Skocz do zawartości

ukrywanie whois

Rekomendowane odpowiedzi

cześć. Czy możliwe jest ukrycie danych do kogo nalezy domena czyli whois jeśli włascicielem domen jest firma (chodzi o domeny .info)

Białogóra - wczasy nad morzem Wczasy nad morzem w miejscowości Białogóra

Białogóra, wczasy i wakacje nad morzem bałtyckim Pięknie usytuowany, murowany domek letniskowy w miejscowości Białogóra nad morzem Bałtyckim

Jest tak:

Nie ukryjesz domen narodowych, czyli w naszym wypadku z .pl na końcu.

Natomiast bez problemu ukryjesz domeny tzw. publiczne, czyli z .com,.net,.org,.info,.biz itd.

Mało tego, są miejsca, w których taką domenę można kupić za ok. 30PLN, a dodatkowo gratis możesz skorzystać z funkcji ukrycia domen. W Polsce też niektóre firmy oferują ukrycie takich domen, ale pobierają za to haracz i to nie mały...

Dla porównania:

Kupowałem domenę dla syna mikomp.net. W sumie zapłaciłem 28,90 PLN. Rejestratora oczywiście ukryłem w tejże cenie (możesz sprawdzić na whois). Przmierzałem się do tego samego w Polsce - wyszło że musiałbym zapłacić 180 PLN! Dziękuję nie skorzystam!

Co do samego ukrywania. Wstyd nie ma tu nic do rzeczy. Czasem nawet lepiej nie ukrywać danych by być bardziej wiarygodnym. Ale jeśli komuś zależy na animowości, chociażby ze względu na bezpieczeństwo, nie widzę w tym nic złego. COś mi się zdaje, że szczególnie Polacy węszą we wszystkim aferę, oszustwo itd.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Jest tak:

Nie ukryjesz domen narodowych, czyli w naszym wypadku z .pl na końcu.

Oczywiście że ukryjesz.

Osobiście kupuję domeny u jednego z polskich resellerów. Swego czasu ów reseller miał promocję na domeny *.pl - kosztowały coś 35 netto dla osób prywatnych, oraz 70 netto dla firm. Jako że nie miałem wtedy kasy na "rozrywkową" domenę, wziąłem opcje dla klientów prywatnych (wtedy wpis do DNS nie jest konieczny).

Jakież było moje zdziwienie, kiedy po dwóch tygodniach otrzymałem od firmy fakturę na 35 pln (mimo iż domenę zamawiałem jako osoba prywatna).

Napisałem w tej sprawie do resellera. Odpisał mi wprost - "Podział na klientów prywatnych i firmy to nie do końca prawda - tak czy inaczej wystawiamy faktury. Zachęcam do zakupu większej ilości domen przed końcem promocji".

Tym oto sposobem dostałem na firmę domenę *.pl za 35 pln bez wpisu danych adresowych do Whoisa.

Edyta - oczywiście mój reseller ma panel administracyjny w którym oprócz własnych danych mogę sobie tworzyć różne "podmioty" (wpisując ich dane) - faktura zawsze jednak przychodzi na moją firmę.

Pozdrawiam,

Z

Troche offtopic, sorry

Co do samego ukrywania. Wstyd nie ma tu nic do rzeczy. Czasem nawet lepiej nie ukrywać danych by być bardziej wiarygodnym. Ale jeśli komuś zależy na animowości, chociażby ze względu na bezpieczeństwo, nie widzę w tym nic złego. COś mi się zdaje, że szczególnie Polacy węszą we wszystkim aferę, oszustwo itd.

W niemieckiej rzeczywistości internetowej prawnie nakazane jest na stronach przeznacznych dla niemieckich odbiorców umieszczanie łatwo dostępnych danych o osobie lub podmiocie odpowiedzialnym za stronę. (Co prawda i tutaj można oszukać.) Ja osobiście po krótkim okresie buntu stwierdzam, że jest to w porządku. Dzięki temu mogę bez kombinowania, angażowania policji, prokuratury :) lub przynajmniej providera skontaktować się z właścicielem jakiejś strony w celach od nawiązania współpracy aż do egzekwowania prawa własności materiałów.

Co do anonimowości ze względu na bezpieczeństwo... Od pilnowania bezpieczeństwa są odpowednie organy. A jeśli chce się zostać anonimowym, to po co publikować stronę w internecie.

Koniec offtopicu, już nie będę nudził ;)

Co do anonimowości ze względu na bezpieczeństwo... Od pilnowania bezpieczeństwa są odpowednie organy. A jeśli chce się zostać anonimowym, to po co publikować stronę w internecie.

Koniec offtopicu, już nie będę nudził ;)

No tak, ale wszyscy wiemy jak "odpowiednie organy" w Polsce działają :) Może nie życzę sobie spamu, kontaktów telefonicznych, itp. Może mam zamiar kupić domenę nazi.pl i wstawić tam zdjęcia murzyńskich gejów (bez urazy), albo uwiecznione pozdrowienia członków pewnej partii. Myślisz, że ktoś zapewni mi bezpieczeństwo?

Możecie polecić jakiegoś resellera domen .pl który na 100% ukrywa dane osób prywatnych?

home.pl :-)

Ostatnio kupilem jako osoba prywatna 3 domenki .pl u nich w promocji - wszedzie poukrywane dane w whois. Nawet nie musialem ich o to prosic.

Pozdrawiam

Absurd, nonsens i hipokryzja.

Mój blog o SEO / SEM

Osobom prywatnym chyba każdy rejestrator ukrywa dane w WHOIS dla polskich domen. Nawet rejestrując domenę bezpośrednio w NASK.

Problem jest z domenami globalnymi. Trochę mnie to irytuje, że teoretycznie, jako osoba prywatna powinienem podawać publicznie swój adres zamieszkania. Albo płacić za ukrycie.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności