Skocz do zawartości

Dlaczego PR jest ważny dla pozycjonowanej strony.

Kaene

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 133
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dokładnie, a wpis ma n/a ;)

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Px6QnNn.jpg

Screen przedstawia pozycję na frazę "pozycjonowanie" sprzed kilku minut. Pierwsza kolumna to wiek domeny a druga to jej PR.

I teraz odpowiedzcie mi na pytanie: Dlaczego PR jest ważny dla pozycjonowanej strony?

OK, a teraz zobacz jakie backlinki prowadzą do strony pozycjonowanie.ideo.pl (PR6) a jakie do pozycjonowanie-krakow.net (PR1) i która wg. ciebie jest dobrze pozycjonowana (która ma szanse utrzymać się w topie na daną frazę) a która nie?

W zasadzie moge już teraz odpowiedzieć Ci na pytanie bo frazy pozycjonowanie-kraków już nie ma w topie.

Tak jak pisałem zaczynając ten wątek - PR nie ma wpływu na zajmowane pozycje, natomiast jeżeli strona jest pozycjonowana i jej PR rośnie - to prawdopodobnie jest pozycjonowana w dobry sposób - linkowana z dobrych źródeł - i to może być prostym wyznacznikiem co do jakości pozycjonowania dla osoby mniej zorientowanej w seo.

co do jakosci seo to moze nie jest wyznacznikiem ale co do faktu że cokolwiek jest robione ;)

profrem.info ... kilka linków i jest pr1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@ blake,

W każdym temacie wyśmiewasz pozostałych użytkowników i kpisz z nich. Do czego jest Ci potrzebne to forum?

Kilka sugestii odnośnie analizowania PR:

1) jeśli PR jest składową algorytmu wyników, to chyba nie spodziewacie się, że wyniki będą takie: 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1. @ blake wkleił wyniki z jednej frazy (sic!), w której PR nie układa się malejąco i chce dowieść o ważności lub nie PR?

2) czy ktoś kiedykolwiek zastanawiał się jaki ma związek słowo kluczowe z PR URL-a wynikowego? czy jest coś takiego jak anchor PR czy PR frazy? Czy wystarczy mi PR10, aby być na najwyższych pozycjach na każde słowo kluczowe, hmm?

3) pagerank IMO jak najbardziej ma znaczenie - przy pozyskanych linkach (również PR domenowy, nie podstrony) - bo statystycznie domeny z większym PR będą miały lepsze linki i większy trust

4) PR jest wynikiem tylko i wyłącznie analizy linków, a jak można poczytać na naszym forum wiele ludzi uważa, że jak napisze więcej tekstu to otrzyma większy wskaźnik. Tylko pośrednio (PageRank works by counting the number and quality of links to a page to determine a rough estimate of how important the website is)

PageRank to coś więcej niż liczba, to cała technologia.

bo frazy pozycjonowanie-kraków już nie ma w topie.

Ja Ci odpowiem na pytanie dlaczego jej już nie ma :) Zastąpiła ją inna strona ;)

lhyUzlL.jpg

to prawdopodobnie jest pozycjonowana w dobry sposób - linkowana z dobrych źródeł

PR robi się JEDNYM linkiem.

profrem.info ... kilka linków i jest pr1

Ci co wiedzą jakich linków zrobią PR5 bez pierdnięcia.

Do czego jest Ci potrzebne to forum?

Nie w każdym, ale jeżeli pisze ktoś bajki to sorry ale nie mogę się powstrzymać.

PageRank to coś więcej niż liczba, to cała technologia.

No i powiedz jak to ma nie być śmieszne? To mogą być nawet całe 2 technologie, ale na pozycjonowane frazy (a chyba na tym nam najbardziej zależy) nie ma to ŻADNEGO wpływu.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

To podaj parę tych linków ;)

Są to moje linki, więc nie będę ich publicznie podawał ;)

Ciekawa sprawa którą zauważyłem przy okazji dzisiejszej aktualizacji PR - domena która wisi sobie do sprzedaży np. w premium z PR 4 (nie ma postawionej stronki, tylko stanrdowa strona sprzedażowa z premium z kontaktem do właściciela) nie ma aktualizowanego PR - zostaje ten co był.

Pozycjonowanie i optymalizacja stron i sklepów internetowych -> grafpa.pl

Można zatem zaryzykować stwierdzenie, że na PR domeny z jednej strony mogą, ale nie muszą składać się linki przychodzące dobrej jakości, lub/i dostateczna ilość unikatowej i wartościowej treści na podstronach?

Co nie zmienia faktu, że dobre wyniki w SERPach osiągają zarówno domeny PR1, jak i te z PR5.

Interesujesz się turystyką? Jestem pasjonatem regionalnych wypraw rowerowych, pieszych i wodnych - głównie z zachodniej Polski. Opisuję szlaki turystyczne - oficjalne i nieoficjalne - zapraszam :) : https://turystyka.e-mucha.info/szlaki-turystyczne/

Często dostrzegalna jest dysproporcja, nowe strony dostają przy pierwszej aktualizacji wysoki pr(jest to taki bonus na start, aby mogły się wybić w konkurencji) zaś te wieloletnie albo stabilnie trzymają się na średnim poziomie albo odrobinę tracą, gdyż ciężej jest utrzymać w wymiarze długoterminowym linki wysokiej jakości. Stąd w przypadku oceny skuteczności pozycjonowania PageRank nie wydaje się być żadnym wskaźnikiem.

Zaproponuj na forum za free linka z domeny PR8 i 100 linków z domeny n/a.

Jak uważasz, na które linki będzie więcej chętnych?

No oczywiście, że więcej chętnych będzie na 100 linków n/a. Bo tu zadziała psychologia. Po co ma brać 1 skoro może mieć 100 ;)

@blake

OK, Ty tu jesteś mistrzem ;) Nie będę na siłę przekonywać Cie do swoich racji. Zacytuje Larry'ego Flinta: "Opinie są jak dziura w du*ie - każdy ma własną". Powiem tylko jedno, nie jedną stronkę już wypozycjonowałem i nie jedną fraze wbiłem do topów zdobywając nie spełna 2-3 linki z domen o wysokim PR. Ale ładny, dynamiczny obrazek, który wcześniej wkleiłeś jasno dał mi do zrozumienia że raczej nie da się z Tobą konstruktywnie porozmawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności