Skocz do zawartości

Podkatalogi językowe i automatyczne przekierowanie

kachat

Rekomendowane odpowiedzi

że nikt nie potrafi mi pomóc..

... nie czytasz co do ciebie się pisze ....

Musisz się zastanowić czy twoje przekierowanie jest stałe, czy też tymczasowe

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Często się mówi, że lepiej inne języki zrobić na subdomenach, albo w ogóle na konkretnej domenie, przypisanej do danego kraju: .pl, .de, co.uk itd. Dlaczego więc duże, globalne firmy stosują zwykle metodę nazwafirmy.com/PL, nazwafirmy.com/DE. Czy chodzi jedynie o to, że "duzy, może więcej" ?

Dlaczego więc duże, globalne firmy stosują zwykle metodę nazwafirmy.com/PL, nazwafirmy.com/DE. Czy chodzi jedynie o to, że "duzy, może więcej" ?
Podaj konkretne przykłady - URL....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Często się mówi, że lepiej inne języki zrobić na subdomenach, albo w ogóle na konkretnej domenie

Kto tak mówi, możesz podzielić się materiałami na ten temat?

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Chodzi o brand domeny. Poza tym te formy raczej się "nie pozycjonują w katalogach", wiec nie muszą brać na to poprawki :zeby:

A co w takim razie polecasz?

Może czytać ze zrozumieniem, bo nigdzie nie napisałem, że duży może więcej w kontekście uzasadniającym stosowanie "katalogów" na wersje jerzykowe.

To może ktoś wyjaśni wreszcie, jak te wszystkie firmy, duże i małe, które mają jak ja wersje językowe w katalogach, robią te przekierowania..? Że po wejściu na mojadomena.pl otwiera się automatycznie mojadomena.pl/pl Jest to bardzo popularne rozwiązanie, a wciąż się nie dowiedziałam, czy inni robią to tak jak ja (przekierowanie header-location, czyli 302 bodajże) czy jakoś inaczej?

Profesjonalne stoiska targowe - https://kornet.pl Proste strony internetowe, loga, wizytówki... --> moje projekty.

Że po wejściu na mojadomena.pl otwiera się automatycznie mojadomena.pl/pl Jest to bardzo popularne rozwiązanie, a wciąż się nie dowiedziałam,

Nie dowiedziałaś się, bo zadajesz niewłaściwe pytania :olaboga:

Nie wiem jaka jest Twoja wiedza z zakresu programowania, ale robi się to - przejście na właściwy katalog po przez rozpoznanie:

- UserAgenta klienta wykonujacego żadanie HTTP, a dokładnie zmiennych środowiska związanych z językiem

$_SERVER["HTTP_ACCEPT_LANGUAGE"]

https://php.net/manual/en/reserved.variables.server.php

lub po geolokalizacji IP klienta wykonującego zadanie HTTP - https://www.maxmind.c...ocation_landing

---

A nawet w htaccess https://www.google.pl/search?hl=pl&q=htaccess+detect+language

O nie nie, żadna geolokalizacja, żadne rozpoznawanie języka... Czyli co, te wszystkie strony z wersjami językowymi w katalogach pobierają dane o języku osoby wchodzącej na stronę i na tej podstawie przekierowują dalej do odpowiedniego podkatalogu..? Nie ma innego sposobu? Aby po prostu automatycznie otwierała się wersja pl?? Jakoś nie chce mi się wierzyć... :blink: No i jak wtedy wygląda przekierowanie - bo przecież następuje przekierowanie. Jaki to typ? Nie mogę po prostu zrobić takiego przekierowania, ustawiając po prostu aby zawsze się robiło automatycznie do podkatalogu /pl/ (bez żadnego sprawdzania języka, geolokalizacji itd.)?

Profesjonalne stoiska targowe - https://kornet.pl Proste strony internetowe, loga, wizytówki... --> moje projekty.

Nie mogę po prostu zrobić takiego przekierowania

Możesz zrobić co tylko sobie wymyślisz... tylko zacznij w końcu Myśleć bardziej kreatywnie, bo "mielisz kołami w miejscu".

Chcesz mieć przekierowanie na 301 /pl/ - to takie ustaw.

Chcesz mieć przekierowanie na 302 /pl/ - to takie ustaw.

Możesz przekierowanie ustawić w pliki index lub w .htaccess, a nawet w pliku konfiguracji virtual host serwera HTTP.

Z mojej strony to wszystko ....

Dzięki Mion za próbę pomocy, ale niestety mi nie pomogłeś :( Jak pytałam, czy przekierowanie 302, jakie ustawiłam, jest ok, to zacząłeś mącić, że nie jest ok... A proponowane przez ciebie 301 byłoby zdaje się samobójstwem dla strony jeśli chodzi o pozycjonowanie (no chyba że by nie było, ale jak prosiłam o wyjaśnienie, to takiego nie dostałam..). No to sorry, ale albo wiesz, albo nie wiesz, ale mi nie wymyślaj że nie czytam co piszesz, nie czytam ze zrozumieniem, nie myślę kreatywnie itp. itd. Proszę o konkretną odpowiedź na konkretne, krótkie pytanie, to tak wiele?

Czy ktoś byłby tak dobry i mi wyjaśnił normalnie, czy mam zrobione dobrze, czy nie dobrze i jak powinnam zrobić..? Myślałam, że to łatwe zagadnienie, ale widać nie bardzo :(

.. A proponowane przez ciebie 301 byłoby zdaje się samobójstwem dla strony jeśli chodzi o pozycjonowanie

Tylko pokaż mi w jakim miejscu proponuje jednoznacznie takie przekierowanie ?

W tym wypadku nie ma znaczenia czy masz 301 czy 302 ....

Myślałam, że to łatwe zagadnienie, ale widać nie bardzo

Bo tak jest to Ty jakoś nie możesz tego pojąć i robisz problem :palacz:

Wiec jeszcze raz ci napiszę:

W twoim wypadku nie ma znaczenia czy będzie 301 czy też 302 https://support.google.com/webmasters/answer/93633?hl=pl

Jak widzisz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności