Skocz do zawartości

Spadek pozycji w Google po początkowym okresie wysokich pozycji

piotrml

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie jest Wasze doświadczenie, jeśli chodzi o spadek pozycji w Google po początkowym okresie wysokich pozycji (po bonusie otrzymywanym od Google na start)?

Czy przy pozycjonowaniu na wiele słów kluczowych (np. 10) zawsze po okresie kilku miesięcy pozycja mocno spada?

Ja osobiście zauważyłem, że po okresie ok pół roku pozycjonowania na dane słowa kluczowe - pozycje na te słowa lecą na łeb na szyję, natomiast na inne niekoniecznie.

Czy jest jakiś sposób, aby zminimalizować lub wykluczyć efekt wypadnięcia po okresie bonusu?

multikonta

po okresie kilku miesięcy pozycja mocno spada?

FSB raczej trwa krócej niż kilka miesięcy. W pierwszej kolejności sprawdź, czy nie masz żadnych błędów na podstronach, które wcześniej uzyskały wysokie pozycje i przede wszystkim upewnij się, że nie wyleciały z indeksu. Jak nie to zerknij do narzędzi dla webmasterów i sprawdź, czy nie masz żadnych powiadomień o nałożeniu kar. Sprawdź, kiedy dokładnie nastąpiły spadki i czy nie złożyło się to w czasie w jakimś updatem Google.

Bez adresu strony tylko tyle jestem w stanie podpowiedzieć.

Bez adresu strony tylko tyle jestem w stanie podpowiedzieć.

A ja bez adresu jestem w stanie powiedzieć o wiele więcej...

Linki do Twojej strony były z miejsc nad którymi nie miałeś żadnej kontroli. Dosłownie - żadnej! I to jest cała odpowiedź...

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Mam wrażenie, że dwa serwisy wyleciały mi w tym samym momencie z wysokich pozycji w Google. Cechą wspólną tych dwóch serwisów oraz momentu spadku w wynikach był zakup gdzieś na allegro taniego pozycjonowania. Był to mój błąd, przyznaję - i zaczynam podejrzewać, że to mogła być przyczyna takiego stanu rzeczy.

Człowiek uczy się na błędach. Na szczęście były to moje serwisy, które dla siebie i swoich celów pozycjonowałem. Ja ten stan rzeczy trochę przypisywałem jednak FSB. Ale nie ukrywam, dużo korzystałem z darmowych katalogów (a co za tym idzie pewnie nic nie wartych)

A jedna z dwóch stron, która została ostro potraktowana przez Google to komputery-sieci.pl

Była długo bardzo wysoko na takie słowa kluczowe jak:

programy komputerowe

sieci komputerowe

komputery

i nagle poleciała na łeb, na szyję na te słowa. Na inne jest widoczna, ale na te co nie pozycjonowałem, a wynikają tylko z naturalnych wpisów.

multikonta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności