Skocz do zawartości

Update pingwina 16-17 stycznia 2013

vaterop

Rekomendowane odpowiedzi

@kokimbo

Nie odnotowałem żadnych spadków (przynajmniej nie w takiej formie jak to było te 2-3 tyg. temu)

W każdym bądź razie wkurza mnie w lokalnych wynikach serwis Jooble.com.pl

site:https://jooble.com.pl - Około 3,020,000 wyników (nawalili tego tyle, że masakra, a ani to fajne, ani nijakie...)

ale co tam, Google wie co dobre dla internautów, lepiej zawalić wyniki 100 razy serwisem Jooble pod jedną frazą,

niż normalnymi stronami, niestety pogodziłem się z faktem, że to nie błąd, a działanie celowe i te śmieci widnieć będą...

A co Ty od jooble chcesz? Duży międzynarodowy serwis. Moim zdaniem wiarygodny. Poza tym większość serwisów z tej branży ma spory site.

• Odpowiedzi 590
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

no, ale jak zadaję pytanie a ta "najmądrzejsza na świecie" wyszukiwarka wywala mi jedną pod drugą podstronę z tego samego serwisu (jooble nie jooble, tak po prostu jest) to jest to trochę wkurzające. A podobno eksperci z G. już wiele miesięcy temu rzekomo z tym problemem się uporali ;) O problemach w "miejsach" i nie wyświetlających się wpisach też wiedzą od bodajże wakacji 2012 i również cały czas ciężko pracują nad ich rozwiązaniem ;)

@antyred Nie, nic nie chcę od serwisu Jooble, idę kupić serwer, potem stworze "spam serwis" z 5 mln podstron, które praktycznie nic nie wnoszą. Teraz tylko tak można być w Google i spać spokojnie :) A co mi tam, stworzę 10 różnych kopii.

EDIT:

W sumie twórcy się wiele napracowali, jak widzę dane wyśw. są z innych serwisów ogłoszeniowych, tylko że tutaj w jednym miejscu (i ja się pytam czemu tak faworyzowany jest ten śmietnik?)

Zresztą (nie nie czepiam się tego serwisu akurat) to działa tak jak z wielkimi sklepami, powstają, powstają, a potem te małe są zamykane, bo trudno takiemu sprzedawcy związać koniec z końcem.

Tutaj jak taki serwis zajmie CI 40 miejsc na 100 wyników to też fajnie nie jest, bo wtedy normalne firmy odpadają w tył i nawet nikt o nich nie wie :]

no, ale jak zadaję pytanie a ta "najmądrzejsza na świecie" wyszukiwarka wywala mi jedną pod drugą podstronę z tego samego serwisu (jooble nie jooble, tak po prostu jest) to jest to trochę wkurzające

eee nie narzekaj, przecież na tych różnych podstronach jednego serwisu pokazywanych przez Googla mogą być interesujące Cię tematy np. 'przykro nam nie ma tego obecnie w ofercie' :)

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

@antyred Nie, nic nie chcę od serwisu Jooble, idę kupić serwer, potem stworze "spam serwis" z 5 mln podstron, które praktycznie nic nie wnoszą. Teraz tylko tak można być w Google i spać spokojnie :) A co mi tam, stworzę 10 różnych kopii.

EDIT:

W sumie twórcy się wiele napracowali, jak widzę dane wyśw. są z innych serwisów ogłoszeniowych, tylko że tutaj w jednym miejscu (i ja się pytam czemu tak faworyzowany jest ten śmietnik?)

Zresztą (nie nie czepiam się tego serwisu akurat) to działa tak jak z wielkimi sklepami, powstają, powstają, a potem te małe są zamykane, bo trudno takiemu sprzedawcy związać koniec z końcem.

Tutaj jak taki serwis zajmie CI 40 miejsc na 100 wyników to też fajnie nie jest, bo wtedy normalne firmy odpadają w tył i nawet nikt o nich nie wie :]

Taki serwis jak jooble nie jest spamem. 5 milionów stron wcale nie wynika z celowego spamowania Google. Popatrz ile mają sajtu duże serwisy nawet z tej samej branży. Większość ma ponad 5 milionów lub zblizoną ilość podstron!

Prawda jest taka, że gugli każe w pewien sposób serwisy które mają dużo mało sensownych stron zaindeksowanych. Pracowałem z serwisami gdzie czyszczenie indeksu przekładało się na wzrosty pozycji.

Mały sklep mając ogarnięte SEO jest w stanie walczyc z duzymi. Niektórych fraz oczywiście nie ogarnie ale pozostają inne.

To akurat z newsem o adwords nie nowości. W sumie fakt, w tym temacie nie ma co już gadać, nikt nie podał sensownego wytłumaczenia tamtejszych spadków (albo było jedno) już nie wiem... mimo to trzeba robić dalej swoje i tyle, a dyskusja o tym, że te serwisy były, są i będą dziadostwem w wynikach nic nie zmieni, Google ma to po prostu gdzieś, trzeba się z tym pogodzić. Tutaj ja kończę temat.

ja zauważyłem zdecydowane "odróżnianie fraz" - dla przykładu, linkowałem frazę "mieszkaniA mokotów" z efektem w TOP3 i automatycznie fraza "mieszakniE mokotów" też leciała sama do góry z efektem TOP5. Po zmianie algo nielinkowana fraza poleciała po za TOP10. Oczywiście stało się tak w kilku różnych przypadkach.

U mnie od rana jest huśtawka i to na domenach, które do tej pory były nietknięte przez googla...

Prędzej czy później prawdopodobnie wszystkie strony dotknie.

Znam odpowiedź na wszystkie tu poruszone sprawy. Znam odpowiedź na wszystkie pytania.

AdWords - kasa misiu kasa !!! Kto nie płaci ten ma disco !!!

No tak, my to wiemy, ale to co zwykłych użytkowników mają już całkowicie w głębokiej czarnej d..ie?? Trochę to dziwne. No bo tak to wygląda, że wcale im nie przeszkadzają wyniki składające się już w większości ze śmiecia, z którym zawsze rzekomo walczyli - z tagów i często pustych wyników wyszukiwania z kilku domen, które indeksują każdą możliwą frazę, do tego dołożymy wyniki, które są w jakiś sposób powiązane tematycznie, ale w ogóle nie na temat i kilka pierdół i tagów z blogów, głównie blogspota, blogi zapleczowe na pierwszych miejscach na trudne frazy - to było jeszcze do niedawna niemożliwe, do tego szczyptę skrajnie dziwacznych "kwiatków - bugów" - no i mamy przepis na nowe bezużyteczne wyniki wyszukiwania - gdzie ta treść wysokiej jakości? - wycięta w pień? Czyżby byli aż tak pazerni na $, że doprowadziliby swój podstawowy produkt do pogranicza bezużyteczności?

Z drugiej strony przyzwyczaili się do monopolu i wiedzą, że rządzą siecią, wiedzą, że tak łatwo użytkownicy nie odejdą jak się już przyzwyczaili, ale na każdego tyrana przychodzi kiedyś pora i te porównania do ZSRR są moim zdaniem jak najbardziej trafne ;)

zapomniałeś jeszcze napisać, ze w bingu nie ma takiego syfu i że jest super :)

No bo nie ma, czy jest super? - no nie do końca bo Bing też ma swoje wady, ale zdecydowanie wolę go od Google. Googiel indeksuje więcej zasobów internetowych, ale dotrzeć do nich coraz trudniej, kiedyś raz wpisałem coś w Google i wszystko było, teraz na złożone zapytania muszę 5 i więcej razy próbować różnych kombinacji, a często i tak nie znajdę... plus przedzieranie się przez setki zumi, pf, wiki, blogspot itp - to nie dla mnie, ale Tobie nikt nie broni...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności