Skocz do zawartości

Poprawa przekierowań htaccess

makensis

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, zależy mi na takim przekierowaniu starych adresów na nowy:

/topic/1107443326253-polskie-znaki/zapytania-cd => /polskie-znaki-t1107443326253/zapytania-cd

Stworzyłem regułę, ale nie działa do końca, bo zapytania-cd ignoruje nie dodając jego na końcu, co napisałem źle:

RewriteRule ^topic/([0-9]*)-(.*)/(.*) $2-t$1/$3 [R=301,L]

I co działa?

Mam podobny problem, ale z przepisaniem w taki sposób:

www.strona.pl/Products/22/nazwa-produktu

na

www.strona.pl/nazwa-produktu

użyłem tego co kolega Irek zaproponowął w takiej postaci:

RewriteRule ^Products/([0-9]*)-([^/]*)/(.*) $3 [R=301,L]

ale nie działa, chyba, że coś w tym poknociłem - początkujący jestem przepraszam.

Bo musisz zrobić jeszcze tłumaczenie! Popatrz na taką strukturę:

RewriteRule ^strona/([0-9]+)/(.*)/?$ index.php?page=pokaz-oferte&id=$1&title=$2 [L]

Pierwsza część: link, np. ^strona/22/to-jest-dowolny-string

Tłumacozna na: index.php?page=strona&id=$1&title=$2, gdzie $1 i $2 to dynamiczne dane z wyrażeń regularnych, w kolejności tak jak je wymieniałeś, idąc dalej za przkyładem praktycznym, link przepisywany w ten sposób prowadzi do: index.php?page=strona&id=22&title=to-jest-dowolny-string

Auto do ślubu - Oferta wynajmu samochodu ślubnego wraz z kierowcą, Bielsko-Biała.

Dobra chyba w ogóle źle zacząłem z tym walczyć i pewnie tego co chce zrobić nie da się zrobić w htaccess...

Próbowałem zrobić friendly URL przez htaccess bo w CMS MS po kilku godzinach walki wysiadłem (URL generowane automatycznie)

Rozumiem, że to:

RewriteRule ^Products/([^/]+)/([^/]+) $2 [R=301,L]

po prostu przekierowuje z adresu A na adres B.

Chyba coś pomieszałem :(

Nie zadziała, bo stawiam liter wódki że produkt ma się wyświetlać przede wszystkim po ID. Dlatego trzeba je wciąż zachowywać, ale jak cię pocieszy przepisanie z www.strona.pl/Products/22/nazwa-produktu na www.strona.pl/22/nazwa-produktu - co jest jak najbardziej w porządku jeśli chodzi o SEO, to powinno to załatwić:

RewriteRule ^([0-9]+)/(.*)/?$ Products/$1/$2 [L]

Ale uwaga! Products wzięło się tu nie bez powodu, teraz podając url twojej witryny, łamany przez dowolną liczbę i ciąg znaków alfanumeryczny będzie przekierowanie na stronę produktu o ID przekazanym w URLu, co oczywiście może przełożyć się na błędy na innych stronach. Jeśli chcesz ich uniknąć najlepiej nie tykaj .htaccess, albo zamień jedynie słowo "Products" na "produkt" (lub towar etc.):

RewriteRule ^produkt/([0-9]+)/(.*)/?$ Products/$1/$2 [L]

Dostaniesz w ten sposób URL "www.strona.pl/produkt/22/nazwa". Ciągle zadaje sobie pytanie - po co te zmiany?

Auto do ślubu - Oferta wynajmu samochodu ślubnego wraz z kierowcą, Bielsko-Biała.

Chciałem to zmienić ponieważ na starej stronie linki do produktów były w takiej formie:

www.strona.pl/nazwa-produktu

Rozumiem, że link w postaci www.strona.pl/products/22/nazwa-produktu pod kątem SEO jest właściwa?

Najwyżej zrobie przekierowanie 301 ze starych url produktów na nowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności