Skocz do zawartości

Podatek AdSense a konieczność założenia działalności gospodarczej

dmnnm617

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dzisiaj w US z pytaniem jak rozliczyć mam dochód z AdSense i dostałem odpowiedź, że muszę założyć działalność gospodarczej. Z tego co wiem, dużo osób rozlicza się jako osoby fizyczne.

W mojej sytuacji mam jakieś inne wyjście? Opłaca się w ogóle zakładać tą działalność?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Generalnie wszystko zalezy od urzędu, ale wiele osób tak robi, bo nie miało wezwania do urzędu. Znam też osoby co mając juz działalność roliczają sobie adsense księgując jako dowód wewnętrzny, nie mając nip ue, Wszystko do pierwsze kontroli. Także jak nie chcesz problemów to z urzędem skarbowym nie zadzieraj, ale to Twój wybór oczywiście.

Z tego co kojarzę, to mogą się przyczepiać jeśli Twoja działalność "wygląda" na działalność gospodarczą, czyli że jest to stałe źródło dochodu itp, że specjalnie stawiasz te strony żeby zarabiać i nie masz innych stałych przychodów. Ale to tylko moje przypuszczenia, nie zagłębiałem się.

Podejrzewam że oni w skarbówce nie mają pojęcia co to jest i jak to traktować :-)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

A jaki masz wybór? Chyba tylko księga przychodów i rozchodów wchodzi w grę...

Albo dzierżawa, ale do tego nie ma potrzeby posiadania działalności...

Chodziło mi o to czy zasady ogólne, ryczałt a może podatek liniowy?

Albo dzierżawa, ale do tego nie ma potrzeby posiadania działalności...

Ale mi w US powiedzieli, że mam konieczność założenie działalności.

oni w US sami nie wiedzą jak to traktować... żenada.

ja usłyszalem, że nie trzeba zakładać działalności, a jedynie płacić 18% zysku wg. odpowiedniego PITu, zapomnialem dokładnie jakiego...

W KUPIE DRZEMIE MOC. MASZ JAJA TO MASZ WŁASNE ZDANIE.

Jeżeli z adsensa będziesz regularnie zarabiał czyli co meisiąc to większośc USow powie że nalezy ustawić to pod DG. Dlatego czasem bierz wypłaty raz na kwartał :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności