Skocz do zawartości

Nowy sposób wyświetlania zdjęć w Google Images

THI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wróciłem z weekendu w górach i patrze spore spadki w statystykach jednego serwisu, którego głównym źródłem odwiedzin były Google Images.

Na stronie był ustawiony odpowiedni JS wykrywający naszą stronę w ramce i wykonujący od razu przekierowanie na właściwy adres podstrony ze zdjęciem (+odpowiednie UTMy)

Spadek wejść od piątku to około 45 % dziennie mniej.

Czyli mogę domyślać się że google zmieniło sposób prezentacji grafik w piątek.

Macie już jakiś sposób jak śledzić wyszukania zdjęć oraz jak przerzucić usera na naszą stronę ?

Bo z tego co widzę to google serwuje teraz zdjęcia bezpośrednio na swojej stronie nawet w pełnej rozdzielczości oraz są problemy z poprawnym załadowaniem zdjęć..

Coś wiecie bo jestem po ciężkim weekendzie i trochę nie jestem w temacie ?

Pozdrawiam

//edit:

O znalazłem coś na ten temat..

https://rapidpurple.com/blog/internet-news/google-updates-layout-for-google-images/

transferu więcej będzie a ruchu mniej..

fucking google..

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

• Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

u mnie problem wygląda inaczej, bo mam prawie 50% mniej żądań reklam adsense na tej stronie niż wcześniej. A co za tym idzie zarobki spadły o 50% na tej stronie.

A od początku stycznia obserwowałem liniowy wzrost ruchu z G.Images, a tu takiego babola zrobili..

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

a zdjęcie linkują bezpośrednio z naszego serwera a nie ze swojego cache..

jak dla mnie to google tutaj trochę niesprawiedliwie się zachowało w stosunku do nas.

ot co, kolejne skur... względem wydawców. Swoją drogą jakim prawem wyświetlają oryginalne zdjęcia (oryginalna wielkość) z serwera wydawcy bez jego zgody na własnych stronach? A gdzie licencja?

EDIT:

Ciekawe kiedy Google zacznie pobierać pełną treść ze stron i prezentować u siebie. Oczywiście z możliwością przejścia do oryginały :D :D :D

Właśnie napisałem do UOKIK że mam podejrzenie o popełnieniu przestępstwa.

Im więcej z nas napisze tym lepiej - google przekroczyło moim zdaniem granicę.

A może będziemy googlowi wyświetlać inną grafikę zamiast naszego zdjęcia??

Polskie Szlaki.pl - społecznościowy portal wycieczek po Polsce

Na pewno to jest sprawa do UOKIK? Może zainteresować jakieś organizacje zajmujące się prawami autorskimi? Tylko jakie? Troche cienki jestem w tych sprawach, więc nie wiem.

Wiem tylko, że jakaś granica została przekroczona. W moim mniemaniu. Beerbant, Ty sie na tym znasz. Co o tym wszystkim sadzisz? Mozna zrobic z tym cokolwiek?

Mi także to się nie podoba. Zwykła kradzież i zdjęć, i transferu. A dodatkowo pobierane są grafiki znajdujące się przed i po aktualnie klikniętej, więc jeśli user nawet nie kliknie w naszą grafikę, to i tak zostanie pobrana.

Próbuję to jakoś rozwiązać przez podmianę oryginału na odpowiednią informację dla usera.

W katalogu ze zdjęciami dodałem do htaccess

#podgląd wyświetlany jest w iframe blank.html

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^https://www\.google\.pl\/blank.html [NC]

RewriteRule ^(.*)$ /hotlinkpl.jpg [R=302,L]

#i inne dla innych języków jeśli ktoś ma multilang

Co ciekawe plik hotlinkpl.jpg jest pobierny z serwera, ale nie jest wyświetlany w tym dużym podglądzie, gdzie zostaje tylko powiększona miniaturka z googla. Może się przed tym zabezpieczyli? Może sprawdzane są wymiary albo i rozmiar.. Podmiana miniaturki w tej ramce podglądu jest robiona przez js, może tam trzeba szukać.

Nawet przepisanie adresu (rewrite), które jest niewidoczne z zewnątrz (jest kod 200 zamiast 302) nie powoduje wyświetlenia tego hotlinkpl.jpg

Rewrite stwarza też dodatkowy problem z cachowaniem, więc żeby na mojej stronie wyświetliła się poprawna grafika, trzeba wyłączyć cache (ew. też ETag).

Jakieś pomysły?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności