Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! :)

Jako że moja przygoda z pisaniem tekstów trwa od niedawna, nie za bardzo orientuję się, jak wygląda sprawa z rozliczeniem podatkowym.

Jestem autorką, która nie prowadzi działalności gospodarczej. W tym roku zarobiłam na Giełdzie ponad 100zł, ale nie dokonałam żadnej wypłaty (nie wystawiłam żadnego rachunku). Jakie skutki podatkowe się z tym wiążą?

Widziałam już w FAQ-u ten zapis, że Giełda samodzielnie odprowadza za nas podatek. Rozumiem, że skutkuje to tym, iż na koniec roku dla każdego autora zostaje wygenerowany PIT i sami będziemy musieli się z niego rozliczyć?

Czy w związku z tym, że nie wystawiłam żadnego rachunku, będę się musiała rozliczać za rok 2013?

Przepraszam za być może banalne pytania, ale pierwszy raz mam do czynienia z taką formą zarobku. :)

Jeśli nie wygenerowałaś rachunku i nie zleciłaś wypłaty, to "zarobków" uzyskanych na Giełdzie nie wliczasz do PITu (pieniądze nadal są fizycznie na koncie serwisu, a Ty nie wystawiłaś rachunku, więc nie ma księgowej/prawnej podstawy, aby wyliczać dochód).

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Jeśli nie wygenerowałaś rachunku i nie zleciłaś wypłaty, to "zarobków" uzyskanych na Giełdzie nie wliczasz do PITu (pieniądze nadal są fizycznie na koncie serwisu, a Ty nie wystawiłaś rachunku, więc nie ma księgowej/prawnej podstawy, aby wyliczać dochód).

Czyli dokładnie tak, jak się spodziewałam. :) Bardzo dziękuję za szybką, konkretną odpowiedź.

PS Szczęśliwego Nowego Roku! ;)

Mam taką niewielką sugestię. Czy nie można umożliwić wprowadzenia zmian do napisanego tekstu do czasu aż zostanie zaakceptowany przez moderatora? Dzisiaj dodając tekst w momencie gdy już kliknęłam dodaj, zauważyłam, że w tytule popełniłam literówkę :-( niestety nie można było jej już poprawić.... a do końca zlecenia czas jeszcze był... lub może jakiś czas, na przykład 10 minut od dodania tekstu?

dziękujemy za sugestię, postaramy się wprowadzić taką zmianę w nabliższym możliwym terminie

Można zlecać teksy w języku angielskim, i czy moderator sprawdza poprawną pisownie?

można zlecić, jednak nasi moderatorzy znają język angielski na różnym poziomie i nie możemy dać gwarancji że teksty zostaną poprawnie zweryfikowane

bok@gieldatekstow.pl | facebook.com/Gieldatekstow.pl

• 2 tygodnie później...

teraz ktoś wystawił zlecenie pokoje w zakopanem... no fajnie, tylko 1.3 zł za min 1600 zzs to śmieszne, biorąc pod uwagę że sam zgarnia za to.... 9,18 zeta z Tetmarketu... bo stamtąd jest to właśnie zlecenie.....

A ja głupia zastanawiałam się, co robią te wszystkie zlecenia z Textmarketu na Giełdzie Tekstów, heh...

• Like 1

NIemniej jednak ostatnio weszły fajne zlecenia, i co jakiś czas można coś złapać. jako dodatek do pisania dla zleceniodawców - dla mnie dobra opcja.

A które to są te fajne zlecenia??? Ja tam żadnych nie widzę. Chyba, że jakieś dla Super Autorów.

Szanowni Państwo,

Informujemy, iż z dniem 28.01.2014r. GiełdaTekstów kończy swoją działalność !

Więcej informacji znajduje się na stronie: https://gieldatekstow.pl/strony/29,gieldatekstow-konczy-swoja-dzialalnosc.html

Z poważaniem,

Administracja serwisu GiełdaTekstów.pl

bok@gieldatekstow.pl | facebook.com/Gieldatekstow.pl