Skocz do zawartości

Jaki serwer jest mi potrzebny ?

cyberpozycja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciała bym mieć serwer dedykowany i tak go skonfigurować:

Chciałbym postawić tam vpsy aby każdy był na innym hoście:

1 vps to strony lekkie - 30 domen

4 vps tu strony katalogów - 50 stron na jednym

1 vps różne strony pozostałe - na 400 stron

Do tego jedna firma zaproponowała mi 120 adresów ipv4 + klasę ipv6

1. Ile bym potrzebowała ramu ?

2. Jaki procesor ?

3. Jaka wirtualizacja jest wydajna, bezpiecza i odpowiednia ?

Bardzo będę wdzięczna za podpowiedzi tylko proszę o propozycje rozsądne cenowo czy udało by mi się to wszystko uzyskać w granicach do 800 zł za miesiąc oczywiście już z podatkiem.

Z poważaniem Anna

Zapraszamy w sprzedaży posiadamy MULTIKODY

• 4 tygodnie później...

Wiele zależy od odwiedzalności i wydajności aplikacji. Ilość uruchomionych serwisów często potrafi być sprawą trzeciorzędną. Dlatego niemożliwe jest podanie rozwiązania optymalnego (np. czy strony pozostałe są lżejsze od lekkich?). Celując jednak w rozwiązanie "wyjściowe" proponowałbym nie schodzić poniżej 4 core-ów oraz 12 GB RAM-u.

Zachęcam do skorzystania z LXC , które nie generuje dużego narzutu wirtualizacji. Tutaj warto od razu pomyśleć o takim skonstruowaniu platformy, aby nagła potrzeba migracji części serwerów wirtualnych nie nastręczała trudności.

a poco to chcesz dzielić na virtualki?

niepotrzebnie tracisz zasoby.

Żeby na przykład odizolować od siebie projekty w razie problemów? Nie traci przy tym żadnych zasobów.

Dla tego rozwiązania sprawdzi się wirtualizacja Xen. Serwer z procesorem min. i5 oraz min. 16GB RAM + 2 dyski po 500GB (raid1).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności