Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Golab chyba faktycznie mają problem z url'ami. Adres ulubionych copy to https://gieldatekstow.pl/user/favourites , ale klikając w "2" przerzuca do https://gieldatekstow.pl/2 i jest 404. Niestety ręczne wklepanie https://gieldatekstow.pl/user/favourites/2 nie pomaga i nadal jest 404, a innych kombinacji nie chce mi się wymyślać ;) 

17 godzin temu, Młynek napisał:

Czy za każdym razem gdy dodaję zlecenie serwer musi wypluwać błąd 503 (od kilku dni dosłownie za każdym razem mam ten błąd)? Dopiero odświeżenie strony skutecznie wysyła zlecenie. 

Druga sprawa: w zakładce "Ulubieni Copy" na dolę strony mogę przejść do kolejnych podstron (2, 3 itd.). Ale jak chce to zrobić, to okazuje się że zamiast listy ulubionych copy mam błąd 404.

Trzecia sprawa: Gdy dodam zlecenie, i zgłaszają się chętni, to czy jest możliwość z poziomu takiego zlecenia zobaczyć czy ktoś jest na liście ulubionych, lub na czarnej liście?

#2 działa

Pozostałe sprawy są w trakcie realizacji

7 godzin temu, Golab napisał:

Nie mają złych linków? Jakoś z pół roku temu im tutaj podałem, że w historii wypłat linki na dole prowadzą do transaction/payout/numerstrony, a powinny do transaction/payout/history/numerstrony. I też jest 404, trzeba sobie ręcznie wklepywać adres. Odpisali mi, że w sprawach związanych z moim kontem, mam pisać na maila, jakby to był błąd jednego użytkownika... Już mi się nie chce kłócić, bo w sumie za darmo im błędy zgłaszam, a olewają.

Może też możesz (przynajmniej tymczasowo) ogarnąć to w taki sposób? Nie mam ulubionych copy, więc nie wiem jaka jest struktura adresu, ale zakładam, że to podobny błąd.

Problem został naprawiony

• Like 1

bok@gieldatekstow.pl | facebook.com/Gieldatekstow.pl

Cytat

Jakoś z pół roku temu im tutaj podałem, że w historii wypłat linki na dole prowadzą do transaction/payout/numerstrony, a powinny do transaction/payout/history/numerstrony. I też jest 404, trzeba sobie ręcznie wklepywać adres. Odpisali mi, że w sprawach związanych z moim kontem, mam pisać na maila, jakby to był błąd jednego użytkownika... Już mi się nie chce kłócić, bo w sumie za darmo im błędy zgłaszam, a olewają.

@Gołąb, zgłaszaliśmy to samo dokładnie 20 lutego 2017 roku, wtedy poszedł do nich mail w tej sprawie. Jeśli zgłaszałeś to pół roku temu,  czyli pół roku później od nas i wtedy nadal nie było to naprawione, to pozostaje się cieszyć, że teraz po roku :D wszystko wdziała i można spokojnie posprawdzać, czy się nie machnęli w pitach i ujęli wszystkie wypłaty.

• Like 1

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

W dniu 13.02.2018 o 22:02, Młynek napisał:

Czy za każdym razem gdy dodaję zlecenie serwer musi wypluwać błąd 503 (od kilku dni dosłownie za każdym razem mam ten błąd)? Dopiero odświeżenie strony skutecznie wysyła zlecenie. 

Druga sprawa: w zakładce "Ulubieni Copy" na dolę strony mogę przejść do kolejnych podstron (2, 3 itd.). Ale jak chce to zrobić, to okazuje się że zamiast listy ulubionych copy mam błąd 404.

Trzecia sprawa: Gdy dodam zlecenie, i zgłaszają się chętni, to czy jest możliwość z poziomu takiego zlecenia zobaczyć czy ktoś jest na liście ulubionych, lub na czarnej liście?

#3 Na liście Autorów zainteresowanych wykonaniem zlecenia dodaliśmy przy nazwie użytkownika "ulubiony" lub "czarna lista" 

Bez tytułu.png

Edytowane przez GieldaTekstow.pl
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

@jimmi wchodzi w  życie 30 kwietnia, tak samo jak ulga na start

@Herkules działalność nierejestrowana nie ma nic wspólnego z Zusem, więc ZUS nie ma uprawnień do wypowiadania wiążących opinii,

obie zmiany są zawarte w Ustawie przedsiębiorców, która jest częścią tzw. Konstytucji dla Biznesu. Ustawy zostały opublikowane 30 marca i wchodzą w życie po 30 dniach

Edytowane przez Kasia_Maciek

• 4 tygodnie później...

@GieldaTekstow.pl jeszcze w kwietni zadałam pytanie w sprawie pisania tekstów i rozliczaniem ich jako w ramach działalności nierejestrowanej. Ustawa weszła w życie tak jak pisałem 30 kwietnia, minął długi weekend, a odpowiedzi jak nie było, tak nie ma. Pytanie więc ponawiam ...

Według Ministerstwa Finansów nie ma problemu przy prowadzeniu takiej działalności na rzecz podmiotów gospodarczych.

Odpowiadając na pytanie: będziemy akceptować rachunki z takiej formy działalności. 

Więcej informacji na ten temat od naszego księgowego:

Działalność nierejestrowana Od dnia 30.04.2018 roku w naszym ustawodawstwie pojawił się nowy rodzaj działalności, tzw. działalność nieewidencjonowana. Mówi o niej art. 4 ust. 1 ustawy. Wykonywanie takiej działalności nie powoduje prowadzenia działalności gospodarczej a przychody z niej uzyskiwane należy zakwalifikować do innych źródeł przychodów.

Aby mówić o działalności nieewidencjonowanej (nierejestrowanej) należy spełnić łącznie trzy warunki:

· działalność ta może być wykonywana jedynie przez osobę fizyczną,

· należny przychód z takiej działalności nie może przekroczyć w żadnym miesiącu jej prowadzenia 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę,

· w ostatnich 60 miesiącach nie była prowadzona działalność gospodarcza.

Działalność taka nie może być prowadzona w ramach umowy spółki cywilnej. Dodatkowo taka działalność nie może też wymagać uzyskania koncesji, zezwolenia albo wpisu do rejestru działalności regulowanej. Najważniejsze w tym wszystkim jest to iż, działalność nierejestrowana nie jest działalnością gospodarczą, a osoba ją wykonujący nie jest traktowany jak przedsiębiorcą. Jednakże w kontaktach z konsumentem osoba taka musi przestrzegać przepisów Kodeksu cywilnego, bo w ich rozumieniu zachowuje status przedsiębiorcy.

Działalność nieewidencjonowana nie jest uznawana za działalność gospodarczą, a co za tym idzie nie powstaje obowiązek zgłoszenia do ZUS oraz uiszczania jakichkolwiek składek z tego tytułu.

Poniżej pragnę zasygnalizować kilka elementów na które należy zwrócić uwagę przy prowadzeniu takiej działalności:

Prowadzenie ewidencji. Bezpośrednio z ustawy nie wynika żaden obowiązek prowadzenia dokumentacji, jednak dla własnego bezpieczeństwa i możliwości udowodnienia kwoty uzyskanego przychodu zalecałbym prowadzenie jej w formie daty i kwoty uzyskanego przychodu oraz krótkiego opisu wykonanej transakcji. Dodatkowo pragnę zauważyć iż pośrednio prowadzenie ewidencji wynika z ustawy VAT, gdzie podmiot niebędący czynnym podatnikiem podatku VAT zobowiązany jest do prowadzenia ewidencji celem określenia kiedy „stanie się” czynnym podatnikiem podatku VAT.

Rachunki. Skoro działalność nie rejestrowana nie jest działalnością gospodarczą to czy można wystawiać rachunki. Moim zdaniem Ordynacja podatkowa zezwala na to aby osoba prowadząca działalność nierejestrowaną może wystawić rachunek na wykonanie usługi czy sprzedaż towaru.

Podatek dochodowy. Działalność nierejestrowana zakwalifikowana jest do innych źródeł. W związku z powyższym nie ma obowiązku wpłacania zaliczek miesięcznych, a jedynie wykazanie dochodu z działalności w zeznaniu rocznym za dany rok podatkowy w pozycji inne źródła. Dodatkowo jeżeli z tytułu prowadzenia tej działalności ponosimy koszty możemy je wykazać w zeznaniu rocznym celem obniżenia wysokości dochodu do opodatkowania. Jednak muszą to być koszty związane wyłącznie z prowadzoną działalnością, żeby urząd nie zakwestionował ich jako wydatki osobiste.

Podatek VAT. Ten temat pozostawiam pod rozwagę osób które będą prowadzić taką działalność. Prawdą jest że roczna kwota zwolnienia z podatku wynosi 200.000 zł i nikt prowadzący taką działalność jej nie przekroczy to jednak jest wiele czynności powodujące obowiązkową rejestrację jako czynny podatnik podatku VAT od uzyskania pierwszej złotówki. Jedną z tym czynności to m.in. handel monetami, który jest dość popularny.

Kasa rejestrująca. Ostatnim tematem, który chcę poruszyć to temat kasy rejestrującej. Znowu wspomnę o tym iż limit roczny 20.000 zł nie spowoduje przekroczenia tej kwoty przy prowadzeniu tego rodzaju działalności jednak w rozporządzeniu dotyczącym zwolnieniu ze stosowania kas rejestrujących jest wiele pozycji, które zobowiązują do instalacji kasy od pierwszej sprzedaży.

Podsumowując. Działalność ta dostępna jest dla osób fizycznych, które łącznie spełnią trzy warunki wymienione na początku tekstu. Jednak po drodze czyhają pewne pułapki. Co z kasą rejestrującą czy podatkiem VAT? To zostawiam już pod rozwagę osób które zdecydują się prowadzić taki rodzaj działalności nieewidencjonowanej (nierejestrowanej). Pewnie w najbliższym czasie pojawią się komentarze, wyjaśnienia czy interpretację bo na wyroki sądowe będzie trzeba trochę poczekać. W związku z tym jeżeli działalność nie będzie podlegać szczególnym przepadkom obowiązku rejestracji do podatku VAT oraz nie będzie działalnością zobowiązaną do instalacji kasy rejestrującej będzie to fajne rozwiązanie dotyczące możliwości dodatkowego zarobku bez zbędnej biurokracji.

Przygotowano przez: https://firmaskorpion.pl/

• Like 1

@GieldaTekstow.pl 

są przepisy przejściowe - jeżeli przez ostatnie 12 miesięcy nie miał wpisu w CEIDG może prowadzić działalność nierejestrowaną.

VAT - nie wystąpi, skoro w tym roku przychód nie może być wyższy niż 1.050 zł miesięcznie,

w konkretnym przypadku - czyli pisanie i sprzedawanie za pośrednictwem GT nie podlega kasie fiskalnej - wszystko będzie regulowane przelewem,

- według MF należy prowadzić ewidencję sprzedaży dzienną, nie trzeba prowadzić ksiąg podatkowych.

czyli jak rozumiem można się zarejestrować i wybrać działalność nierejestrowaną?