Skocz do zawartości

CEREBRU jest slynny

Oxygene

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchaj... 

Jakbys mi nie udowadnial, ale CONTENT IS KING.

Hehe... jakbym to gdzieś słyszał.... :mrgreen:

Jeśli mnie pamięć nie myli to ponad miesiąc temu dyskutowałem o pozycjonowaniu fraz/słów kluczowych z szookpl i poruszyłem sprawę treści strony(CONTENT).

I zaznaczyłem tam wyraźnie, że CONTENT IS KING jeśli chodzi nam o wejścia do serwisu z fraz kilku wyrazowych.

Michał podał doskonały przykład na ważność linków.

Rozbudowana treść staje się ważnym elementem pozycjonowania serwisu, jeśli chodzi nam o wejścia "konkretnych użytkowników" (targetowanie = wejścia ze sprecyzowanych fraz kilku wyrazowych).

Obiecałem wtedy podać dane na temat statystyk dotyczących "długości wpisywanych fraz" - jeszcze ich nie znalazłem, ale jestem na dobrej drodze żeby się do nich dobrać. :)

P.S. Witam wszystkich po długiej przerwie :)

Ale mam teraz jazde :!:

Tyle jest tych nowych postów, że chyba jeszcze bede je przeglądał przez dwa dni #-o :mrgreen:

Pozdrówka for ALL

Live Free or Die

Cerebru poczekaj do update page ranka to szybko zmienisz teorie na temat page ranka, to że Twoja strona jest obecnie na dobrej pozycji to nic innego jak + od google ale powiem tak nie rób linków do niej a przy następnym przydzielaniu page ranka może znajdziesz się na 500 pozycji. Mi strona wachała się od 8 do 12 pozycji z page 0, dostała 4 i odrazu spadła na 100, i co chcesz powiedziec że nagle optymalizacja się popsuła.

I jakoś widze że budujesz page ranka, ja dostałem page ranka 4/10 mając 8 linków , teraz mam jakieś 185 widocznych i pisze że przewiduje 6/10, :-) ale pożyjemy zobaczymyoczywiście mówię tu o stronie testowej szooka.

Cerebru powiedz mi bo widze że nie jestem wyjątkiem, dlaczego ty tak lubisz denerwować ludzi, dlaczego prawie wszyscy zawsze coś do Ciebie mają ?. A co do RANKING.PL to niech oni lepiej pomyślą jak poprawić statsy bo ja w 3 min mogę udowodnić że statsy z ranking.pl to jakaś bzdura.

Zobaczcie na katalogi usery z polski.

Pokazane jest że onet.pl ma przewagę na wp.pl katalogiem,

domeną zaledwie 4% a katalogiem 30% co jest kompletną bzdurą bo - uzasadnienie:

wchodząc na onet domyślinie szukacie w wyszukiwarce, wchodząc na WP w katalogu, to skoro tak niewielka róznica jest co do ranku domen to skąd taka różnica w katalogach. Tym bardziej że nikt zaraz po wejściu na onet nie robi przełącz na katalog. nalezy zapyć ranking.pl jak oni to obliczają bo to jakaś głupota jest :-) skoro w wp jest domyślnie katalog jako pierwszy.

Skuszę się i napiszę do Gemiusa z pytaniem, należy zadać też pytanie jak to wygląda z pkt unikalnego odweidzającego, bo jeżeli są to tylko badania ilości wywołań, bądź ilości wejść to już takie badania mijają się z celem - bowiem dla celów reklamowych nawet ja mogę doprowadzić do miliona odsłon miesięcznie. Ale jeżeli mają milion unikalnych to ok, choć uważam że statystyki są podkręcane, i tak należy analizować profesjonalizm tego renking skoro publikują bzdety pisane przez cerebru.

Pozdrawiam

Mariusz

pchel ale ja nadal się z tobą nie zgadzam co do fraz i słów kluczowych, nadla uważam że lepiej wypozycjonowane słowo kluczowe pozwala dokładać słowo do fraz.

Tzn keywords: POZYCJONOWANIE,

subkeyowrds: stron,www,ineternetowych,wyszukiwarkach itd.

jeżeli pozycjonowałbym maksymalnie te słowa kluczowe a ty daną frazę to napewno nie wypozycjonowałbyś na jednej stronie tyle fraz na bazie pozycjonowania fraz co ja fraz na bazie keywordsów pojedynczo pozycjonowanych.

Analizowałem twoje przykłady, czekam też na ten ranking fraz które tak przebijają pojedyncze słowa względem szukania. Oczywiście poza tymi bramka sms, jakies tam tapety dzwonki, choć spierałeś się że tapety na pulpit mają więcej wyszukań niż tapety to zapraszam na boksy.onet.pl ranking tam widać przewagę słowa kluczowego nad frazą.

Pozdrawiam

i czekam na ten ranking fraz :-)

szookpl ja do Ciebie normalnie sił nie mam ... hehe :)

jeżeli pozycjonowałbym maksymalnie te słowa kluczowe a ty daną frazę to napewno nie wypozycjonowałbyś na jednej stronie tyle fraz na bazie pozycjonowania fraz co ja fraz na bazie keywordsów pojedynczo pozycjonowanych.

Pisałem wtedy, że CONTENT IS KING - gdy serwis jest duży wtedy może dać nam więcej wejść, niż z pojedyńczego słowa (to sie nazywa targetowanie kwoli przypomnienia).

Analizowałem twoje przykłady, czekam też na ten ranking fraz które tak przebijają pojedyncze słowa względem szukania. Oczywiście poza tymi bramka sms, jakies tam tapety dzwonki, choć spierałeś się że tapety na pulpit mają więcej wyszukań niż tapety to zapraszam na boksy.onet.pl ranking tam widać przewagę słowa kluczowego nad frazą.

Źle mnie zrozumiałeś - to nie miałbyć ranking fraz, które przebijają pojedyńcze słowa. To miał być ranking "długości fraz" (bo okazuje się, że internauci coraz częsciej precyzują swoje zapytania i wpisują frazy kilku członowe.

Co do tapet.....

Po update boksów onetu, troche sie pozmieniało (np. gdy kiedyś "niercuhomosci" byly na 1 miejscu, posrednictwo o wiele niżej, to teraz jest tak, ze posrednictwo nieruchomosci jest na 1 miejscu :!: SIC - coś mi się niechce wierzyć, że nagle ludzie zamiast szukać darmowych ogłoszeń zaczynają szukać stron biur nieruchomosci... :neutral: - to jeden z przykładów wyższości frazy nad słowem )

Kontynujując poruszone przez Ciebie tapety.... hehe (sam tego chciałes

:) )

podobnie jak z nieruchomosciami sytuacja zmieniła się (tapet na pulpit obecnie niżej niż tapety).

Załóżmy, że mam serwis wyłącznie z "panienkami", są też na niej tapety erotyczne.

Ja wole w tym momencie pozycjonować fraze "tapety erotyczne", niż tapety, a to z dwóch NAJWAŻNIESZJYCH POWODÓW:

1 - częstośc wpisywania frazy "tapety erotyczne" jest o ok. 2tyś razy większa niż "tapety"

2 - TARGETOWANIE i jeszcze raz TARGETOWANIE :!: jeśli ktoś szuka tapet z panienkami, to na mojej stronie znajdzie to czego potrzebuje, a oprócz tego przy okazji za pomocą np. jednego SMS-a może dodatkowo uzyskać dostęp do jakiś galerii, filmów itp.... (kolejny zysk dla mnie) Dokładając do tego jeszcze - jeśli jakas nastolatka będzie szukała tapety z misiem na pulpit i wpisze w onecie "tapety" i trafi na Twoją stronę - to gwarantuję Ci, że straciłeś kolejnego odwiedzającego :!: =D>

Live Free or Die

ja nie pisze jak sie targetowac tylko jak pozycjonować -

generalnie gdybyś chciał pozycjonować powyżej 5 fraz

np. tapety xxxx, tapety itd mogłoby to zostać uznane za spam za wielokrotnie wpisywanie w tagaxch słowa tapety, w momencie kiedy pozycjonujesz i budujesz keywords, tapety,xxxx, tapedy xxxx, panienki, erotyczne itp. nie może to zostać uznane za spam,. a jak chcesz to wypozycjonuj 10 wraz tapety i zgłoś się do raportu enginów - ban gwarnatowany, dlatego lepiej wiecej czasdu poswiecic a pozycjonowac słowa pojedyncze co nie oznacza ze nie bedzie wejsc i na slowa pojedynycze i na slowa zlaczone tak wiec pozycjonujac sie na słowa: tapety,panienki, bede mial wejscia na tapety, panienki , i tapety panienki a Ty w wypadku pozycjonowanie frazy tylko na to 3

Pozdrawiam

Mariusz

a co do badań, daj mi linka gdziemogę znaleźć że przeważają zapytania frazowe, bo jak narazie widze ze jednak jedno członowe a dopiero jak user nie znajdzie informacji to zadaje bardzie rozbudowane pytanie

Podsumuję to tak:

Wyszukiwarka onet.pl jest na tyle badziewiarska, że daje OR-a między frazami słowami, dlatego czepiasz się tych słów kluczowych i odnosisz jako takie sukcesy.

a co do badań, daj mi linka gdziemogę znaleźć że przeważają zapytania frazowe, bo jak narazie widze ze jednak jedno członowe a dopiero jak user nie znajdzie informacji to zadaje bardzie rozbudowane pytanie

Tych informacji nie znalazłem w internecie, tylko w którymś z czasopism.

Wybiore się jeszcze do czytelni i przeszukam archiwum.

Live Free or Die

nie nie, nie mówie o onecie

google tam samo reaguje.

Pozatym frazy są długie i nie możesz w jednym pliku np. index.html wypozycjonować wielu fraz,

dlatego uważam że lepiej bazować w pliku index na opisie typo

keywords, subkeywords, subkeywords, subkeywords

będą to 4 frazy z dużą gęstością, wtedy budujesz podstrony związane z daną frazą, dobrze zbudowana mapa strony i dobre olinkowanie serwisu spowoduje że index czy inny plik ktory pozycjonujemy będzie się pojawiał na każdą z fraz, ważne aby tematyka serwisu i podstrony linkowały do głownej pozycjonowanej strony która w keywords i treśc będzie miała zawarte słowa. I nie mów mi że to kwestia onetu, to kwestia każdego dobrego enginu. Jeżeli Twoje info pochodzi z czasopisma to już niechce znać tych info - bzdury które pisza gazety i ludzie którzy to piszą nie są dla mnie autorytetami żadnymi a szczególnie na temat wyszukiwarek w polsce to w gazetach najwiecej mądrego napiszą.

Nie będę ci demonstrowal że mam racje bo niechce podwać adresu swojego prawdziwego serwisu który pozycjonuje, szook to tylko zabawka która jak zauważysz służy celą testowym.

Pozdrawiam

nie nie, nie mówie o onecie

google tam samo reaguje.

Z tym się nie zgodze.

Mam jedną ze stron, która na jedno słowo kluczowe jest na 8 miejscu w onecie. W połączeniu z nazwami miast, kóre mam zawarte tylko w samym indexie, jestem na 1-2 miejscu. W połaczeniu z nazwami miast, których niema w indexie - oscyluje wokół 8 pozycji - SIC (strona wyświetla się w wyszukiwarce i prawie nie jest związana z wpisaną frazą :!: :mrgreen: )

W google sprawa wygląda inaczej:

Dla tego słowa oscyluje wokół pozycji 1-3.

Fraza złożona ze słowa pomieszanego z nazwą miasta: 1-10 (ale przeważnie 1).

Jeżeli Twoje info pochodzi z czasopisma to już niechce znać tych info - bzdury które pisza gazety i ludzie którzy to piszą nie są dla mnie autorytetami żadnymi a szczególnie na temat wyszukiwarek w polsce to w gazetach najwiecej mądrego napiszą.

Hehe, czyli internet dla Ciebie jest bardziej wiarygodny?

Czyli uważasz, że gazety/czasopisma są o d*** potłuc?

;)

Live Free or Die

nie nie, nie że uważam ale jednak nie znam takich pism profesjonalnie opisujacych SEM jak znasz to podaj chętnie poczytam jakąś fachową wiedze tłumaczona na polski

hehe, tak się składa, że ja też nie znam ;):D

Ale przy tych statystykach powinno być jakieś źródło - jesli mnie pamięć nie myli, to pisało coś tam o jakiejś "instytuacji" zajmującej się statystykami/badaniami (coś jak: OBOP) nie chce wprowadzać w błąd,ale jeśli to znajde (a postatam sie do tego dobrać, choćby nie wiem co :D ) to napisze dokładnie co było źródłem tych statystyk.

Live Free or Die

Znalazlem zrodlo informacji na temat w jaki sposob ludzie szukaja w internecie.

Wychodzi na to, ze najczesciej sa wpisywane frazy zwierajace 2 slowa, pozniej 3 slowa a dopiero na trzecim miejscu 1 slowo.

1.  2 word phrases 32.58%   

2.  3 word phrase  25.61%   

3.  1 word phrases  19.02%   

4.  4 word phrases  12.83%   

5.  5 word phrases  5.64%   

6.  6 word phrases  2.32%   

7.  7 word phrases  0.98%   

Zrodlo tej informacji i caly artykul jest tutaj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności