Skocz do zawartości

google.pl a jego adres IP?

mf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dziś pierwszy raz sprawdziłem narzędziem Erbita pozycję strony i co ciekawe, przynajmniej dla mnie, wynik NIE pokrywa się z zapytaniem do www.google.pl. Wiem, wiem, ktoś zaraz napisze o różnych DC i takie tam. Łącze się z google.pl oraz z jego adresem IP, tutaj: 66.249.93.99 . Zadaje to samo zapytanie w tym samym czasie "sejm" i na pierwszym www.sejm.pl jest na miejscu 4 a w drugim na 5, dla np. frazy big ben tak samo wyniki są różne (dla wielu są takie same ale można znaleźć różniące się). Zapytania do wyszukiwarki (search?hl=pl&q=sejm&btnG=Szukaj&lr=) są takie same. WTF?

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Potwierdzam. Nagłówek "host" wysyłany do serwera ma znaczenie. Do testowania wyników z konkretnego DC trzeba wpisać go do /etc/hosts jako www.google.cośtam lub użyć jakiegoś curla.

Zapytywanie po ip daje "orientacyjne" wyniki - zazwyczaj jednak wystarczające (nie zauważyłem nigdy różnic większych niż 2 pozycje).

Pamiętaj jeszcze, że zapytując www.google.pl zapytujesz jeden z kilku ipków przypisanych do tego adresu (pytanie ich wszystkich daje często wyniki inne niż pytanie po domenie) i dostajesz inny zestaw DC niż dostałbyś będąc w innej części świata.

Ja tylko dodam do tego, że jeżeli bedziesz stosował to narzedzie do porównania wyników to takie porównanie uzyskasz (gdyż zapytania są z tego samego hosta) natomiast gdybym takie narzędzie umieścił na wielu serwerach - wynik mógłby być nieco różny dla tych narzędzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności