Skocz do zawartości

VPS pod 200 WP na sqlite - pytanie

szfab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ma ktoś doświadczenie z taką ilością WP na sqlite?

Strony pod zaplecze po około 3000 wpisow na 1 WP.

Jakieś niedrogie VPSy to uciągną, czy tylko dedyk wchodzi w gre?

Od razu mówię, że nie ma doświadczenia stąd zasięgnięcie porady od Was.

PS. Jak każdy, wole płacić stosunkowo jak najmniej. Gdybym chciał poświęcić 1000 PLN to pewnie bym nie zakładał tematu :)

Pozdrawiam

O_o

Uzytkownikow to tam raczej nie bedzie, wszelkie roboty poblokowane. Nie wiem czy 3000 postow to duzo czy malo, prawie czyste wp.

Piszesz bo testowales, czy piszesz bo gdzies slyszales? Wiele osob radzi co innego, ale wiekszosc także nie miala z taka baza do czynienia. Nie czepiam sie oczywiscie.

O_o

A nie lepiej postawić samemu dwa identyczne WP z 3k postów, jeden na sqlite a drugi na mysql i sprawdzić który generuje większe obciążenie? Później przemnożyć to obciążenie przez przewidywaną ilość domen i podzielić np przez 10-20 (chyba większy procent niż 5-10% całości domen nie będzie odwiedzany w tym samym czasie przez bota).

VPS to pociągnie bez zadyszki, oczywiście nie jakiś najtańszy za 30 zł miesięcznie, ale tutaj największe znaczenie będzie imała konfiguracja tego VPSa. Miałem kiedyś tylko kilka WP na dedyku i takiego majstra admina, że jak poustawiał to przy 200 osobach serwer się wysypywał. Znalazłem innego - jak ustawił to 2k osób naraz śmigało na stronie a serwer nawet zadyszki nie miał. Także wszystko zależy od ustawień.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

miz -> za co konkretnie ? Ja tam non stop mam obciążenie 99% zasobów i cisza(co prawda obciążenie generuje 2 skrypty a nie 1000, ale to chyba nie ma znaczenia).

szfab -> ogólnie sqlite na wp to zły pomysł, testowałem opcję "przerabianą" czyli ingerencja w podstawowe funkcje(np. wyrzucenie komentarzy i wielu zapytań z core etc.), testowałem jeszcze wersję 2(było to może 3 - 5 lat temu). Fakt że nie blokowałem wtedy botów, ale hostingi sie dosłownie "sypały" przy 20 sztukach i przy ok. 1-2k wpisów.

Z tym że dwie sprawy: hostingi typu linuxpl.com(sharedy), dodatkowo kiedyś maszyny były znacznie słabsze niż obecnie w tej samej cenie.

Zdecydowanie wolałbym postawić coś na popularnym skrypcie ale nie o potędzie wp, masz masę mniejszych cmsów świetnie indeksujących się(np. snews i jemu podobne), gdzie jest minimalna ilość zapytań.

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

Na 1 ogien idzie teraz 100 wp na VPS z mozliwoscia przerzucenia na cos wydajniejszego.

Wlasnie te 2-5 lat mnie troche kusi by przetestowac. Wiele osob testy robilo dosc dawno, aczkolwiek moze sie okazac ze nie mailo to znaczeia.

Botow sie nie boje, ale bardziej hervesterow. Jak to poleci na jakies listy to chciec nie chciec zapytania beda szly.

Przetestuje i tyle. Bedzie doswiadczenie :D

O_o

miz -> za co konkretnie ? Ja tam non stop mam obciążenie 99% zasobów i cisza(co prawda obciążenie generuje 2 skrypty a nie 1000, ale to chyba nie ma znaczenia).

Ale masz obciążony procesor/ram. To jest jako tako wydzielone i możesz zużywać jak Ci się podoba. Zacznij orać im po dysku, to z miejsca Ci podziękują za współprace.

W przeciągu ostatnich 2-5 lat postęp poszedł głównie w procesorach, wielkościach i szybkościach pamięci RAM. W dyskach jest praktycznie zastój. Dlatego nikt Ci nie powie ile możesz postawić. To tak jakbyś pytał ile pali duży czerwony samochód. Strzelam w ciemno, że te 100 WP na sqllite przy nawet jako takiej odwiedzalności szybko zajeździ serwer.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności