Skocz do zawartości

Czy można wykorzystywać komercyjnie dane z google?

Przemo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie orientujecie się czy w komercyjnym projekcie można zgodnie z prawem wykorzystywać dane wyników wyszukiwania?

Mam na myśli dane w formie dzikiej bezpośrednio z kodu html wyszukiwarki. Bo to ich całe API to jakich parametrów by nie przekazać to zwraca dane, które się różnią znacznie od tego co pokazuje google w preglądarkach i na dodatek trzeba więcej requestów.

A dokładniej chodzi o mechanizm monitorowania pozycji na dane frazy. Podobnie jak robi np serpstat.pl czy inne.

Raczej nie jest to zgodne z prawem i daleko szukać nie trzeba, że Google do tych, którzy próbowali na tym robić większy biznes się dobiera - patrz ahrefs. Ciekaw jestem, czy searchmetrics długo jeszcze pociągnie.

zdecydowanie najlepsze gry przeglądarkowe online

kurs java programowanie obiektowe

Rynek walutowy i podstawy forex w jednym miejscu

Jakto nie jest zgodne z prawem?

https://support.googl...pl&answer=66357

Wcześniej "padł" Raven, który również opierał się na danych scrapowanych z Google, później ahrefs - oba za łamanie TOS Google.

Wpis apropo tematu:

https://raventools.co...f-scraped-data/

zdecydowanie najlepsze gry przeglądarkowe online

kurs java programowanie obiektowe

Rynek walutowy i podstawy forex w jednym miejscu

off topic:

Ciekawe, jak White Seowcy sobie radzą, skoro:

Wysyłanie zautomatyzowanych zapytań absorbuje zasoby i opiera się na korzystaniu z oprogramowania, które wysyła takie zapytania do Google w celu sprawdzenia, jak dana witryna lub strona internetowa wypada w wynikach wyszukiwania dla różnych zapytań (np. WebPosition Gold). Inne rodzaje zautomatyzowanego uzyskiwania dostępu do usług Google bez zezwolenia również naruszają nasze wskazówki dla webmasterów i Warunki korzystania z usług.

A jakie prawo reguluje te sprawy ? Pytam bo nie słyszałem nic o prawnych aspektach a jedynie regulaminie czy wytycznych ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności