Skocz do zawartości

Woocommerce "w praktyce"

Vicious

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie dobrzy ludzie! Po przeczytaniu wielu ciepłych opinii na temat wtyczki woocommerce, jak i mniej ciepłych na temat niektórych jej "konkurentów", postanowiłem właśnie ją zainstalować na szablonie twenty twelve. Pełne tłumaczenie super działa, wtyczka jest intuicyjna w obsłudze, łatwo się dodaje przedmioty etc - powoli zaczynam konfigurować testowy sklep dla czystej frajdy laika, z naciskiem na powoli.

Chciałem was zapytać o wasze doświadczenia z pracy z wykorzystaniem woocommerce. Być może niektórych moje pytania będą śmieszyć, ale nie widziałem od środka innych sktyptów e-commerce czy nawet wtyczek, więc ... :

- jak oceniacie łatwość zarządzania takim sklepem?

- jak oceniacie komfort zakupów w takim sklepie z perspektywy klienta?

- czy woocommerce ma jakieś ograniczenia w funkcjonalności, które klientom mogą sprawiać trudność?

- czy waszym zdaniem woocommerce sprawdzi się w przypadku sklepów ze średnią bądź większą ilością towarów?

- z którymi szablonami wtyczka działa najlepiej? (w twenty twelve miałem np. taki problem, że cena przedmiotu najeżdżała mi na przycisk dodaj do koszyka, i oczywiście nie obyło się bez "grzebania w kodzie" co było dla mnie sporym wyzwaniem),

- jaka jest wasza ocena wtyczki? co zaliczylibyście do mocnych stron, a co do słabych?

- czy moglibyście podesłać przykłady sklepów działających na woocommerce?

- ewentualnie, jaką inną wtyczkę/skrypt polecilibyście osobie początkującej, która chce się nauczyć konfiguracji sklepów, które "miałyby" usability dla klienta?

Z góry dziękuję wam, za wszystkie opinie. Wiem, że część pytań dotyka kwestii umiejętności, które nie są oczywiście jednakowe dla wszystkich, bądź indywidualnej konfiguracji wtyczki, ale zależy mi na takich uogólnieniach i generalnej odpowiedzi na pytanie, czy produkt jest przyjazny dla początkującego użytkownika i można "łatwo" stworzyć na nim "profesjonalnie" działający sklep?

Powiem tak, aktualnie sam bawię się ze sklepami na woocommerce i mogę co nieco odpowiedzieć na Twoje pytania.

1) Łatwość? Dla mnie sklep jest prostszy w obsłudze niż Presta i Magento i to jest dla mnie mega plus (może to wynikać też z tego że sporo działam na wordpressach). Dla mnie wszystko jest wygodne zarządzanie sklepem, dodawanie produktów itd.

2) Komfort zakupów. Minusem woocommerce jest brak darmowej wtyczki płatności, ja u siebie wdrożyłem transferuj, wiem że jest wtyczka PAYu koszt to chyba 50$ i przelewy24 też pewnie podobny koszt. Proces zakupowy jest podobny jak dla pozostałych sklepów.

3) Ciężko mi powiedzieć nie testowałem jak się sprawdzi przy dużej bazie, sklepy na których sprawdzałem mają do 500 produktów.

4) Wtyczkę dostosujesz do każdego szablonu, jednak trzeba mieć trochę wiedzy na temat kodowania - swoją drogą są też płatne szablony zintegrowane z woocommerce.

5)

+ to w zasadzie wordpress

+ łatwy i szybki proces dodawania/edycji produktów

- brak darmowej wersji płatności

6) Napisz do pw to podeślę Ci szablon który obecnie wdrażam.

7) woocommerce jest spoko, ewentualnie prestashop.

Chętnie odpowiem na więcej pytań dotyczących woocommerce na pw ;)

time4seo-banerek1.png

Do WooComemmerce pojawiło się ostatnio sporo motywów. Więcej niż do innych pluginów, zaczyna być w czym wybierać.

Jak jest z numeracją zamówień? Każde leci z kolejna skutkujące tym, że można podglądnąć ile sklep realizuje zamówień, czy są np. hashowane

• 4 tygodnie później...

I nie ma pozycji do wpisania NIP przez firmę, co wg mnie dyskredytuje skrypt, choć wygląda fajnie, jako dodatek do bloga może być, ale raczej szkoda się z tym bawić w prawdziwy sklep, lepiej zainstalować dedykowany skrypt sklepu internetowego.

W uwagach do zamówienia można przecież dodać ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Witam

Również zacząłem używać Woocommerce. To chyba najlepsza wtyczka sklepowa dla WordPressa.

Mam jednak problem z ustawieniem wysyłki. Chciałbym mieć:

• List polecony - 7,90 zł
  • Paczka priorytetowa mała - 14,50 zł
  • Paczka priorytetowa średnia - 17 zł
  • Paczka priorytetotwa duża - 19 zł
  • Przesyłka kurierska - 22 zł

oraz możliwość przypisania opcji wysyłki do konkretnych produktów (jak rozumiem, są to tzw. klasy): mała, duża, średnia.

Chciałbym również by po przekroczeniu X produktów w koszyku, zmieniła się klasa na średnia/duża.

Pomożecie? :)

Dzięki ;)

Wpis dotyczący edycji pól w formularzu zamówienia w Woocmmerce został poprawiony.

Poprzednie rozwiązanie nie działa z nowszymi wersjami Woo - nie pokazuje własnych pól

w Dashboard/Woocommerce/Orders

WooCommerce nie bardzo chce wspierać rozwiązania, które sam zaproponował (akcje/filtry) odkąd wprowadził swój płatny plugin do edycji pól w formularzu zamówienia za jedyne 49 dolarów USA :paker:

...

Słuchajcie - możecie napisac jak wyglada kwestia spolszczeń w wersji 2.0.12? Mam cały czas 1.6.6, wgrałem jakiś dodatek spolszczający, ale wiele rzeczy samemu porpawiałem - czy stawiając nowy sklep iść już w wersję najnowszą, czy nadal jest sporo do poprawy w kwestii spolszczeń?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności