Skocz do zawartości

linkowanie ma sens?

pietrek

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście część odpowiedzi była jajcarska, moim zdaniem nic po updatach się nie zmieniło (albo niewiele), należy linkować, byleby rozsądnie. A co do pomyłki użytkownika jarekk to oczywiście jest to normalne, przyszły nowe linki (nie ważne, że z nieprawiłowym anchorem) to też wzrosły pozycję, na które dana domena jest zopymalizowana (masz w domenie, meta tytule, meta opisie i treści hasło spawacz Ciechocinek to nawet, gdy podlinkujesz tą domenę na hasło taniec Elbląg to i tak spawacz Ciechocinek pójdzie do góry). Wogóle zmiany po updatach google moim skromnym zdaniem wynikają tylko i wyłącznie z przeliczenia linków. Dodałeś stronę np. do katalog.interia.pl, wydawało Ci się, że zobyłeś 1 dość mocny link, a tak na prawde zdobyłeś ich kilka set/tysięcy (bodaj poprzez okna promujące najnowasze wpisy). Okna te za chwilę zaczęły promować inne wpisy i z tych kilku tysięcy linków (tyle, ile jest kategorii w tym katalogu) zrobił się jeden. Przed updatem google co najwyżej kasowało kilkaz tych linków dziennie, można było łatwo na to zareagować poprzez zastąpienie tych linków następnymi (spadła Ci pozycja o 1 czy 2 to dowalasz linki i wraca). Przeliczenia algorytmu na nowo sprawiły, że google wywaliło nam z indeksu i tak nie istniejące już linki w zasadzie w jeden dzień i zamiast tracić je na bieżąco co poskutkowałoby małymi zmianami pozycji straciliśmy je wszystkie na raz. Ja sam stworzyłem subdomenę do jednej z moich domen i wypozycjonowałem od nowa, gdyż myślałem, że google nałożyło jakiś filtr. Moim ogólnym błędem było to, że pozycjonuję strony tylko i wyłacznie dla rodzinnego interesu, po wypozycjonowaniu na dane hasło na TOP1 pozycjonowałem jesze trochę, a potem sądziłem, że mogę sobie zrobić przerwę, gdyż konkurencja daleko w tyle i jak komuś uda się mnie przegonić to wrócę do pozycjonowania. I uważam, że właśnie przez to update mnie pokarał.

Polecam firmę odAdoZ Przeprowadzki Gdańsk.

Oczywiście część odpowiedzi była jajcarska

Albo cwaniarska. Nie lubię marudzić jak inni ale nie wiem po kiego jakieś łosie piszą posta tylko, żeby pokazać jaki mają suchy cyniczny żart. Nie ważne.

Wszyscy już napisali swoje. Dobrze. Dodam i ja.

Dużo czytałem w PL i USA o zmianach po Pandzie bo spadły mi 3 z 50 stron.

Moje skromne wnioski:

- linkowanie jak dawniej

- linkowanie jeszcze wolniej niż dawniej, nawet 1 link na frazę dziennie (i tak dopiero przy indeksowaniu BL wychodzi prawdziwy profil linków)

- różnicowanie anchorów jeszcze większe niż dawniej (30-50% organic links czy brand links)

- różnicowanie źródeł BL (wiadomo)

- linkowanie podstron

- zadbanie o TrustRank (nie dawno w niego jeszcze nie wierzyłem ale uwierzyłem): 20-30% nofollow, różnicowanie anchorów

- linkowanie na zewnątrz

- treści

- linkowanie wewnętrzne (jak zawsze, ale dobre menu i zaplanowane breadcrumsby zrobią to z automatu za nas)

Co do nofollow i dywersyfikacji anchorów - to jest już pewne. Analizowałem, testowałem, podpatrywałem np. ahrefs.com.. autorzy softu wiedzą, jakie czynniki są ważne i je prezentują.

Joł.

a artykuly/tresci dlugie? czy raczej krotkie rzeczowe.

Oczywiście Google nie ma nic przeciwko długim artykułom ale i krótkie, kilkuzdaniowe, rzeczowe nie są zagrożeniem a przeciwnie, site rośnie. Pisząc artykuły na stronę, nie patrzę na to, by dobić np. 1500 znaków, wcale się tym nie przejmuję. Mam i takie, które liczą sobie np. cztery zdania i doczekały się kilku lajków.

Co dla ciebie oznacza duży site?

Wiem, że są strony mające i kilkadziesiąt tysięcy podstron i więcej ale moim zdaniem, bardzo pozytywny wpływ na pozycję ma site nawet np. 200 podstron. Im więcej, tym rzecz jasna lepiej. Jedna z moich stron ma site ponad 5000 a druga połowę z tego. Wzrasta pozycja strony głównej ale marnotrawstwem jest niewykorzystanie takiego potencjału do linkowania podstron a przede wszystkim tagów (składających się z co najmniej 2-3 podstron ale lepiej więcej).

Dopisek: Tagi tworzymy wpisując słowa, wyrażenia popularne, nie bójmy się tego. Oczywiście tag np. "kredyty" to niezbyt optymalne rozwiązanie ale już np. "kredyty gotówkowe na oświadczenie" - no, można zajść wysoko jeśli taki tag powtórzysz kilka razy a na kilku podstronach (w już istniejących artykułach lub w przyszłości) wstawisz linki do takiego tagu.

Site rulez

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności