Skocz do zawartości

mod_rewrite

nrm

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z mod_rewrite na jednym serwerze, swoim :)

Wszędzie mi te regułki działają, nawet na localhoście tylko nie na serwerze.

Przykład prostej regułki:

RewriteEngine On
Options +FollowSymLinks

RewriteRule ^kategorie/?$ kategorie.php [L] 

i teraz to daje mi ciagle 404 not found (pliki są). Zauwazyłem coś dziwnego, że...

jeżeli zmienie nazwe pliku na przykładowo kategorie1.php to juz wszystko gra. Tak jakby rewrite nie pozwalał mi przepisywać z takich samych nazw ?!? kretynizm ale własnie tak to działa u mnie ?!? tak samo w druga stronę, mogę zostawic kategorie.php a zmienic rewrite na kategorie1 i juz działa. no byle sie tak samo nie nazywaly ?!?

poradzcie cos bo glupio nagle zmieniac albo nazwy plików albo inaczej nazywać regułki prowadzi to tylko do pomieszania z poplataniem...

@erbit: bez zmian, 404 not found :(

@radar22: oczywiście jest to ustawione.

czy ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły? bede mial burdel jak bede musiał sobie pliki nazywać np kategorie1.php dla odroznienia tego co chce w rewrite zrobic. to jakis absurd.

[Fri Mar 31 10:07:30 2006] [error] [client 82.122.220.010] Negotiation: discovered file(s) matching
request: /var/www/virtual/serwis.pl/htdocs/kategorie (None could be negotiated)., referer: https://
serwis.pl/

to coś z apachem nie tak

Options FollowSymLinks

RewriteEngine On

RewriteRule ^kategorie\/?$ kategorie.php [L]

sprawdziłem u siebie i bez problemu działa

nie mam więcej pomysłów czego to może być wina - widać ewidentnie że rewrite nie działa (u Ciebie)

tylko tą regółkę masz w .htaccess?

rOOt

fasttony.es - reklama na facebook.com

Aplikacje facebook - tworzenie aplikacji na facebook.com

no przeciez _wyraźnie_ napisałem w pierwszym poście, że chodzi o konfiguracje a nie o same regułki bo one działają wszędzie tylko nie u mnie.

i rewrite działa tylko pluje sie o przepisanie z jakasnazwa/ na jakasnazwa.php wystarczy zmienic nazwe pliku albo reguly i wszystko gra !!!

googlalem po tym komunikacie ale nic sensownego nie znalazlem :/

edit: znalazlem ze niby mam albo skasowac albo wstawic MultiViewsMatch Any w httpd.conf ale zrobilem to, restartowalem i nic, nadal sie z czyms gryzie :rotfl:

edit2: połowiczny sukces, dodanie do htaccesa MultiViewsMatch Any spowodowalo ze nie ma juz e404 ale odpala sie rewriteowany plik ale... bez parametrow :/

czyli przyklad

RewriteRule ^kategoria/?$ kategoria.php?w=r [L]

nie daje juz 404 ale wrzuca na kategoria.php bez dodania parametrów :((( walcze dalej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności