględnia w tak dużym stopniu analizę ruchu na poszczególnych serwisach.

tym bardziej dziwi mnie całkowita degradacja https://www.fit.pl, ktory kazdego dnia odwiedza 4-5 tysiecy osob. Mamy takze inwokacje Gemiusa ktore badaja nasza ogladalnosc.

Odnosze wrazenie że w miare ziwekszania ogladalnosci Netsprint coraz bardziej nas degradował. Prosze, oto nasze aktualne statystyki:

https://ranking.stat.pl/index.php?reg=%3Fre...fit.pl&typ=stat

https://klient:fit.pl@fit.pl/stat/

Mam nadzieje ze na ta sytuacje nie mają wplywu zadne arbitralne decyzje osob zarzadzajacych Netsprintem tylko jakas cecha twego Traffic indexu o ktorej nie wiemy.

Pozdrawiam

Pracownik netsprint to Jakub75 ewentualnie możesz go zagadnąć na PW choć z reguły zawsze w tamatach dotyczących netsprint sam się wypowiada.

Jeśli jest prawdą to co mówisz to Jakub pewnie Ci pomoże

pozdrawiam.

Jeśli jest prawdą to co mówisz to Jakub pewnie Ci pomoże

Pan Jakub chyba zareagował bez zbędnego wdawania sie w polemikę bo widzę że fit.pl wrócił.

Dziękuję ale mam jeszcze jedno pytanie:

Co zrobic żeby spowrotem trafić do czołówki?

- Page rank na Googlu mamy wyski, a to jak słyszałem też się liczy w Traffic Index,

- oglądalnosć pewnie wyższą niż te 27 stron przed nami [po słowie fitness], mierzona przez Gemiusa

- tresci zwiazanej z tematem chyba najwięcej w Polsce

- w Googlu jestesmy na pierwszym miejscu w Netsprincie za to przed nami jest mnóstwo planktonu, nawet jakaś siłownia w Sulencinie, nie ubliżając Sulencinowi ;-), jest duzo przed nami.

na razie tylko o pojawianiu sie i znikaniu fit.pl - mamy od czasu do czasu problemy z jednym serwerem i od czasu do czasu zebrany strony znajdujace sie na nim nie byly widoczne w wynikach wyszukiwania - podobny problem mial Szy ze swoimi miastami

na szczescie za moment serwer bedzie wymieniony i nie powinno byc takich problemow

co do innych pytan - mamy taki mlyn, ze boje sie, ze przed weekendem nie dam rady odpowiedziec ;)

pzdr

jakub

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności