Skocz do zawartości

Podkatalogi językowe i automatyczne przekierowanie

kachat

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli rozumiem, że przekierowanie 301 nie spowoduje, że pozycjonowana strona główna domena.pl zniknie z wyników wyszukiwania a pojawi się domena.pl/pl/..? W opisie 301 jest, że "moc" się przenosi i stara strona znika z wyników. Czy coś źle zrozumiałam? A co do 302, to napisałeś, że mam się zastanowić, czy moje przekierowanie jest stałe czy tymczasowe. Oczywiście, że jest stałe, a skoro jest stałe, to sugerujesz ustawić 301, a nie 302. Tak? A skoro sugerujesz 301, a kolega WebReklama napisał również, że 302 jest tymczasowe i się go na stałe nie ustawia, to obaj dajecie jasno do zrozumienia, żebym nie ustawiała 302... Czyli mam dać 301. Ale... i tu wątpliwość z początku posta :)

Profesjonalne stoiska targowe - https://kornet.pl Proste strony internetowe, loga, wizytówki... --> moje projekty.

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W praktyce 301 stosuje się do przekierowania na całkiem inny adres - domenę która ma zastąpić w SERP adres stary, czyli www.domena.com > 301 > www.nowadomena.pl

W praktyce 302 stosuje się do przekierowania żądania HTTP pod nowy adres zgodnie z nagłówkiem odpowiedzi serwera :

HTTP/1.1 302 Found
Date: Wed, 06 Nov 2013 14:48:32 GMT
Server: Apache

co oznacza, że strona kod html jaki masz tez zwracany https://kornet.pl jest "przezroczysta" i nie jest brana pod uwagę gdyż serwer informuje klienta, że ten ma podążyć - wykonać kolejne żądanie na adres https://kornet.pl/pl/.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tak , masz dobrze

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Czyli rozumiem, że przekierowanie 301 nie spowoduje, że pozycjonowana strona główna domena.pl zniknie z wyników wyszukiwania a pojawi się domena.pl/pl/..?

Niezależnie, czy zastosujesz 301 czy 302, z czasem google wywali z sita stronę, z której następuje przekierowanie i wyświetlać będzie w wynikach stronę docelową (to ta, do której przekierowujesz). Określenie "stały" bądź "tymczasowy" nie ma w tym przypadku znaczenia od strony sposobu indeksowania ze strony google.

Natomiast poważne katalogi (a raczej ich właściciele) w trakcie moderacji mogą patrzeć na redirect na stronie głównej z różną przychylnością, mając świadomość, że dzisiaj przekierowanie jest do podstrony serwisu, a jutro może być do strony konkurencji :D tfuuuu.... co ja gadam co ja gadam ;)

Ale w efekcie mogą (nie muszą) wywalać Ci taką stronę z katalogu. Np. w regulaminie mojego Kolegi Moderatora jest napisane tak:

Witryna WWW nie może stanowić przekierowania na inną Witrynę, ani też prezentować w nieznacznie zmodyfikowany sposób, treść innej Witryny WWW

i w tym momencie wszystko zależy od jego dobrej woli, jak na Twoją stronę popatrzy :P

i w takim przypadku jest nieistotne, czy zastosujesz 301 czy 302

lepszym rozwiązaniem jest prowadzenie strony w domenie głównej, a ewentualne obce języki wrzucać w subdomenach (na przykład pl.mojastrona.pl, en.mojastrona.pl, ru.mojastrona.pl): w takim wypadku możesz spokojnie wysłać wszystkie trzy strony + domenę główną jako czwartą do katalogu ;)

dymna.jpg

początkujący, ale dlaczego google miałoby po pewnym czasie potraktować przekierowanie 302 jak 301? I skoro większość firm mających wersje językowe w podkatalogach też robi przekierowania (jakie? sposób zaproponowany przez Miona - przejście na podstronę w zależności od języka/geolokalizacji osoby odwiedzającej stronę - to chyba też jakiś sposób przekierowania..?), to dlaczego nic im się "złego nie dzieje"?

Profesjonalne stoiska targowe - https://kornet.pl Proste strony internetowe, loga, wizytówki... --> moje projekty.

początkujący, ale dlaczego google miałoby po pewnym czasie potraktować przekierowanie 302 jak 301? [...] to dlaczego nic im się "złego nie dzieje"?

Zbyt dużą wagę przywiązujesz do tego drobnego szczegółu który jak pisał Kolega:

. Określenie "stały" bądź "tymczasowy" nie ma w tym przypadku znaczenia od strony sposobu indeksowania ze strony google.

Parafrazując: Jeśli stoisz na skrzyżowaniu i zapala się zielone światło czekasz jeszcze na "bardziej zielone" ...

Bo ja już nie wiem i sadzę, że nie tylko ja czego tym razem nie rozumiesz z powyższych postów moich i @początkujący ..

początkujący, ale dlaczego google miałoby po pewnym czasie potraktować przekierowanie 302 jak 301? I skoro większość firm mających wersje językowe w podkatalogach też robi przekierowania (jakie? sposób zaproponowany przez Miona - przejście na podstronę w zależności od języka/geolokalizacji osoby odwiedzającej stronę - to chyba też jakiś sposób przekierowania..?), to dlaczego nic im się "złego nie dzieje"?

Mion, np. tego nie rozumiem ^ :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności