Skocz do zawartości

Update pingwina 16-17 stycznia 2013

vaterop

Rekomendowane odpowiedzi

zróżnicowany profil linków

Jak jak lubię tą bajkę :D

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• Odpowiedzi 590
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Chodź wydaje mi się to śmieszne i nie logiczne to zauważam u siebie jedną ceche wspólną stron które u mnie poleciały, mam takich 2-3:

Każda z tych stron ma Fanpage z dużą ilością aktywnych fanów, natomiast nie ma konta na google +.

Strony które nie poleciały nie mają Fanpage.

Zauważacie coś takiego u siebie, czy to tylko u mnie zbieg okoliczności?

Nie rozumiem wytłumacz dokładniej proszę.

Panda działa głównie jako algorytm, którego zadaniem jest obniżenie w rankingu stron o nikłej wartości merytorycznej.

Pingwin ma przede wszystkim eliminować spam.

Zatem teoretycznie panda działa na podstawie treści strony, optymalizacji, keyword stuffing itd. Choć twierdzę dziś, że do Pandy został dołożony czynnik profilu linków przychodzących i to ma coraz większe znaczenie. Zatem Panda powoduje duże zmiany w pozycjach ale nie powoduje masowych banów.

Głównym zadaniem Pingwina jest eliminacja spamu w wyszukiwarkach - czyli działa na strony spamowe (powodując np. ban dla takiej strony) i raczej bazuje na linkach wychodzących z tej strony eliminując spam linkowy ( w odróżnieniu od Pandy ). Pingwin nie zmienia współczynników rankigowych strony.

Zatem Pingwinowi towarzyszą fale banów i mniejsze roszady wyników (może nie mniejsze ale bardziej rozłożone w czasie w wyniku fali banów i zmiany ilości przychodzących linków). Oba mają wpływ na ranking ale w inny sposób.

Niejako jesteśmy brani w nożyce przez te dwa algorytmy i ich zadaniem jest zlikwidować masowe SEO. Ale już dziś mi się wydaje, że to nie wyeliminuje SEO, zmieni jego kierunek. Tyle że kilka firm SEłO pewnie padnie ;)

Tak to sobie w tej swojej głowie poukładałem :D

Nie każdy musi się z tym zgadzać, no ale w taki sposób "wywąchałem" Pandę.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Zakładając, że rzeczywiście mniejsze tempo dodawania linków (mniejsza ilość nowych linków w ostatnim miesiącu) była powodem spadków, to czy macie anty-przykład, w postaci strony, która z automatu dostawała nowe linki (swl, blasty, precle) i wypadła?

Gdyby było tak jak mówicie, to moim zdaniem byłby wstęp do regularnych, częstych updateów, w których regularnie wykonywane są roszady na podstawie taki czynników jak np. ilość nowych linków ciągu ostatnich XX dni. I średnio, co XX dni byłby większy refresh SERPów.

Very good Radek, a nastepnym krokiem będzie eliminacja katalogów i powielanych baz firm stawianych masowo:

"With directories like that, I always worry that it's very easy to create a ton of content that doesn't have a lot of value yet. For example, I clicked through to a number of businesses, and apart from the general information such as the address and occasionally some keywords, I am missing anything unique, compelling, and of high quality" - JohnMu

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Pingwin nie zmienia współczynników rankigowych strony.

Z tym się nie zgodzę. Przy każdym z 3 oficjalnych Pingwinów coś tam u mnie dostało i poszło w dół. W przypadku głównych fraz, które w mojej obecnej ocenie maja trudność 3/10 spadek tylko o kilka pozycji np z pozycji 1-3 na pozycję 7-10. Jednocześnie frazy z tzw długiego ogona w kosmos. Cecha charakterystyczna domeny dotkniętej wtedy pingwinem to brak strony na zapytanie fraza https://adresik.pl/ Taki mini filtr. Wklejenie fragmentu treści ze strony w szukajkę = wszystkie plagiaty wyżej w wynikach. Jakiekolwiek linkowanie w interwale czasowym między pingwinami prawie nic nie zmieniało.

:D

Nie musisz się zgadzać to też jest pewne uogólnienie całej teorii.

Dodatkowe rzeczy które się wiążą z pingwinem to (moje spostrzeżenia):

- (pingwin) nie wszystkie strony dostają bana - dziś niektóre są flagowane i moc ich linków jest powiedzmy zerowa

- (panda i pingwin na przemian) widać huśtawkę co algorytm - dziś wszyscy piszą że black SEO jest super, ave SWLe - bo przy pandzie dostaje w łeb strona docelowa (ujemne punkty w rankingu) a nie strony z SWLa co ją linkują. Wychodzi z tego wniosek - dowalę SWLem i nadrobię obniżkę rankingową steony

- jak przejdzie pingwin katalogi padają jak muchy, SWLe dostają po łbie, panika na PiO że SWLe, katalogi i precle nic nie dają.

Itd itd.

Echh. Nie da się tego opisać od tak, ale chylę czoło nad chłopakami z Google - wykonanie jest jakie jest, ale pomysł godny podziwu i będą to udoskonalać. W tym kontekście wyniki (teoretycznie) będą lepsze z updatu na update i znów będą mogły wygrywać słabsze witryny z gigantami linkowymi. Myślę że jeszcze kilka updatów i serpy będą "przyzwoite".

logosc.png

Radek - te "kilka updatów" to może być i w 5 lat. A tu ludzie pytają "jak żyć panie premierze, jak żyć..." :lol:

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

:D

Nie musisz się zgadzać to też jest pewne uogólnienie całej teorii.

Dodatkowe rzeczy które się wiążą z pingwinem to (moje spostrzeżenia):

- (pingwin) nie wszystkie strony dostają bana - dziś niektóre są flagowane i moc ich linków jest powiedzmy zerowa

- (panda i pingwin na przemian) widać huśtawkę co algorytm - dziś wszyscy piszą że black SEO jest super, ave SWLe - bo przy pandzie dostaje w łeb strona docelowa (ujemne punkty w rankingu) a nie strony z SWLa co ją linkują. Wychodzi z tego wniosek - dowalę SWLem i nadrobię obniżkę rankingową steony

- jak przejdzie pingwin katalogi padają jak muchy, SWLe dostają po łbie, panika na PiO że SWLe, katalogi i precle nic nie dają.

Itd itd.

Echh. Nie da się tego opisać od tak, ale chylę czoło nad chłopakami z Google - wykonanie jest jakie jest, ale pomysł godny podziwu i będą to udoskonalać. W tym kontekście wyniki (teoretycznie) będą lepsze z updatu na update i znów będą mogły wygrywać słabsze witryny z gigantami linkowymi. Myślę że jeszcze kilka updatów i serpy będą "przyzwoite".

Moim zdaniem G idzie w stronę preferowania duzych serwisów. Zobacz ile zumi czy pkt w wynikach ?

Moje wnioski:

• zwiększył się bonus jaki daje wysoki trust (strony z wysokim trustem są wyżej)
  • nie jest to panda (przyczyną spadków nie jest treść ale czynniki on-site)
  • czym więcej słabych linków (swl itp. tym większa szansa na spadek)
  • jednoczesnie dotknęło tp PL i UK/US

W związku z powyższymi nie zgodzę się że dotyczyło to pandy (ewentualnie w pandzie coś się mocno zmieniło).

A ja sądzę że i na duże serwisy (przede wszystkim są to stare serwisy z bardzo zróżnicowanym profilem linków) przyjdzie niedługo czas - jeszcze troszkę przesuną kilka suwaczków i padnie i na nie. Wtedy wrócę do tego wpisu.

logosc.png

@Up po co tworzyć, wystarczy przedstawić to co jest w inny sposób; trochę rozbudować, aby było ładne i użyteczne, większość z nas wynalazcami nie jest, żeby ciągle tworzyć :)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Antyred - strony na średnie/trudne frazy linkowane tylko z 3 typów skryptów dopalane cały czas ewebem siedzą w topach jak zaklęte. Ale zgadzam się że przyczyną spadków nie jest treść.

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności