Skocz do zawartości

Pozycjonowanie a brak doświadczenia - nietypowy problem.

35901_1482545031

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otrzymałem propozycję w firmie aby trochę zmienić zakres obowiązków, tzn. bardziej zwiększyć zakres obowiązków... chodzi o sprawę pozycjonowania. Miałbym pozycjonować 2 strony, na łącznie jakieś 30 fraz, może trochę więcej. Pracodawcy zależy na tym, żeby ograniczać koszta a mi zwiększy pensję. Ja nie ukrywam, że nie mam pojęcia zbytnio o pozycjonowaniu, zajmuje się administrowaniem serwerami oraz komputerami w firmie, prywatnie programowaniem, stąd nigdy nie czułem potrzeby poszerzania wiedzy w tym kierunku. Dlatego was, doświadczonych pozycjonerów i ludzi z dużą wiedzą na ten temat, chciałbym zapytać, czy budując od podstaw zaplecze, na darmowych blogach, pisząc precle, krótkie artykuły, linkując blogi i stronę pozycjonowaną np. z darmowych katalogów jestem w stanie coś osiągnąć?

Bardzo mi zależy na waszej opinii i będę super wdzięczny za rady.

Pozdrawiam!

Coś osiągniesz na pewno. Pytanie tylko czy wyniki będą zadowalające (dużo zależy od trudności frazy - za frazy trudne raczej nie warto się zabierać bez profesjonalnej wiedzy, narzędzi i zaplecza) i czas ich uzyskania będzie odpowiedni. Dodatkowo bez podstawowej wiedzy, szybko możesz złapać jakiegoś filtra.

Jeśli jednak się podejmiesz to pozycjonowanie powinieneś zacząć od optymalizacji strony, później potestować swoje umiejętności na stronach zapleczowych, a dopiero jak już nabierzesz doświadczenie to zacząć bezpośrednio linkować strony pozycjonowane.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Frazy są raczej niszowe, dosyć wąska dziedzina. Konkurencji wielkiej raczej nie ma. Google dla każdej frazy ocenia konkurencyjność na poziomie: "Niska" oraz "Średnia". Będę pozycjonować 2 strony, jak wtedy powinni wyglądać zaplecze dla takich 2 stron? Rozumiem, że na pewno powinno być powiązane tematycznie, ale ile takich blogów należy postawić na jedną stronę? Jasne, że pewnie im więcej tym lepiej, ale chodzi mi o takie mniej więcej oszacowanie jak miałoby to wyglądać. Na każdym blogu będą unikalne teksty, ale ile takich wpisów powinno być na jednym blogu? 30?

Frazy są raczej niszowe, dosyć wąska dziedzina. Konkurencji wielkiej raczej nie ma. Google dla każdej frazy ocenia konkurencyjność na poziomie: "Niska" oraz "Średnia". Będę pozycjonować 2 strony, jak wtedy powinni wyglądać zaplecze dla takich 2 stron? Rozumiem, że na pewno powinno być powiązane tematycznie, ale ile takich blogów należy postawić na jedną stronę? Jasne, że pewnie im więcej tym lepiej, ale chodzi mi o takie mniej więcej oszacowanie jak miałoby to wyglądać. Na każdym blogu będą unikalne teksty, ale ile takich wpisów powinno być na jednym blogu? 30?

Google nie ocenia konkurencyjnosci fraz.

Jesli to robi - ma na mysli LINKI SPONSOROWANE i bazuje na informacjach, ktore ich dotycza a to inna forma reklamy.

Pozycjonowanie rzadzi sie innymi prawami.

"JAKOŚĆ PAMIĘTA SIĘ O WIELE DŁUŻEJ NIŻ CENĘ."

https://devdoit.pl

I to są właśnie realia polskiego biznesu.. dodać obowiązków pracownikowi, który nie ma zielonego pojęcia o nowych obowiązkach a przy tym szkolenia = 0

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Tak... niestety tak to wygląda. Ja ogólnie, lubię się rozwijać i poznawać nowe rzeczy, wiadomo, że będąc raczej mocno związanym z informatką, programowaniem aplikacji oraz stron mam z punkty większe rozeznanie i pewnie szybciej temat ogarnę niż pracownik, który wypisuje faktury albo pełni funkcję sekretarki. Dlatego też chciałem poznać waszą opinię. A jak to jest z filtrami, czy prowadzenie własnego zaplecza i linkowanie strony z tego zaplecza, to już black hat seo i google może się na mnie za coś takiego obrazić?

@ŁukaszŁ. nikt nie mówi, że jesteś roztrzepany i nie dasz rady ;) zawsze musi być ten pierwszy raz :) no i lepiej uczyć się na "mniej ważnych" stronach :P

@ja1 ok, ok - ale jak przez przypadek załapie fitra to nie mając doświadczenia: a/ nawet nie będzie wiedział, że dostał b/ jeszcze bardziej spartoli c/ spanikuje (niepotrzebne skreślić) - myślisz, że szefo będzie zadowolony?

ja osobiście zastanowiłbym się, czy jak dam ciała to nie stracę roboty.. bo z szefami to różnie..

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

@mcmagik zgadzam się w zupełności ze szef może być niezadowolony. I że filtr też jest prawdopodobny, ale co ja mogę?, napisałem tylko że można nawet samym katalogowaniem coś osiągnąć.

Taka mała rada dla ŁukaszŁ. sprubuj na początek znaleźć kogoś kto Ci podpowie co i jak robić dopóki nie nabierzesz doświadczenia, kogoś kto spojrzy raz na jakiś czas na działania i efekty i podpowie.

chciałbym zapytać, czy budując od podstaw zaplecze, na darmowych blogach, pisząc precle, krótkie artykuły, linkując blogi i stronę pozycjonowaną np. z darmowych katalogów jestem w stanie coś osiągnąć?

Zanim zaczniesz budować zaplecze zajmij sie optymalizacją witryny bo z pewnością wymaga optymalizacji. jak już bedziesz na finiszu z tym zajmij się zapleczem. Pracodawcy wytłumacz, że troche czasu minie zanim się w te klocki jako tako podszkolisz .

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności