Skocz do zawartości

Indeksacja, indeksacja i indeksacja - poukładanie pojęć, narzędzia, backlinki

skibbbi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu uczyłem się z forum na temat backlinków i ich indeksacji. Chciałem podsumować moją naukę i prosić o weryfikację wiedzy. Szczególnie temat indeksacji backlinków jest w wielu wątkach mocno pogmatwany.

1. Indeksacja stron zawierających backlinki

- sprawdza czy strona zawierająca link do naszej strony jest zaindeksowana w google

- jeśli tak, można przypuszczać, że i nasz link został przez robota dostrzeżony

- ręcznie można to sprawdzić wpisując w google site:link do strony

- wiele programów do sprawdzania np. Ultra Seo Master, Scrapbox

2. Indeksacja strony w naszym serwisie, do której prowadzi link (backlink)

- sprawdza czy dana strona (podstrona) w naszym serwisie jest zaindeksowana w google

- jeśli tak, mamy pewność, że google tę stronę widzi i jest szansa, że zacznie pokazywać się w wynikach wyszukiwania

- sprawdzanie tak jak wyżej

3. Indeksacja linka (backlinka) ze strony linkującej do naszego serwisu

- sprawdza czy google rzeczywiście widzi link do naszej strony i uwzględnia go w pozycjonowaniu

- jeśli tak możemy się cieszyć, że mamy kolejnego linka pozycjonującego

- sprawdzanie za pomocą google link:nazwa strony - bardzo mało precyzyjne

- sprawdzanie za pomocą serwisów takich jak majesticseo, seomoz, ahrefs - o wiele bardziej dokładne, jednak są to wyniki z tych systemów i odnoszą się do danych w nich zgromadzonych a nie do danych o backlinkach w google. Można powiedzieć by tak, że skoro te systemy je widzą to jest duża szansa, że i google je zobaczy ale gwarancji nie ma :(

- najlepsze efekty daje podgląd w Google Narzędzia dla webmasterów

I teraz pytanie do Znawców czy czegoś nie pomieszałem i nie pomyliłem i nie opuściłem?

Proszę o komentarze, może początkującym się przyda.

Ogólnie dobrze napisałeś tak na szybkiego.

Do pkt. 3 dorzuciłbym jeszcze indeksacje twojego linka na obcym serwisie poprzez np. blasty na komentarze - WordPress (zrobisz Scrapeboxem z dobra listą), pingowanie wpisów (jest wiele dedykowanych narzędzi, nawet SB można), podlinkowanie katalogami (automat do katalogowania wystarczy) itd. ;)

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

Odnośnie 3. pkt to nie do końca wiem co wspólnego mają serwisy do sprawdzania backlinków z indeksowaniem danego linka w google. Te narzędzia działają na własnych bazach i nie dają żadnej gwarancji indeksacji linków.

Najlepszym sposobem na sprawdzenie indeksacji linków (poza GWT) jest moim zdaniem site + cache google.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Punkt 3 poprawiony - sprecyzowany komentarz

@tomierc i @blackpress.pl dziękuję bardzo za komentarze, które wnoszą do wątku kolejny ważny aspekt

Proszę, powiedzcie jak korzystać z tego sposobu site + cache. Czy narzędzia w stylu Scrapebox i Ultra Seo Master mogą przy tym pomóc. Znaczy przy site pewnie tak ale co z cache?

Przybliżcie proszę temat :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności