Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy i potrzebuję odpowiedzi na konkretne 1 pytanie.
Otóż: jak wygląda na Giełdzie Tekstów sprawa rozliczania osób z działalnością gosp., ALE niebędących płatnikiem VAT?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam, jeśli były tu już informacje na ten temat, ale przyznam bez bicia, że nie mam sił przekopywać się przez 100 stron tematu ;)

Dnia 14.02.2017 o 22:05, murp napisał:

Witam, jestem tu nowy i potrzebuję odpowiedzi na konkretne 1 pytanie.
Otóż: jak wygląda na Giełdzie Tekstów sprawa rozliczania osób z działalnością gosp., ALE niebędących płatnikiem VAT?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam, jeśli były tu już informacje na ten temat, ale przyznam bez bicia, że nie mam sił przekopywać się przez 100 stron tematu ;)

Ceny tekstów na Giełdzie podane są bez VAT, czyli są to kwoty netto. Osoba prowadząca działalność gospodarczą, ale nie będąca płatnikiem VAT wystawia nam rachunek, na pełną kwotę, którą zarobiła, bez VAT. Czyli, jeśli zarobiono np. 200 zł to rachunek opiewa na kwotę 200 zł. Osoba, która ma działalność gospodarczą i jest płatnikiem VAT, wystawia fakturę na kwotę 200 zł + podatek vat (23%).

bok@gieldatekstow.pl | facebook.com/Gieldatekstow.pl

Czyli do kiedy będą w końcu te pity 11? Piszecie o początku stycznia, potem o początku lutego. Czy pity zostały już wysłane, bo ja w każdym razie nic nie otrzymałem na mail.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

• 3 tygodnie później...

Taka sprawa pod dyskusję:

Czy zlecenia ze statusem "gotowe do odbioru" powinny być faktycznie wliczane do tych 5 zleceń, które nie pozwalają zgłaszać się do kolejnych? 

Obecnie jak rozumiem jest tak, że 3 dni po zakończeniu terminu zlecenia "wiszą", jeśli nie zostaną zaakceptowane przez autora. Czyli skoro zlecenie było np. do 10, a już 8 jest napisane i zatwierdzone przez moderatora, to i tak trzeba czekać do 13? 

Dla mnie jest to najbardziej widoczne, gdy ludzie pracują o różnych godzinach. Nie mogę rano wziąć nowych zleceń, bo obecne zatwierdzane mam po południu. A wieczorem już nic nie ma.

Dnia 7.03.2017 o 11:42, Golab napisał:

Taka sprawa pod dyskusję:

Czy zlecenia ze statusem "gotowe do odbioru" powinny być faktycznie wliczane do tych 5 zleceń, które nie pozwalają zgłaszać się do kolejnych? 

Obecnie jak rozumiem jest tak, że 3 dni po zakończeniu terminu zlecenia "wiszą", jeśli nie zostaną zaakceptowane przez autora. Czyli skoro zlecenie było np. do 10, a już 8 jest napisane i zatwierdzone przez moderatora, to i tak trzeba czekać do 13? 

Dla mnie jest to najbardziej widoczne, gdy ludzie pracują o różnych godzinach. Nie mogę rano wziąć nowych zleceń, bo obecne zatwierdzane mam po południu. A wieczorem już nic nie ma.

Zleceniodawcy maja 3 dni na zatwierdzenie tekstów, jednak dzieje się to zazwyczaj bardzo szybko, gdyż każdemu zależy na szybkim zrealizowaniu zleceń. Jakiś czas temu robiliśmy testy odnośnie ilości przyjmowanych zleceń i niestety okazało się że przy większej ilości podjętych zleceń odsetek reklamacji był bardzo wysoki. Zmusiło nas to do zmniejszenia ilości przyjmowanych zleceń do 5. 

Dnia 14.03.2017 o 11:03, GieldaTekstow.pl napisał:

Zleceniodawcy maja 3 dni na zatwierdzenie tekstów, jednak dzieje się to zazwyczaj bardzo szybko, gdyż każdemu zależy na szybkim zrealizowaniu zleceń. Jakiś czas temu robiliśmy testy odnośnie ilości przyjmowanych zleceń i niestety okazało się że przy większej ilości podjętych zleceń odsetek reklamacji był bardzo wysoki. Zmusiło nas to do zmniejszenia ilości przyjmowanych zleceń do 5. 

Tzn. nie wiem, czy zostałem dobrze zrozumiany. Nie chodziło mi o branie większej ilości zleceń w przypadku "w realizacji", tylko o sytuację, gdzie wszystkie teksty są już "gotowe do odbioru". Ja wiem, że zazwyczaj to następuje szybko, ale miałem raz taką sytuację, że trzy albo cztery zlecenia wisiały przez cały czas, mimo że warte były kilka złotych a ich czas realizacji także był krótki.

Może w przypadku zleceń krótszych niż trzy dni także czas na odbiór można by skrócić, np. do 36 godzin. Tzn. wiem, że to też może się niektórym nie spodobać, bo część zleceniodawców nie pracuje w weekendy... No w każdym razie sygnalizuję, jakbyście kiedyś przebudowywali system, że może warto wymyślić coś pośrodku.

13 godzin temu, Golab napisał:

Tzn. nie wiem, czy zostałem dobrze zrozumiany. Nie chodziło mi o branie większej ilości zleceń w przypadku "w realizacji", tylko o sytuację, gdzie wszystkie teksty są już "gotowe do odbioru". Ja wiem, że zazwyczaj to następuje szybko, ale miałem raz taką sytuację, że trzy albo cztery zlecenia wisiały przez cały czas, mimo że warte były kilka złotych a ich czas realizacji także był krótki.

Może w przypadku zleceń krótszych niż trzy dni także czas na odbiór można by skrócić, np. do 36 godzin. Tzn. wiem, że to też może się niektórym nie spodobać, bo część zleceniodawców nie pracuje w weekendy... No w każdym razie sygnalizuję, jakbyście kiedyś przebudowywali system, że może warto wymyślić coś pośrodku.

Jeśli Zleceniodawca w ciągu 36 h nie zatwierdzi tekstów wówczas są one automatycznie zatwierdzane. Zatem nie ma takiej sytuacji, że teksty ze statusem "gotowe do odbioru" "wiszą" więcej niż 3 dni. 

Jak najbardziej jest możliwe, że teksty ze statusem Gotowe do odbioru wiszą dłużej niż 3 dni, wystarczy, że zleceniobiorca odda je przed terminem, a zleceniodawca nie zaakceptuje samemu, tylko zrobi to dopiero system po 3 dniach od zakończenia zlecenia.

Macie to w swoim własnym FAQ, to skąd się wam wzięło nagle 36h? Czy coś się zmieniło?

Jeżeli Autor dodał wymaganą ilość artykułów zleceniodawca ma 3 dni na ich zweryfikowanie licząc od daty zakończenia zlecenia. Po tym czasie wszystkie teksty zostaną automatycznie zatwierdzone bez możliwości zgłoszenia reklamacji.

GT, nie rozumiesz sytuacji, którą opisuje Golab.

Zleceniodawca ma 3 dni na zaakceptowanie tekstów od chwili zakończenia zlecenia = upływu czasu na jego realizację.

Nie od chwili oddania zlecenia przez wykonawcę.

Golab opisuje przypadek, gdy dostaje zlecenie z terminem realizacji wynoszącym 3 dni (względnie jakimkolwiek innym, nie ma to w sumiewiększego znaczenia). Nie czeka jednak do końca terminu i oddaje teksty już pierwszego dnia, może nawet po paru godzinach od wybrania go do realizacji. To oznacza, że jeśli zleceniodawca nie zaakceptuje tekstów od razu (po weryfikacji przez moderatora), tylko oleje sprawę i teksty zatwierdzi dopiero automatycznie system, to Golab musi czekać najpierw 2 dni do końca zlecenia + kolejne 3 dni, aby zlecenie zostało zaakceptowanie automatycznie. To wydłuża czas oczekiwania na akceptację do 5 dni = wydłuża czas "zwolnienia miejsca" na nowe zlecenie w tym limicie 5 zleceń jednocześnie. Dodatkowo Golab ma podjętych jednocześnie 5 zleceń (łącznie z tym opisywanym), nie może więc podjąć się kolejnego, bo wykorzystał już limit, mimo że jedno z nich już przecież skończył i tylko czeka na akceptację zleceniodawcy.

Nie chodzi więc o żadne wyliczone godziny na akceptację przez zleceniodawcę , ani o zwiększanie limitu dostępnych jednocześnie zleceń. Chodzi o to, aby Gołąb po oddaniu zlecenia i zaakceptowaniu go przez moderatora (gdy zlecenie ma status "Gotowe do odbioru"), mógł spokojnie podjąć się kolejnego zlecenia w tym limicie 5 dostępnych. Czyli o uznawanie, że teksty ze statusem "Gotowe do odbioru" są traktowane przez system jak zrealizowane i "wypadają" z limitu 5 podjętych jednocześnie zleceń.

Przecież z tego co piszę od kilku postów, wynika jasno, że wiem, po jakim czasie zlecenia są automatycznie zatwierdzane... Stwierdziłem tylko, że jak mam (ekstremalny przypadek) 5 tekstów po 80 groszy z czasem wykonania 1 dzień, to po zatwierdzeniu moderatora mógłbym brać kolejne zlecenia. Ewentualnie dać w przypadku krótszych zleceń mniej czasu na akceptację. Natomiast waszym kontrargumentem było, że jak daliście możliwość brania powyżej 5, to nie wywiązywano się ze zleceń. To są jednak inne przypadki. Ale już skończmy, bo widzę, że jest jakieś spięcie na obwodach. A w ostatnim poście nie odnieśliście się nawet do mojej wypowiedzi. 

A wg waszego ostatniego wpisu to 36 h = 3 dni, więc ja polecam na szybko jakieś korepetycje. Zwłaszcza, że zaraz zmiana czasu, to może być dodatkowy problem... A co do czasu, to ZNOWU (!) na "moje zlecenia" jest dobrze odmierzany czas do końca, a po wejściu w "szczegóły zlecenia" data zakończenia jest dobrze, a czas do końca jest powiększony o dodatkowy dzień.

• 3 tygodnie później...

Mam chyba jakieś déjà vu, bo już to było z pewnością przeze mnie zgłaszane. W trybie normalnym nie można zrealizować wypłaty środków z konta na PP mimo zebrania wymaganej kwoty, tj. 50zł.

Podczas wypłaty z PP nie można jej dokonać (najpierw kwota powyżej 50zł, przy drugiej próbie cała zebrana w systemie PP), bo jest blokada:

• Wartość musi być większa od '74.99'

Natomiast w regulaminie:

• 3.6 Partner w dowolnym momencie może zlecić wypłatę zgromadzonych środków, po osiągnięciu minimalnego salda w wysokości 50zł dla każdej z wypłat, bez limitu określonego w czasie.

Wypłata działa, ale wyłącznie w trybie "Możliwość wypłaty co najmniej 5zł/6mc", co automatycznie przeczy waszemu regulaminowi.

9 godzin temu, sindirus napisał:

Mam chyba jakieś déjà vu, bo już to było z pewnością przeze mnie zgłaszane. W trybie normalnym nie można zrealizować wypłaty środków z konta na PP mimo zebrania wymaganej kwoty, tj. 50zł.

Podczas wypłaty z PP nie można jej dokonać (najpierw kwota powyżej 50zł, przy drugiej próbie cała zebrana w systemie PP), bo jest blokada:

Natomiast w regulaminie:

Wypłata działa, ale wyłącznie w trybie "Możliwość wypłaty co najmniej 5zł/6mc", co automatycznie przeczy waszemu regulaminowi.

Ok sprawdzimy to

Dnia 9.04.2017 o 10:28, sindirus napisał:

Natomiast w regulaminie:

Proszę spr, powinno być ok