Skocz do zawartości

Wycena strony i reklam

Marcinus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

prowadzę stronę o niszowej tematyce, która:

- istnieje w sieci od roku,

- regularnie jest uzupełniana o unikalne treści,

- zajmuje 1 miejsce lub miejsce w pierwszej 10 na ciekawe frazy,

- w raportach google analytics posiada statystyki (przykładowo listopad): odwiedziny 776, unikalni użytkownicy 770, odsłon 2.391, nowe odwiedziny 90%,

- w raportach google adsense (przykładowo listopad) ma tylko 574 wyświetlenia,

- w raportach google webmaster (przykładowo listopad) ma 770 kliknięć i 5.500 wyświetleń.

Jestem początkujący w sprawach marketingowych, więc mam podstawowe pytania:

1.Z czego wynikają te dziwne różnice w statystykach, bądź co bądź tego samego Googla?

2. Jak wycenić taką stronę i jakie aukcje ew.polecacie w wariancie sprzedaż domeny?

3. Jakie polecacie domy reklamowe do uzupełnienia reklamy obok google adsense?

Mając nadzieję, że trafiłem do właściwego działu, z góry dzięki za pomoc.

Masz CTR na poziomie 10 % i jeszcze chcesz reklamy inne wstawiać, pazerność Cię zgubi. Ja swoje doświadczenia opieram na moich 500 stronach pod adsense w tym w większości na ameryke, bo w PL grosze płacą, a tak za klika to i nawet pare euro wpadnie, więc lepiej zrób angielską wersję tej strony i zarabiaj koksy a nie ochłapy $$$

A o domie reklamowym to możesz pomarzyć z 5k odsłonami, pozdro

Dzięki za konkretną odpowiedź, już teraz przynajmniej wiem, że bez zwiększenia odwiedzin do 5.000/miesiąc i poprawy CTR nie mam szans na wyjście na swoje. Też porada o działalności zamorskiej jest ciekawa, a jako odbiorców Twoich stron masz na myśli Polonię z USA/WB czy 'rdzennych' mieszkańców?

Co do 500 stron- to chyba nie aktualizujesz ich wszystkich co tydzień?

Wszystko zależy od grupy docelowej serwisu , możesz mieć 1000 UU / mies i zarobić 2K a możesz mieć 40K/mies i zarobić 200 zeta ;).

więc lepiej zrób angielską wersję tej strony i zarabiaj koksy a nie ochłapy $$$

Znasz tematykę ? Skąd wiesz, że na zachodzi może być popularna ?

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

To co na zachodzie popularne to później w PL, staje się popularne

prowadzę stronę o niszowej tematyce

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Oczywiście że nie do końca kiedyś tak było teraz na szczęście mamy mądrzejszych ludzi bynajmniej w tym względzie i jak dobrze pójdzie to za dekade zachód nas będzie naśladował . No bo jak długo można być kserującym idiotą, ponad 20 lat już chyba wystarczy a zachód już się wypala zresztą , jeszcze odrobine obniży się standard życia i społeczeństwa zachodnie wpadną w popłoch i panike , zniknie "ipod" i będzie druga Grecja i mnóstwo samobójstw hehe. Wiele społeczeństw zachodnich są jak dzieci, są słabi psychicznie i byle pierdoła może cały ich system załamać.

Dlatego ja nie widzę niczego z czego można by brać przykład z zachodu :)

Moim zdaniem janekszeryf w 90% ma racje( pozostawiam 10% na tematykę bloga powiedzmy bardzo polsak).

Za argumentuje to własnym doświadczeniem. Prowadzę niewielkiego bloga w dwóch językach polskim i hiszpańskim, tematyka bardzo ogólna.

Wersja hiszpańska ma prawie 30x więcej odwiedzin niż polska .

Przede wszystkim jest to spowodowane różnicom w ilości odbiorców. Zaokrąglając ok. 50 milionów ludzi mówiących po polsku na przeciw 500 milionów ludzi hiszpańskojęzycznych

W przypadku kolegi Marcinusa, gdzie portal ma być typowo komercyjny wydaje mi się lepszym pomysłem przygotować go dla większej publiki. Nie wiem ile ludzi na świecie posługuje się angielski , ale będzie to liczba znacznie większa niż ludzi polskojęzycznych.

.

Widzę, że dyskusja ruszyła na ciekawy temat, ale trochę uboczny z mojego punktu widzenia, bo robię w temacie bardziej krajowym (pewien segment rynku spożywczego, nie chcę zdradzać więcej szczegółów).

Dzięki za wszystkie ciekawe wypowiedzi, jednak postaram się zwiększyć oglądalność strony przez poprawę treści i poszukanie linków zewnętrznych (wymiana, wpisy na forach itp), a przez to mam nadzieję zwiększyć wskaźniki, w tym powracających czytelników:)

Im większą klikalność chcesz osiągnąc tym bardziej skup się aby byly to tematyczne linki. Nie zapominaj że już samo poprawienie jakości tekstów pozwoli Ci zyskać linki pojawiające się w sposób natrualny bez żadnego Twojego wysiłu co przekłada się na większy ruch.

Wpisz się do nowego darmowego katalogu firm !

poprawę treści i poszukanie linków zewnętrznych (wymiana, wpisy na forach itp), a przez to mam nadzieję zwiększyć wskaźniki

Na kiego grzyba Ci wymiana? Nie rozumiem- skoro to strona niszowa, losowo wybrany członek społeczeństwa prawdopodobnie nie będzie nią zainteresowany. Wymiana nabije Ci licznik userów, ale przychodu raczej nie zwiększy. Fora- owszem, ale czy Twoja nisza ma dobrze zrobione forum? Jeśli nie to problem będzie taki sam jak z wymianą. Powracających masz przyciągać ofertą, a nie linkami.

Klient niszowy to prawie zawsze klient maksymalnie wybredny- daj mu dobry produkt, zapewnij content na stronie, który trafi w odbiorcę. W Twoim przypadku tekst to podstawa, bo samo pozycjonowanie niszowych stron bywa (nie powiem, że zawsze, bo tak nie jest) prostsze niż tych szerzej adresowanych.

To chyba już trochę OT w kontekście Twojego pytania, ale mam nadzieję, że jakoś Ci pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności