Skocz do zawartości

Podatki problem

cherriese

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry, wiem że piszę w złym miejscu ale nie wiem gdzie to dodać a mam mały problem.

Nie dotyczy on konkretnie Adsense tylko innej firmy partnerskiej (nie wiem jeszcze konkretnie ktorej) z która też można zarabiać na Youtube.

Niektóre firmy mają opcje wypłaty na PayPal i chciałem niedługo dojść do takiej firmy.

Moja głowna obawa to podatki, dlatego chcę zrezygnować z Adsense. (niedawno skończyłem 18 lat i nie wiem co i jak, nie chcę się na razie w to bardzo mieszać)

Czy jeśli wypłace pieniądze na PP to będe musiał płacić jakiś podatek. Wydaję mi się że ci z urzędu raczej nie będą mieli dostępu do tego co będe robił na tym koncie. Pieniędzy na pewno nie będe wpłacał na żadne konta bankowe, może tylko żeby coś kupić np. w internecie.

Proszę o pomoc.

Z góry dziękuje

Tak samo musisz płacić podatek z AdSense, jak i wszystkich innych źródeł dochodu w internecie. Tych wypłacanych na PayPal też.

Skąd pomysł, że urząd skarbowy nie zajrzy Ci na konto PayPala? Czytałeś regulamin PP? Tam jest przecież napisane, że będą udostępniać takie dane na żądanie skarbówki.

To jest jeszcze jedna sprawa https://www.pit.pl/kwota-wolna-od-podatku/

Nie spodziewał się, że będę miał jakieś większe zarobki niż 200-300zł. Gdzieś czytałem, że nie trzeba płacić tylko coś wypełnić w, no i właśnie jakby mi ktoś to mniej więcej wytłumaczył to by mi pomogło. Albo może macie jakieś linki do poradników itp. bo na prawdę nie znam się na tym a nie chcę mieć problemów w przyszłości i kar za nie zgłoszone 20zł sprzed 10 lat.

O te 10 lat nie musisz się bać ;) bo jak coś sprawdzą Cię 5 lat wstecz ... .

Też coś słyszałem, że 200-300 zł zarobku to nie trzeba ... , ale jeśli działasz w sposób zorganizowany to musisz założyć firmę i wtedy wszystko będzie o wiele jaśniejsze.

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

"ale jeśli działasz w sposób zorganizowany to musisz założyć firmę i wtedy wszystko będzie o wiele jaśniejsze. "

Zapomniałeś dodać, że również dużo droższe...

Wymienię się multikodami do SEOkatalogów - zainteresowanych zapraszam na priv

"ale jeśli działasz w sposób zorganizowany to musisz założyć firmę i wtedy wszystko będzie o wiele jaśniejsze. "

Zapomniałeś dodać, że również dużo droższe...

Ale zgodne z prawem, bo przecież to jest tematem przewodnim.

Takie dochody 200 - 300 zł są gdy sprzedaż swoją jakąś starą rzecz bądź ... ale nie gdy wykonujesz coś w sposób zaplanowany ...

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

Mieszacie chłopakowi ;)

1. Sprawdź co to za firma i zapytaj ich na jakiej podstawie Cię rozliczają. Wystawiasz im rachunek, rozliczasz się na umowę o dzieło/zlecenie? Czy to np. zagraniczna firma i po prostu idzie przelew.

2. Sprawdź jaki roczny pit masz wypełnić. Nie wiem czy jesteś kawalerem czy nie, po prostu znajdź listę typów pitów z opisami i sprawdź, do którego pasujesz.

3. Wypełnienie tego jest proste tak naprawdę. Jest masa kursów, albo w US Ci pomogą w razie czego. Jeśli coś źle wypełnisz to cię wezwą do poprawienia i tyle.

A idealnie odżałuj z 50 zł na księgowego i wszystko zrobi za Ciebie. Raz w roku to niewielka kwota.

Kwota wolna od podatku to ok 3k zł rocznie i od tego nie płacisz nic (albo płacisz i jest zwrot, nie pamiętam dokładnie jak to z os fizycznymi), ale zgłosić musisz.

Czyli to wygląda to mniej więcej tak, nie będę płacił od tej kwoty podatku, ale pit wypełniać muszę, pit mogę złożyć przez internet co będzie dla mnie ułatwieniem.

Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Jak jest z terminem, słyszałem że można zapłacić raz na koniec roku albo co miesiąc, jakoś tak.

Jeśli chciałbym zapłacić tylko raz w roku to do kiedy?

PS. Wiem, że może moje pytanie są dla niektórych po prostu dziwne ale na prawdę jeszcze się na tym nie znam.

• 2 tygodnie później...

... a jak jesteś leniwy i nie chce Ci się deptać do skarbówki to polecam: https://www.finanse.mf.gov.pl/abc-podatkow/kip/komunikaty

ewentualnie telefon:

Z tel. stac.: 801 055 055

Z tel. kom.: (22) 330 0330

Z doświadczenia wiem, że tu można uzyskać bardziej wyczerpujące i aktualne informacje niż "u miłej pani w US"

swoją drogą... ciekawy oksymoron: "miła pani w US" ;P

Wymienię się multikodami do SEOkatalogów - zainteresowanych zapraszam na priv

Ja Ci powiem z doświadczenia, że co urząd, to nowy obyczaj. Kiedyś szukałem informacji o rozliczaniu należnego podatku z jednego źródła nadpłatą z innego. Znalazłem jakieś 5 porządnych źródeł mówiących że US ma obowiązek to rozliczyć i nie trzeba nic robić. I skończyło się to tym, że nadpłatę mi wysłali, a dodatkowo przysłali wezwanie do zapłaty zaległości + koszty upomnienia. Żadne wyjaśnienia nie przekonają twardego urżednika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności