Skocz do zawartości

Nagły wzrost linków przychodzących z domen .ru, .ua itd.

Brzytwa Ockhama

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie dwie osoby wskazały, że u nich pojawiło się coś podobnego z domen .ru - u kogoś jeszcze?

u mnie ciągle to się dzieje, wiec jest nas trzech.... można założyć fundacje pomocy poszkodowanym przez SWL,

@Brzytwa - moje pytanie to jakiego rodzaju to jest serwis, który prowadzisz?! Czy można tam umieścić link w formie np. jakieś sygnatury czy nawet w treści?! Może ktoś umieścił pare linków i je dopala albo swlem albo xr bo znikające linki nie muszą oznaczać wyłącznie sla.

Sprawdź sobie w ahrefs.com na jakie anchory linkują i napisz Nam tutaj.

Ciężko pomagać jak ktoś pisze tak ogólnie tak jak Ty. Kiedyś takie rzeczy były tylko w Erze, teraz to chyba tylko wróżbita Maciej potrafi z niczego coś się dowiedzieć.

(Mój ostatni post dotyczył oczywiście wypowiedzi MaxPana)

@Sting - rzecz w tym, że strony, których to jak na razie dotyczy są różne - są tu 2 strony - spore galerie i trochę biografii znanych artystów (.pl) oraz niewielki poradnik fotografii po angielsku + galeria prac w domenie .eu (te rzeczy w HTML robione pajączkiem czy czymś podobnym); 2 strony z grami flashowymi online (.eu) oraz coś czysto tekstowego o nieruchomościach (.pl) - na wordpress. Domeny kilkuletnie, słowa kluczowe w nazwie. Nie linkowane razem i z tych samych miejsc, nie podpisane, nie powiązane ze sobą, bez możliwości dodawania komentarzy, bez forów, etc; loguję się do nich tylko ja (lub tylko tak mnie się wydaje :-)

- jednak nie wykryłem, aby ktoś tam coś dodał, np. linki. Oczywiście potencjalnie można by tam zmieścić bardzo wiele linków.

- poszukiwania w darmowej wersji ahrefs.com nie dały rezultatu - nie pokazują się tam te linki z rosyjskich adresów, tym bardziej nie wiem, jakie anchory one zawierają

- w narzędziach dla webmasterów pokazują sie tylko w śladowej ilości - to co znalazłem kieruje np. do czegoś takiego: may-kop.ru/maypol?/World/Polski/Kultura_i_sztuka/Arty%C5%9Bci/ - tu akurat jak sądzę chodzi o to, że te ruskie strony kopiują podstrony Dmoz (tylko po co?), gdzie akurat te dwie strony o artystach są wymieniane. Ale nie wszystkie moje strony, których problem dotyczy znajdują się w Dmoz (z pewnością nie te z grami :-)

U mnie na jednej ze stron odnotowuje codziennie zmasowane wejscia ze stron .ru

Tak dzieje sie od kilku miesiecy. Nie wiem o czym to swiadczy.

Ostatnio zaczełem pozycjonowac sie w Yandexie. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

po 2-4 wejścia miesięcznie z każdego

To nie jest powód do obaw... Też tak czasem mam, nie zastanawiałem się nad nimi, może to jakieś boty a nie przekierowania z linków... Bo rozumiem że linka na oczy nie widziałeś?

No chyba że te 2-3 wejścia miesięcznie są z setki stron, wtedy to może być dziwne...

Proponuje zmienić statystyki na takie live najlepiej countomat, i śledzić odwiedziny na bieżąco, sprawdzać ip, czy kończy się na jednej odsłonie, no i w końcu jakim sposobem wchodzą.

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Sprawa dotyczy stron na wordpress, jak i zwykłych, prostych HTML.

Nie dodawałem do płatnych katalogów ani razu - niektóre z nich są natomiast w katalogu onetu.

Dzięki, sprawdzę, choć jak na razie nie widziałem tych linków (za szybko znikają?), tylko widzę te ruskie strony w statystykach odwiedzin.

Też mam wejścia z Yandex, nie za dużo co prawda, ale też nic nie robię w kierunku pozyskiwania rosyjskojęzycznego użytkownika.

No własnie po kilka, góra kilkanascie wejść miesięcznie z jednej takiej strony, ale wygląda na to, że takich stron jest sporo. Rzeczywiście, warto pomysleć o bardziej szczegółowych statystykach, przyjrzę się temu.

Wejścia z danego adresu odnotowane w statystykach i link na stronie pod tym adresem to dwie różne rzeczy, które nie muszą być ze sobą powiązane. Powodów wysyłania takiego referrera może być wiele, np. chęć zdobycia ewentualnego linka ze skryptów typu "witryny najczęściej odsyłające" lub publicznie dostępnych statystyk.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności