Skocz do zawartości

Jak rozwiązać problem DC na stronie z ogłoszeniami

robert1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące duplicate content w serwisie z ogłoszeniami i artykułami.

Pomysł nr 1

domena główna - blog z artykułami + odnośnik do subdomeny (xxx.domena.pl) z ogłoszeniami

Pomysł nr 2

na stronie głównej serwisu od razu ogłoszenia (noindex dla ogłoszeń) + odnośnik do bloga w menu (domena.pl/blog)

Proszę o poradę, który sposób jest lepszy z punktu widzenia SEO? Być może oba są złe wtedy będzie wdzięczny za podpowiedź jak to najlepiej ugryźć.

Czy artykuły i ogłoszenia mają tę samą treść?

Przy okazji może dasz jakieś przykłady co gdzie linkuje, bo ja się zgubiłem.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Artykuły są unikalne i bardzo wartościowe. Teksty i ogłoszenia między sobą nie linkują.

Przypuśćmy... mam wojewódzki serwis z ogłoszeniami drobnymi oraz dodatkowo prowadzę mini serwis dziennikarski powiązany z tymże województwem w obrębie jednej domeny. Jak wiadomo ludzie dodający ogłoszenia dodają je w zdecydowanej większości w takiej samej formie na wielu serwisach z ogłoszeniami, przez co treść jest ciągle powielana. I teraz pytanie jak to ugryźć pod względem SEO. Nie chciałbym narazić się na jakieś filtry, bany.

Mam w głowie dwa schematy.

Pod xxxxx.pl robię serwis dziennikarski z artykułami, a w menu odnośnik "Ogłoszenia", który prowadzi do subdomeny ogloszenia.xxxxx.pl i pozycjonuje subdomenę na frazy "ogłoszenia miasto", itp. Dzięki temu gdyby Google coś się nie spodobało filtra zostanie nałożony na subdomenę, a domena główna z wartościowymi tekstami nie powinna oberwać.

Drugi schemat to ogłoszenia na domenie głównej, czyli xxxxx.pl, a w menu odnośnik do "Blog", który prowadzi do katalogu xxxxx.pl/blog z artykułami.

Do ogłoszeń chciałbym użyć: https://demos.appthemes.com/jobroller/

W przypadku 1 schematu zrobiłbym to w ten sposób: na domenie xxxx.pl wordpress z blogiem, a pod subdomeną wordpress z https://demos.appthemes.com/jobroller/ - czyli dwie instalacje wordpressa.

W przypadku 2 schematu wystarczy zainstalować https://demos.appthemes.com/jobroller/ na domenie xxxx.pl

Mam nadzieję, że teraz jako tako mnie ktoś zrozumie ;-)

Należy używać tekstu skróconego = "zajawek" w spisach np na głównych, a na stronie ogłoszenia tekstu pełnego.

Używać kanonicznego wskazania adresu stron tagiem: "rel=canonical"

I NIE PANIKOWAĆ :]

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jak to ma działać?

Na ogólnych zasadach działania tego tagu :]

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności