Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć zdjęcia na stronie?

Nikonem

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka najbliższych dni postanowiłem poświęcić na aktualizację zdjęć na stronach. Na każde zdjęcie daję mały znak wodny z adresem strony w prawym dolnym rogu.

Zastanawiam się jak najskuteczniej zabezpieczyć zdjęcie tak aby zniechęcić nazwijmy to "kopistów"? Pomijam jakieś gigantyczne znaki wodne bo zdjęcie ma być atrakcyjne a nie szpecić stronę.

Niestety, jak do tej pory zbyt często spotykałem się z kradzieżą moich zdjęć. Wiem, że w 100% nie da się zabezpieczyć ale może znacie jakieś metody zniechęcające do bezprawnego kopiowania.

Z góry dzięki za pomoc ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W 100% nie da się zabezpieczyć ale można zastosować parę sztuczek utrudniających pobranie zdjęcia:

1. W przypadku zapisywania zdjęcia ludzie często klikają prawym przyciskiem myszy na obrazek i zapisz jako. Dobrym pomysłem jest nałożenie na obrazek div'a z przeźroczystym obrazkiem (1px kolor alpha i rozszerzyć na całe zdjęcie) wtedy zamiast zdjęcia zapiszą pusty png;
  2. Każde zdjęcie podpisywać w exif, można to zrobić automatycznie z PHP (chyba biblioteka pel);
  3. Obserwując zachowania użytkowników najwięcej potencjalnych "kopistów" przychodzi z... google grafika - można zablokować indeksowanie obrazków ale wtedy ruch się zmniejszy na stronie.

Radeq blog - już mniej o SEO ;)

Radeq, to pierwsze rozwiązanie jest mocno nieskuteczne. Ja rozumiem, ze chodzi tylko o utrudnienie, ale jeśli ktoś jest choć trochę ogarnięty to bez problemu taki obrazek skopiuje. Przyznam jednak, że jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż całkowita blokada RMB, z czym nadal można się gdzieniegdzie spotkać.

@pumpek, a znasz osobiście przypadki gdy [ osoba domniemana o popełnienie przestępstwa lub wykroczenia ] bulił kasę? Ja znajdowałem, pisałem, dzwoniłem, groziłem i niektórzy raczyli wyrzucić zdjęcia ze swoich stron. Nikt nie lubi gdy się do niego mówi "złodzieju nie używaj moich zdjęć"!

Kiedyś myślałem, żeby ciągać się z nimi po Sądach ale nie mam na to czasu i ochoty. Najlepiej trafić konkretnego prawnika który się za nich weźmie. Jest tylko drobny szkopuł- dobra prowizja ale po wygraniu sprawy. Nie przed.

Coś @Beer pisał o takim przypadku ale kto wie jak to tam faktycznie było ;)

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

https://seoinfo.edu.pl/jednak-mozna-swego-dochodzic/

Ja znajdowałem, pisałem, dzwoniłem, groziłem i niektórzy raczyli wyrzucić zdjęcia ze swoich stron

Bo to się znajduje i pisać ma za Ciebie kancelaria jak sam nie potrafisz :) - piszesz i wyceniasz jedno zdjęcie posługując się najniższymi stawkami SPAFu z tabelki - sądy przyznają 3krotność plus zwrot kosztów sądowych.

W moim przypadku "poprosiłem" o najniższą stawkę x ilość zdjęć (nie byłem pazerny - kilka stówek za fotkę ) ;)

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"... Trochę mnie to zdziwiło więc napisałem do właściciela serwisu który skopiował treści na swojej stronie oraz stworzył dwie prezentacje w serwisie Youtube z prośbą o uiszczenie mi odpowiedniej sumy za skorzystanie z moich prac :)..."

@Beer, trochę boli mnie głowa po wczorajszych browarkach, ni cholery nie rozumiem o co biega w Twoim przykładzie. Kto komu miał tutaj płacić i kiedy? Jak możesz mi to wyjaśnić na chłopski rozum będę bardzo wdzięczny :)

@Nikonem - Beer'owi miał płacić pirat ;) tak działa prawo autorskie :D

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

trochę boli mnie głowa po wczorajszych browarkach, ni cholery nie rozumiem o co biega w Twoim przykładzie. Kto komu miał tutaj płacić i kiedy? Jak możesz mi to wyjaśnić na chłopski rozum będę bardzo wdzięczny

Gostek wykorzystał moje zdjęcia na swojej stronie i dodatkowo wykorzystał moje zdjęcia do zrobienia pokazu slajdów który to pokaz wrzucił na tubę . Ponieważ naruszało to moje prawa majątkowe ( i autorskie trochę mniej bo foty były z moim podpisem) poprosiłem o wynagrodzenie - w odpowiedzi zobaczyłem tłumaczenia o przestrzeni publicznej, udowodnieniu praw autorskich, skąd wziąłem cene za jedno zdjęcie .... Taka odpowiedź mnie wkurzyła lekko , więc odpisałem, że sprawę oddaje do kancelarii prawnej - w ciągu 48 h dostałęm maila z propozycją ugody i prośbą o podanie nr konta do przelewu ...

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

@Beer, gwoli ścisłości - autorskie prawa majątkowe :) bo prawa majątkowe to z deka inna kwestia ;)

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Myślę, że znak wodny to obowiązek. Kombinując z jego rozmiarem, położeniem i przezroczystością można się zbliżyć do złotego środka. Ale mimo wszystko - zdjęcie na tym traci.

Kiedy jestem na przyjęciu staram się dobrze bawić, ale zwracam też uwagę na oświetlenie sal . Tak to już z tymi bankietami jest.

...zdjęcie na tym traci...

Daję w prawy dolny róg obrobiony w Gimpie adres strony. Jeszcze nad tym myślę ale chyba będę gości ścigał. W sumie mam oryginał zdjęć w dużej wadze czego z.ł.o.dziej nie może mieć. Poza tym wiem gdzie zdjęcia były robione i mogę te miejsca wskazać (u moich klientów) a z.ł.o.dziej nie.

Dawno tego nie sprawdzałem ale było kilka polskich firm które były zrobione prawie wyłącznie na moich zdjęciach i tekstach.

I śmieszno i straszno bo strony były robione przez firmy, nie przez Stasia spod piątki. Chyba, że Staś był podwykonawcą :)

Śmieszy mnie to teraz ale czasem potrafi wkurzyć jak nad jednym tekstem myślisz parę dni (bo jest to wąska specjalizacja) a kolo "napisze" to ode mnie w parę minut :)

Bardzo dziękuję Wam za pomocne rady :piwo:

• 1 rok później...
Gostek wykorzystał moje zdjęcia na swojej stronie i dodatkowo wykorzystał moje zdjęcia do zrobienia pokazu slajdów który to pokaz wrzucił na tubę . Ponieważ naruszało to moje prawa majątkowe ( i autorskie trochę mniej bo foty były z moim podpisem) poprosiłem o wynagrodzenie - w odpowiedzi zobaczyłem tłumaczenia o przestrzeni publicznej, udowodnieniu praw autorskich, skąd wziąłem cene za jedno zdjęcie .... Taka odpowiedź mnie wkurzyła lekko , więc odpisałem (...)

Beer, sprawa jest. Może wyczyściłbyś swoją skrzynkę PW? :)

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

sprawa jest

wbijaj na mojego @ ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności