Skocz do zawartości

Zliczanie kliknięć wewnętrznych w promowane sliderem miejsca

ebsand

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam na stronie głównej slider wyświetlający kilka promowanych podstron. I bardzo bym się chciał dowiedzieć czy ten slider ma sens i jaka jest klikalność w jego linki. Chciałem to zrobić poprzez onclick i zliczać zdarzenia. Ale zastanawiam się czy nie istnieje jakiś inny, lepszy sposób na zliczanie tych kliknięć? Bo na przykład w dalszej kolejności chciałbym sprawdzić, ile jest kliknięć w dany link wewnętrzny umieszczony na przykład gdzieś w sidebarze.

Takie rzeczy załatwia się poprzez zdarzenia?

Mam nadzieję, że sensownie napisałem. Będę wdzięczny za odpowiedź ;)

SEO, SEO i SEO

Tak, linki prowadzą do podstron w serwisie.

Właśnie nie chciałem dodawać parametrów do URL'i, bo nie poradzę sobie potem z canonicalami dla tych URL'i, aby mi się duplikaty nie indeksowały.

Ale jeśli coś takiego potrzebne byłoby w dużym serwisie z jakimś webmasterem, to tagowanie url'i jest lepsze niż onclick?

I czy w moim małym przypadku, gdzie chcę tylko znać ilość kliknięć, rozwiązanie ze zliczaniem zdarzeń będzie ok?

SEO, SEO i SEO

Myślę, że w przypadku dużych serwisów tagowanie linków będzie lepsze. Nie trzeba nawet tagować wg link buildera. Wystarczy, że dodasz po znaku zapytania cokolwiek, co odróżni link z bannera od zwykłego adresu URL. Na przykład strona z programem partnerskim https://www.unixstorm.org/Program_Partnerski.html - link znajduje się w stopce, ale jest również w sliderze, więc w tym drugim dodaj link w postaci https://www.unixstorm.org/Program_Partnerski.html?banner. Wtedy w GA będą widoczne 2 linki i od razu na pierwszy rzut oka będziesz mógł ocenić ile osób klika w program partnerski z poziomu bannera.

Kwalifikowany Specjalista AdWords i Analytics - www.MarcinWsol.pl

• 2 tygodnie później...

Mam podobny problem. W serwisie mam wiele rożnych boksów, których statystyki chciałbym poznać bardzo dokładnie.

Przykładowy boks:

W serwisie mam boks „Zobacz także” który umieszczony jest pod wszystkimi artykułami. Linki w boksie powiązane są tematycznie z treścią artykułu i tym samym pod każdym artykułem mamy inny zestaw linków - w boksie prezentowane są 4 linki wybierane z puli około 30 tys. Chciałbym sprawdzić statystyki tego boksu, a konkretnie:

:: użytkownicy - liczba unikalnych użytkowników którzy kliknęli w boks

:: użytkownicy [%] udział klikających w boks w stosunku do wszystkich klikających na serwisie

:: kliknięcia - liczba pojedynczych akcji kliknięć wykonanych przez użytkowników

:: odsłony – liczba odsłon w serwisie wygenerowanych przez użytkowników, którzy kliknęli w boks.

Interesują mnie globalne statystyki boksu, a nie statystyki na konkretnym newsie. Z góry dziękuję za informację.

Podepnij funkcję onclick pod każdy link w tym boksie (najlepiej, żeby fragment kodu doklejał się automatycznie).

Wtedy będziesz mógł mierzyć liczbę kliknięć jako zdarzenia i dane będziesz miał zagregowane. Potem wystarczy stworzyć zaawansowany segment niestandardowy dla konkretnej kategorii zdarzenia i będą widoczne dane tylko dla tych użytkowników, którzy dokonali tego zdarzenia, czyli w naszym przypadku kliknęli w jakiś artykuł w boksie.

Można też pójść krok dalej i ustawić automatyczne dodawanie funkcji onclick, gdzie etykiety zdarzeń będą generowane w zależności od strony na jaką kieruje hiperłącze.

Przykład - w boksie znajdują się linki do 4 artykułów:

website.pl/artykul-1

website.pl/artykul-2

website.pl/artykul-3

website.pl/artykul-4

do każdego będzie doklejany fragment kodu w zależności od strony docelowej:

onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'boks', 'kliknięcie', 'artykul-1']);"

onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'boks', 'kliknięcie', 'artykul-2']);"

onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'boks', 'kliknięcie', 'artykul-3']);"

onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'boks', 'kliknięcie', 'artykul-4']);"

Wtedy będziesz dokładnie wiedzieć, które artykuły były najczęściej klikane.

O śledzeniu zdarzeń możesz poczytać tutaj - https://www.conversio...event-tracking/

Marcin,

Dziękuję za informację. Jak tylko ogarnę temat dam znać czy wszystko działa tak jak chciałem. Rozumiem, że pozostałe boksy (w całym serwisie jest ich kilkadziesiąt: najczęściej czytane, temat dnia, redakcja poleca, galerie, recenzje itd) muszę "potraktować" w identyczny sposób i bez problemu w GA zidentyfikuje je jago osobne byty.

Pozdr

Dokładnie tak, chociaż dobrze by było, żeby każdy boks miał inną kategorię zdarzenia, np.:

boks - najczęściej czytane

boks - temat dnia

boks - redakcja poleca

itp.

Jakby nie patrzeć, im bardziej szczegółowo podejdziesz to tematu, tym lepiej, bo jak wszystkie dane będą zbite do kupy, to można wyciągnąć błędne wnioski dotyczące jakości ruchu.

W razie dalszych pytań, pisz śmiało :)

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...

Mam podobny problem jak założyciel tematu. Na stronie głównej serwisu dodałem slider, który pokazuje "gorące treści". Mam pod to podpięte tagi śledzenia, ale tym samym mam kilka dylematów.

- rozumiem, że kliknięcia w link są zliczane jako odwiedziny, ale czy to nie zafałszowuje mi w tym momencie statystyk? Przecież użytkownik już był w serwise- czy to zalicza się jako ponowne wejście użytkownika?.

- Jak mam rozumieć w takiej sytuacji współczynnik strony/odwiedziny. Czy jest to średnia ilość podstron, które użytkownicy odwiedzili po kliknięciu w link?

- Czy średni czas trwania odwiedzin liczy się od momentu kliknięcia w otagowany link?

Ponieważ kliknięcia kształtują się na poziomie kilkudziesięciu tysięcy kliknięć w ciągu doby boję się, że może to mieć spory wpływ na zafałszowanie ogólnych statystyk serwisu. Czy ktoś wie jak to działa?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności