Skocz do zawartości

Hey! specjaliści Adwords, podpowiedzcie...

niemalekko85

Rekomendowane odpowiedzi

Tworzę kampanię, dla klienta - branża lekarska.

Kampania była podzielona na miasta, ładnie zoptymalizowana, CTR wysoki, Koszt Konwersji niski, współczynnik odrzuceń na poziomie odwiedzin generycznych - słowem, prawie, że super.

Do tej pory były 4 miasta, ze względu na pewne przetasowania, zmianę strony i z chęci ograniczenia kosztów zostawiliśmy włączone na razie - jedno i teraz ciekawa rzecz:

Gdy wszystkie były włączone, w zależności od miasta - średnia pozycja była w okolicach 1,5 - 2 - max 3,2

Gdy zostawiliśmy jedno miasto - nagle dwie grupy reklam poszły z 1,5 na 3 - 4 pozycję a grupa, która trzymała się na ok 3 - teraz jest na 10!

Standardowo po zmianach daję adwords'ą około dnia na przystosowanie i stabilizację - teraz drugi dzień jest to samo.

Co jest? Czyżby ostatnie mieszanie generycznych w google spowodowało wysyp reklamodawców?

Czy po prostu google nie lubie jak się zmniejsza przychody?

Z góry dzięki za pomoc,

Andrzej

Bardzo wściekła meblościanka

Najprościej byłoby uruchomić ponownie poprzednie ustawienia i sprawdzić czy powrócą poprzednie statystyki.

Druga sprawa, żę ja bym utworzył odrębne kampanie dla poszczególnych miast. Wtedy w każdej kampanii podział na grupy reklam dla poszczególnych fraz - konkretne teksty dla poszczególnych grup reklam/kampanii.

Kolejna rzecz to sama strona docelowa. Czy Klient coś robił ostatnio na stronie?

Tak też dokładnie mam zrobione i tak też napisałem w poście :) - robię GAIQ więc coś tam mi w trawie piszczy jak dzielić

Kampania Miasto A

Gr 1

Gr 2

Gr 3

Kampania Miasto B

Gr 1

Gr 2

Gr 3

itp itd...

Strona jest nie ruszana.

Proste rozwiązania są zazwyczaj - najlepsze i niewykonalne - nie powiem mu niestety "Panie szacowny, weź no wydaj jutro jeszcze stówkę bo testy muszę porobić" - to nie jest klient rzędu Allegro czy innej tuzy internetu.

Są dwie możliwości - albo G. coś miesza albo przybyło w branży z dnia na dzień o połowę więcej konkurencji :)

Jest coś takiego jak analiza aukcji. Sprawdź jak wyglądała aukcja na dane słowo jakiś czas temu i teraz. Dokładnie widać tam kto walczy o frazę.

Kiedyś grzebałem w tym przypadkiem ale jeśli robisz GAIQ to nie powinno sprawić Ci problemu odnalezienie tego.

Mam nadzieje, że pmogłem.

Ok to może jednak napisze dokładniej co i jak bo akurat jestem na koncie:

Wchodzisz w słowa kluczowe i dajesz "Szczegółowe informacje o słowach kluczowych" ostatnia pozycja "statystyki aukcji"

Jeśli masz za mało danych zaznacz okres, np ostatni tydzień o porównaj z innym wcześniejszym tygodniem.

Masz tam takie dane ilu było konkurentów i jaka miałeś średnią pozycję w danym okresie na daną frazę.

Dzięki, nie pamiętałem o tym.

Ale tu jest za krótki okres danych mimo wszystko. Rzecz w tym, że spadek pozycji nastąpił wczoraj i postępował dzisiaj (było ok 2 - 2,5, doszło do 3,6 wczoraj aż dzisiaj spadło na 10). Też niby za krótko żeby wyciągać wnioski. Miałem nadzieję, że komuś tak wariowało albo wariuje.

No to faktycznie krótko, ale z drugiej strony wystarczy, że sprawdzisz konkurencje w przeszłości za pomocą funkcji, którą Ci podałem i aktualną w narzędziu do podglądu reklam, ewentualnie zaczekasz aż zbierzesz więcej danych. Tak duża rozbieżność musi być do zauważenia w podglądzie reklam bo wychodzi na to, że konkurencji musiało sporo się pojawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności