Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy wejdę w Konto>Transakcje>Lista transakcji, to widzę wpływy z programu partnerskiego, ale nigdzie nie mogę znaleźć linka do statystyk ani do zakładki zlecania wypłat. Może ktoś podrzucić wspomnianego linka?

//Edyta.

Nieaktualne. Co prawda nie ma linka w głównym menu, ale jest w stopce

https://gieldatekstow.pl/pp/stats
Edytowane przez kris_set

Witam wszystkich,
Ponieważ nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na mejla, a czas mnie nagli, proszę o Waszą pomoc:
Dostałem informację na temat rozliczenia od Giełdy Tekstów, w której to popełniłem kiedyś ze dwa artykuły:
"Dzien dobry,
ponizej przedstawiamy wykaz przelewow BRUTTO (brutto czyli razem z zaliczka na podatek dochodowy), ktore zostaly wykonane do Panstwa.
UWAGA: Sa to przelewy ponizej 200 zl, przelewy powyzej 200 zl byly ujete w PIT-11. Sa to takze przelewy nie uwzgledniajace wyplat z Programu Partnerskiego.

Od kazdej wyplaty z serwisu byla odprowadzana zaliczka na podatek dochodowy, dlatego musza sie Panstwo rozliczyc z kazdej kwoty, nawet najmniejszej - po to wlasnie jest ponizsze zestawienie, aby to Panstwu ulatwic.

Wykaz przelewow brutto (z zaliczka na podatek dochodowy): 20.32"

Nie mam zupełnie pojęcia, w jaki sposób mógłbym to rozliczyć. Za pomocą PIT? Jeśli tak, to którego?

Zaznaczę, że pracuję od niedawna na pełny etat i z pracy dostałem PIT-11.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

Od tej kwoty był odprowadzony podatek/zaliczka do US (50%- koszty) więc trzeba to rozliczyć, taką dostałem informację...

Edytowane przez Czesio89ns

Wszystko o zdrowym odżywianiu i odchudzaniu - dietaiodchudzanie.pl 

Jakatorebka.pl - znajdź swój pomysł na idealny prezent. 

Wszystko o laptopach - grupaemiter.pl

Ja mam pytanie co do PIT-11 od poprzedniego właściciela Projector (wypłaty za 01.2014). Dostał ktoś? Jest jakiś kontakt do nich?

Nikt więcej nie robił wypłaty z GT, gdy właściciel się zmieniał? Wiem, że na PIT-11 jest czas do końca lutego, ale z informacji z zeszłego roku wynikało, że wyślą je na e-mail do końca stycznia. A ja nic nie mam.

Kontakt do poprzedniego właściciela: projector.pl Piotr Szymański

Jeśli ktoś miał przelewy poniżej 200 zł to nie dostanie PIT-11 bo nie może. Jeśli miał to już dawno dostał (za wyjątkiem programu partnerskiego).

Odnośnie zaliczki na podatek, tak jak to było pisane już kilkanaście razy: OD WSZYSTKICH PRZELEWÓW SĄ ODPROWADZANE ZALICZKI NA PODATEK DOCHODOWY PRZEZ NAS.

@Czesio, od kwoty poniżej 200 zł nie liczymy kosztów 50%. 18% od całej kwoty.

bok@gieldatekstow.pl | facebook.com/Gieldatekstow.pl

Kontakt do poprzedniego właściciela: projector.pl Piotr Szymański

Jeśli ktoś miał przelewy poniżej 200 zł to nie dostanie PIT-11 bo nie może. Jeśli miał to już dawno dostał (za wyjątkiem programu partnerskiego).

Odnośnie zaliczki na podatek, tak jak to było pisane już kilkanaście razy: OD WSZYSTKICH PRZELEWÓW SĄ ODPROWADZANE ZALICZKI NA PODATEK DOCHODOWY PRZEZ NAS.

@Czesio, od kwoty poniżej 200 zł nie liczymy kosztów 50%. 18% od całej kwoty.

No to w takim razie wprowadzacie Państwo w błąd swoich copywriterów i rozliczacie w niewłaściwy sposób wynagrodzenia.

Jeżeli mówimy o umowie z przekazaniem praw autorskich,

ten ryczał (18% od całości) nie ma zastosowania!

Podatek dochodowy w formie ryczałtu w wysokości 18% należności (bez pomniejszania o koszty uzyskania przychodów) oblicza się, jeśli kwota należności określona w umowie zawartej z osobą niebędącą pracownikiem płatnika nie przekracza 200 zł (art. 30 ust. 1 pkt 5a i ust. 3 Ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, dalej: updof).

Ryczałt ma jednak zastosowanie do przychodów z działalności wykonywanej osobiście wymienionej w art. 13 pkt 2 i 5–9 updof, czyli m.in. z tytułu umowy-zlecenia lub o dzieło.

Przychody z tego tytułu kwalifikuje się do przychodów z praw majątkowych.
​Jak wynika z art. 18 updof, zalicza się do nich w szczególności przychody z praw autorskich i praw pokrewnych, praw do projektów wynalazczych, praw do topografii układów scalonych, znaków towarowych i wzorów zdobniczych, w tym również z odpłatnego zbycia tych praw.

Oznacza to, że do przychodów z praw autorskich nie stosuje się ryczałtu od tzw. małych umów w wysokości 18% należności.

Podmiot, który wypłaca honorarium z umowy o dzieło dotyczącej praw autorskich, niezależnie od jej wysokości powinien obliczyć i odprowadzić zaliczkę na podatek według zasad określonych w art. 41 i 42 updof. Czyli podstawa z odliczeniem 50%.

I te kwoty również, powinny się pojawić w PIT 11.

Podstawy prawne gdyby ktoś miał wątpliwości:

• Ustawa z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn. Dz.U. z 3 kwietnia 2012 r. poz. 361; ost. zm. Dz.U. z 10 lipca 2014 r. poz. 915)
  • Ustawa 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jedn. Dz.U. z 2006 r. nr 90, poz. 631; ost. zm. Dz.U. z 2010 r. nr 152, poz. 1016)

A to błąd na niekorzyść copywriterów oczywiście.

Polecam się, gdyby ktoś miał pytania :)

ricco-banner.png

Polecam się, gdyby ktoś miał pytania

hmm, ciekawe, muszę dopytać księgowej bo ona mi też zawsze wyliczała przy kwotach poniżej 200 zł 18% od całości, mimo umowy o przeniesienie praw autorskich

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Polecam się, gdyby ktoś miał pytania

hmm, ciekawe, muszę dopytać księgowej bo ona mi też zawsze wyliczała przy kwotach poniżej 200 zł 18% od całości, mimo umowy o przeniesienie praw autorskich

To błąd.

Nie trzeba być radcą podatkowym w tym wypadku, żeby przeczytać akurat te źródła ze zrozumieniem i wyciągnąć wnioski (zupełnie bez złośliwości).

Przytocz księgowej w/w artykuły - niech się z nimi zapozna. Może zwyczajnie nie znać ich treści i lecieć z automatu. Co cały czas nie zwalnia z odpowiedzialności i jest błędem.

ricco-banner.png