Skocz do zawartości

Pytanie o przekierowanie 301

moreno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie. Co się dzieje z domena na której jest ustawione przekierowanie 301?

Ciekawi mnie to gdyż chce ustawić takowe na domenie, która jest wy pozycjonowana na 3 interesujące mnie frazy. Jedna TOP1 i dwie pozostałe TOP2.

Jeśli ustawie przekierowanie to z czasem domena straci swoje pozycje?

Mi się wydaje, że chyba nie zniknie...

Przynajmniej tak jest w przypadku mojej strony.

Domenę xxx.home.pl mam przekierowaną za pomocą 301 na docelową xxx.pl.

Po wpisaniu w G xxx.home.pl adres wyświetla się w wynikach wyszukiwania...

Zresztą stara domena musi zostać w wynikach wyszukiwania gdyż przekazuje całą swoją moc nowej domenie...

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

Stara domena nie zostanie w serpach, to byłoby nawet nielogiczne. Mniej więcej w jej miejsce pojawia się nowa domena, a stara zostanie wyindeksowana. Nie od razu, ale proces może trwać kilka tygodni. Po serpach może się plątać stary adres jeśli jest nieprawidłowo przekierowany lub np. przekierowany przekierowaniem 302.

Sprawa się może skomplikować, gdy nie zmieniasz domeny dla jednego serwisu, tylko z jednego serwisu przekierowujesz domenę na całkiem inny serwis. Tak czy siak, stara domena zniknie z serpów.

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

Sprawa się może skomplikować, gdy nie zmieniasz domeny dla jednego serwisu, tylko z jednego serwisu przekierowujesz domenę na całkiem inny serwis. Tak czy siak, stara domena zniknie z serpów.

Tego ,ze domena zniknie z serpow się spodziewałem.

Kwestia jest w tym czy nowa domena po otrzymaniu przekierowania ze starej otrzyma jej pozycje?

Co się stanie jak wyindeksuja stara domenę? Nowa spadnie w pozycji na frazy ze starej domeny ?

Przekierowanie 301 oznacza przekazanie mocy nowej domenie - to przeniesienie typu "Moved Permanently". Chociaż są również zwolennicy teorii, że nie jest przekazywana w ten sposób "pełna moc", a tylko jej część (ja sądze że na pewno przekazywana jest lwia część, niemal 100% mocy). Więc nowa domena otrzyma jej pozycje, przy 100 procentowym przekazaniu mocy, bądź pozycje bardzo zbliżone.

Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli obawiając się co będzie jak wyindeksują starą domenę? No nic się nie stanie, frazy powinny wskazywać na twoją stronę pod twoją domeną i tyle.

Auto do ślubu - Oferta wynajmu samochodu ślubnego wraz z kierowcą, Bielsko-Biała.

Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli obawiając się co będzie jak wyindeksują starą domenę? No nic się nie stanie, frazy powinny wskazywać na twoją stronę pod twoją domeną i tyle.

Chodzi mi oto ,ze na chwile obecna stara domena jest cały czas pozycjonowana i obawiam się co będzie jak zrobię przekierowanie na nowa. Co w załażeniu wiąże się z zaprzestanie pozycjonowania starej domeny. Nie spadnie w wynikach?

Lub mimo przekierowania pozycjonować równocześnie obie domeny?

Rzecz w tym, że pozycjonując nową domenę i starą domenę, sumarycznie pozycjonujesz tylko nową, bo bot wyszukiwarki lub człowiek po wejściu na starą domenę otrzymuje informację w stylu "Przekierowanie 301 - Zawartość stąd jest wycięta (tak jakby CTRL+V) i jest na nowej domenie".

Google jak się o tym "dowie" to uzna, że wszystkie dotychczasowe działania pozycjonerskie, linki z innych stron i cała reszta SEO ma przypisać nowej domenie (przekazanie mocy). Rzecz w tym, żeby pod starą domeną to przekierowanie ciągle było, więc trzeba opłacać domenę i mieć na ftp plik .htaccess z przekierowaniem.

Konsekwencje nieopłacenia domeny -> Podkupienia przez kogoś -> Usunięcia przekierowania chyba są jasne... ;)

Auto do ślubu - Oferta wynajmu samochodu ślubnego wraz z kierowcą, Bielsko-Biała.

Jeśli przenosisz serwis i robisz 301 to stara domena zniknie, a nowa pojawi się w SERPach. Musisz utrzymać dalej obie domeny. Pytanie - po co w ogóle robisz to przekierowanie, w jakim celu? :)

Sytuacja wygląda w ten sposób,ze na chwile obecna prowadzę dwa sklepy pierwszy lepiej

wypozycjonowany na domenie .org i drugi na domenie .com.

Chce je połączyć na domenie .com, w miarę możliwości nie tracąc pozycji z pierwszej domeny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności