Skocz do zawartości

Migracja sklepu a strategia SEO

traviq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od pewnego czasu studiuję tematykę SEO i chciałbym wprowadzić pewne zdrowe praktyki do mojego sklepu internetowego. Aktualnie robię przesiadkę na nowy silnik sklepu, gdyż stary był po prostu źle napisany, zżerał mnóstwo zasobów i był okropnie wolny. Odświeżony sklep jest jest dużo ładniejszy, szybszy, posiada takie cuda jak google rich snippets, zaczynam w nim pisać unikalne opisy produktów, metatagi i teraz "tylko wystarczy" by sklep zaczął znajdować się w top 10 na wyszukiwania produktowe long tail i kilka fraz ogólnych. Tylko tyle i aż tyle ;-) I właśnie tu pojawiają się pewne problemy.

Nowy sklep nie jest jeszcze dostępny dla klientów bo nie wiem jak się uporać z przekierowaniami 301. Zmieniła mi się struktura linków i kategorii, nowy sklep stoi na nowym, szybszym serwerze w nowej serwerowni a mi zależy na tym by utrzymać pozycję w wyszukiwarce na pewne frazy. Nowy sklep ma zastąpić stary i funkcjonować w ramach tej samej domeny. Jak to zrobić?

1a. Czy formuła RedirectPermanent /stara_strona_produktu.html https://xyz.pl/nowa_strona_produktu.html w htaccess przy kilkudziesięciu takich przekierowaniach nie wpłynie znacząco na spowolnienie ładowania strony?

2a. Czy są jakieś narzędzia do automatyzacji przekierowań bo ręczne tego robienie będzie strasznie mozolne.

3a. Czy skoncentrować się tylko na frazach, które są w top 10 czy może robić również przekierowania stron, które znajdują się w top 20-30 a nawet trochę dalej?

Działania SEO były ostatnimi czasy bardzo zaniedbane. Chcę to zmienić i zacząć grać pierwsze skrzypce w wynikach googla. Zastanawiam się czy w tym celu, zamiast inwestować tylko w agencje SEO nie zbudować własnego zaplecza. Zdaję sobie sprawę iż jest to efekt długotrwały i czaso/kapitałochłonny ale w długiej perspektywie może przynieść znaczące oszczędności i wymierne korzyści. Słyszałem, iż wiele agencji SEO po zakończeniu trwania umowy usuwa linki ze swojego zaplecza i wyniki strony znowu spadają. Prawda czy fałsz? Szczerze mówiąc, zamiast dostawać co jakiś czas rybkę wolałbym posiadać wędkę ;-) Co sądzicie o budowie piramidy linków, czy jest to nadal skuteczne narzędzie czy raczej je sobie darować?

I ostatnia kwestia. Poszukuję mentora, osoby kompetentnej, która zechce ze mną długofalowo współpracować, opracuje ze mną strategię SEO i podejmie się stworzenia wartościowego zaplecza (ewentualnie piramidy linków) oraz może pomoże z migracją. Nie zależy mi na działaniach z doskoku i pozycjonowaniu za 50 zł miesięcznie. Chcę kompleksowej i fachowej obsługi przez osobę z pasją i zacięciem do SEO a wiem, że to trochę więcej kosztuje ;-) Jeśli znacie kogoś takiego, proszę o info!

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i pomoc,

pozdrawiam Traviq

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności