Skocz do zawartości

Nowa strona firmowa, blog technologiczny na Wordpress

007Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Kilka dni temu powziąłem decyzję o stworzeniu czegoś co będzie w przyszłości zapleczem(nie w znaczeniu pozycjonowania) dla witryny reklamującej/opisującej wykonywane przeze mnie usługi.

Moim celem jest stworzenie i wypozycjonowanie witryny opartej o WP na rynku lokalnym jeśli chodzi o usługi(miasta 10-25tys i okoliczne powiaty) i wypozycjonowanie tej samej witryny pod kątem artykułów branżowych w "szerszym internecie". Innymi słowy chodzi mi o wypozycjonowanie firmowej witryny kosztem wpisów, artykułów na tym samym WP tak, aby mój klient znalazł jakieś przydatne informacje a oprócz tego miał informacje o wdrożeniach, sprzedaży, promocjach, cenach itp. Sama strona nie będzie miała sklepu i nie będzie zarabiać ma być to wizytówka i oferta firmy + interesujące(autorskie) artykuły, tutoriale, instrukcje i proste programy.

Co zrobiłem dotychczas:

- wykupiłem hosting, domenę;

- postawiłem pusty WP z jakimś tam standardowym szablonem, dodałem kilka wtyczek;

- mam pomysł na kilka artykułów i dział download z autorskimi skryptami Windows i podstawowymi programami.

Pytania:

1. Czy najpierw zająć się wypełnianiem treścią kolejnych podstron i dodawaniem w.w artykułów? Lub

2. Najpierw doszlifować szablon, wtyczki itd(sprawy techniczne strony)?

3. Gdy uporam się z powyższym, od czego zacząć pozycjonowanie(dodawanie do katalogów?)?

Tym WP chciałbym sobie przygotować grunt pod usługi. WP zaproponował mi ktoś kto prowadzi tylko blog i dlatego też zdecydowałem się akurat na tą aplikację. Może jednak do tego profilu strony pasuje jakiś inny CMS?

Pozdrawiam

Przede wszystkim, bardzo dobry pomysł. Proponuję też udzielać się na portalach związanych tematycznie z profilem firmy. Jeżeli Twoje treści będą ciekawe lub poruszysz jakiś nowy problem, to zamieszczaj linki do swoich artykułów.

Proponuję, abyś robił 1,2,3 kolejno: artykuł, poprawki w szablonie, katalogowanie, artykuły, poprawki w szablonie, katalogowanie ... systematycznie, wszystkiego po trochę. Z czasem zobaczysz, że pewien kwestie staną się ważniejsze, z czasem pojawia się dodatkowe potrzeby, a kierunek niektórych działań zmieni się.

Dlatego załóż plan działania, ale nie trzymaj się go na sztywno za wszelką cenę, bo wraz z rozwojem serwisu będzie on ulegał zmianie.

PS. WP jest całkiem dobrym rozwiązaniem.

Witam,

Z mojego skromnego doświadczenia ja bym technicznie dopracował stronę, potem kilka katalogów żeby google zauważyło ją i aktualizowało w miarę możliwości. Potem treść strony i katalogowanie. Gdy już na stronie będziesz miał kilka artykułów to dopracowanie szablony od strony wizualnej. Taka kolejność wydaje mi się w miarę optymalna, gdyż google widzi stronę i ją indeksuje a Ty dorabiasz resztę.

I wygląda to jak tworzony serwis a nie jakaś kopia innego. Bo serwisy co mają duuużo artykułów i zero np komentarzy wyglądają jak klony.

Pozdrawiam

A czy pozycjonowanie WP różni się w znaczący sposób od klasycznej strony/podstron w html? Trzeba na coś szczególnie uważać?

Ja chyba pójdę drogą:

1. Ustabilizować wygląd motywu

2. Dodać kilka artykułów - ogólnie wypełnić nieco stronę

3. Sprawdzić jeszcze raz od strony technicznej i wizualnej

4. Rozpocząć dodawanie do katalogów

5. Dopisywać nowe artykuły i dodawać do katalogów.

Co sądzicie?

Pozycjonowanie WP zasadniczo nie różni się od pozycjonowania innych stron. Kilka wtyczek SEO pewnie ułatwi robotę - o tym poszukaj na forum, było wiele razy maglowane.

PS. Linkowanie to nie tylko katalogi. Spróbuj jeszcze precle, fora, komentarze, itd.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Wtyczkę SEO mam: WordPress SEO

Na razie dodałem do 2 małych katalogów. Google zaindeksowało mi kilka podstron zaraz po zainstalowaniu WP ale tych "domyślnych" dla WP(about, welcome, hello world etc).

Teraz nie pozostaje nic innego jak dodawać nowe wpisy i linkować tak? Na tym etapie rozwoju mogę coś więcej robić? Pozycjonowanie to proces rozległy w czasie z tego co rozumiem i nie można robić nic za szybko.

Pozycjonowanie WP zasadniczo nie różni się od pozycjonowania innych stron. Kilka wtyczek SEO pewnie ułatwi robotę - o tym poszukaj na forum, było wiele razy maglowane.

Pozycjonuje dużo swoich stron na WP i pozwolę się nie zgodzić. Według moich doświadczen autorskie strony, statyczne oraz na TYPO3 o wiele łatwiej jest pozycjonować. Pozostaje jednak przy WP, ponieważ w ostatecznym rozrachunku jest to i tak oszczędność czasu.

http://spinning.com.pl - przynęty spinningowe

Pozycjonuje dużo swoich stron na WP i pozwolę się nie zgodzić. Według moich doświadczen autorskie strony, statyczne oraz na TYPO3 o wiele łatwiej jest pozycjonować. Pozostaje jednak przy WP, ponieważ w ostatecznym rozrachunku jest to i tak oszczędność czasu.

Po kilku godzinach pracy wydaje mi się, że z pozoru pozycjonowanie statycznej strony jest łatwiejsze. Jednakże dzięki wtyczce SEO(która podpowiada, nie zrobiłeś tego, tego, tego) laikowi łatwiej poruszać się w tych sprawach(swoją drogą mam nadzieję, że to co pokazuje wtyka ma faktycznie wpływ na pozycjonowanie:

Your focus keyword was found in:

Article Heading: Yes (1)

Page title: Yes (1)

Page URL: No

Content: Yes (1)

Meta description: Yes (1)).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności