Skocz do zawartości

Jak szybko i dokładnie przeanalizować konkurencję?

skibbbi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukałem na forum PiO podobnych tematów ale jakoś nie mogę nic konkretnego znaleźć. Może posty są nieotagowane?

Chciałbym więc, poruszyć temat konkurencji dla naszych stron w sieci. W jaki sposób przeanalizować konkurencję? Gdzie się reklamuje, jakie działania robi by się reklamować w internecie itd ?

1. Jakich narzędzi użyć do analizy konkurencji?

2. Jakie dane odnośnie konkurencji warto przeanalizować, jak to zrobić (narzędzie, technika) i na co zwrócić uwagę przy analizie zebranych danych?

Wiem na pewno o backlinkach. Ale nie wiem jak to optymalnie zrobić. Na pewno ktoś pojawi się w katalogach. Jak wyłuskać łatwo te adresy by wrzucić je do jakiejś dodawarki?

Myślę, że zaindeksowanie konkurencji też będzie miało znaczenie. Może jeszcze pagerank?

Tak więc podsumowują aktualną moją wiedzę. Analizując konkurencję należy wziąć pod uwagę:

1. Backlinki - jakie narzędzie?

2. Zaindeksowanie - jakie narzędzie?

3. Pagerank- jakie narzędzie?

4. ..... - co jeszcze i jakie narzędzie do tego?

A może jest jakieś narzędzie (albo ktoś myśli je stworzyć) do analizy konkurencji?

Będę wdzięczny za każdą sugestię, ponieważ nie jestem osobom która czeka tylko na gotowe rozwiązania.

Pozdrawiam,

A może jest jakieś narzędzie (albo ktoś myśli je stworzyć) do analizy konkurencji?

Market Samurai

Narzędzie propozycji słów kluczowych z Adwordsa

Ahrefs

Właściwie na podstawie tych 3 narzędzi można sprawdzić konkurencję w top10. Jednak będą to tylko suche dane a jaka tak na prawdę jest konkurencja przekonasz się dopiero próbując wbić się tam ze stroną.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Potwierdzam, że market samurai jest jednym z lepszych programów do analizy konkurencji.

Do backlinków poza ahrefsem dodałbym backlinkswatch.com i majesticseo.com

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

i majesticseo.com

Jest już w samuraju dlatego nie podawałem

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

...Szukałem na forum PiO...

Tematów było sporo, uwierz. Szukaj przez;

(interesujący Cię temat) site:forum.optymalizacja.com

Jeśli masz kłopoty z szukaniem tematów na pewno będziesz miał kłopoty z SEO.

Do tematu dorzucam ulubione narzędzie wymieniane przez Beera – mózg. Ale tego nie da się kupić w przeciwieństwie do pozostałych. Pozostaje tylko ćwiczyć :)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Nikodem: Czytałem już Twoje komentarze i są do bólu szczere. Ale to dobrze. Lubię takie podejście i też mam alergię na melepetów. Szukałem w forumowej wyszukiwajce i wpisując audyt lub konkurencja nic ciekawego nie ma. Słuszna uwaga co do sposobu site:forum.optymalizacja.com w końcu co jak co ale to forum powinno być pięknie zindeksowane :P Czasami jest tak, że przy dużym napływie informacji człowiek się zapętli i wystarczy drobna wskazówka aby pognać dalej. Stąd ten post.

blackpress.pl i blake: dziękuję za podpowiedzi co do programów to cenne wskazówki bo np. o samuraju w ogóle nie słyszałem.

Jakby coś jeszcze do głowy komuś przyszło to będę zobowiązany :piwko2: Najbardziej interesują mnie jakieś materiały do poczytania i może jakieś książki? Czy ta reklamowana na bocznym banerze na forum "Pozycjonowanie i optymalizacja stron WWW. Jak to się robi?" jest warta uwagi?

1. Market Samurai

Odnośnie programu Market Samurai czy to prawda?

"Jeżeli kupisz program w ciągu pierwszych 5 dni od momentu instalacji, uzyskasz rabat z 149$ do 97$ czyli zaoszczędzasz 1/ 3 ceny. Najlepszą, najszybszą i w 100% pewną metodą płatności jest znany system PAY PAL."

Jeśli za pomoc mogę się odwdzięczyć klikając jakiś link referencyjny do tego programu to proszę śmiało :)

Czy Samuraj potrzebuje jakiś serwerów proxy by ściągać dane. Bo czytałem, że Google blokuje IP jak z jednego jest za dużo zapytań. Jeśli tak to ile kosztuje takie proxy i kto to sprzedaje?

2. Web CEO

Ktoś namawia mnie do zakupu programu Web CEO. Czy warto kupować ten program i jak jego funkcjonalność ma się do Samuraja? Ogólnie wygląda na to, że część funkcji się pokrywa ale Web CEO jest sporo droższy i jakieś abonamenty każą płacić? Poradźcie proszę.

https://www.link-assistant.com/seo-spyglass/

jest to najlepszy soft tego typu, łącząc jego z dobrze przemyślanymi footprintami i harwestowaniem, kontem w AHrefs (MJ) i tym wszystkim mało rozgarnięta konkurencje można przeskanować. Ta bardziej rozgarnięta lub ta co ma na seo sporo kasy i stać ich na rozgarniętych pozycjonerów nie przeskanujesz na tym poziomie wiedzy.

A wracając do tematu .... :)

Coś mi się wydaje, że skanowanie konkurencji na tę chwilę dla mnie to coś innego niż dla Ciebie MaxPan :)

Ogólnie powiem co chcę uzyskać i będzie łatwiej coś doradzić.

Generalnie branża budowlana (wykańczanie wnętrz)

Zacząłem tworzyć strony tematyczne np. o sufitach podwieszanych, o malowaniu, układaniu płytek itd.

W każdej z tych dziedzin są słowa kluczowe które mnie interesują. Dobór słów kluczowych mam w miarę opanowany.

Teraz chciałbym aby np. na najbardziej pożądane 3 słowa kluczowe z każdego tematu przeskanować np. top 20 i umieć na podstawie tych wiadomości przyjąć strategię w pozycjonowaniu swoich serwisów. Z tego co już się dowiedziałem to warto popatrzyć gdzie kto ma backlinki, jaki PR i może jeszcze coś? Chciałbym też z tych danych wyciągnąć gdzie kto się reklamuje (katalogi, precle, może systemy linków itp.) Mam Seo Bohatera na razie i chciałbym go użyć w mądry i zaplanowany sposób. Nigdzie mi się nie śpieszy i lubię oprócz pracy zawodowej swoje hobby jakim jest pozycjonowanie. Czemu tego nie połączyć?

Chodzi mi tylko o to jak fachowo i jakimi narzędziami najprościej to zrobić. Nie boję się eksperymentów więc z chęcią poznam Wasze strategie na analizę konkurencji.

Nie jestem pewien czy Cie właściwe rozumiem. Jeśli tak to ściągnij sobie Market Samuraj. Jest polska strona o tym sofcie (nawet dwie strony) gdzie masz dokładne opisy co i jak robić. Jak się zapewne domyślasz nie jesteś jedynym który zawodowo zajmuje się czymś innym a w wolnym czasie seuje. Lepiej lub gorzej ;)

Oprócz tego możesz pomyśleć o kursie bo ciężko mi się połapać na ile opanowałeś zagadnienie. Kursy nie są doskonałe ale pomagają systematyzować wiedzę.

...Dobór słów kluczowych mam w miarę opanowany...

Odważne stwierdzenie ;)

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

i umieć na podstawie tych wiadomości przyjąć strategię w pozycjonowaniu swoich serwisów

z chęcią poznam Wasze strategie na analizę konkurencji.

Coś mi się wydaje, że nie chodzi Ci o analizę konkurencji a odpowiedź na pytanie: Jak żyć panie premierze, jak żyć...

Jak żyć panie premierze, jak żyć...

Trzeba się wziąć za spamowanie a nie gadanie :pisze:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności