Skocz do zawartości

Dziwna (?) praktyka pozycjonowania podstron produktów

Axl_Rose

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Zastanawia mnie taka oto rzecz. Po wpisaniu słowa "worki" w Google, na przedostatniej pozycji pojawia się wynik z Allegro:

Worki - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na ...

allegro.pl › RTV i AGD AGD drobne Do domu Odkurzacze

Normalnie, w większości wyników wyszukiwania, pod aktywnym linkiem mamy podany zielonym kolorem adres prowadzący do strony docelowej. W tym przypadku zielonym kolorem mamy podane kilka podstron, które niejako stanowią kategorię nadrzędną w stosunku do tego produktu (worek jest częścią kategorii Odkurzacze; worek jest częścią kategorii "agd drobne", itd.). Te specyficzne podstrony są tworzone na bazie linkowania z anchor tekstami. Zwróciło moją uwagę także to, że podstrony te w przypadku adresu w wyszukiwarce nie są nadrzędne (nie są zaindeksowane jako adresy typu allegro.pl/RtviAgd/AGDdrobne/.../worki). Sprawdzałem to też dla innych słów kluczowych i jest podobnie.

Moje pytanie brzmi czemu ma służyć taka - jednak celowa - praktyka ?

U mnie w sklepie ostatnio stworzyłem podlinkowaną ścieżkę typu strona główna / kategoria / podkategoria / produkt, Google to ładnie podłapało i pod wynikami, gdzie wyświetlają się podstrony z produktami ładnie widać całą ścieżkę.

Mam taki problem ze swoją stroną WWW, że mam bazę gier komputerowych każda gra znajduje się w odpowiedniej kategorii menu na przykład:

Gry > Gry PC > Gry akcji > Tytuł gry

mimo tego w wynikach wyszukiwania kiedy widzę swoją stronę pod frazą (tytuł gry) nie posiada ona takiej mapki z kategoriami lecz jest to zwykły link do pliku. Czy winą za ten stan rzeczy jest

to, że na stronie w topie nie występuje navbar czy może za generowanie takiej struktury jest odpowiedzialny sitemap, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak najszybciej nauczyć google struktury mojej strony tak aby linki wyglądały jak te powyższe z allegro?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności