Skocz do zawartości

Pozycjonowanie podstron/wpisów na niszowe frazy

daniek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam bloga na CMS WordPress na zewnętrznym hostingu oczywiście, nie na platformie. Jeszcze nie podjąłem kroków pod kątem pozycjonowania. Fraza umieszczona w tytule strony jest dość konkurencyjna, ma lekko ponad 60 tys wyszukiwań miesięcznie i blog znajduje się na 37 pozycji czyli aż na 4 stronie.

Mam ponad 20 wpisów/artykułów i wszystkie staram się by były mniej więcej zoptymalizowane, frazy biorę z keyword toola i są to mało konkurencyjne frazy. Wartości wyszukiwania niektórych fraz lokalnie mają po 300 miesięcznie inne po 1600 miesięcznie, jeszcze niektóre mają po 70 a są też takie co mają kilkanaście tysięcy miesięcznie i o dziwo pomimo że nie pozycjonowałem tej ostatniej (jak już wcześniej pisałem) wpis znajduje się pod tą frazą na 15 pozycji, ale mniejsza o to ciężko zrozumieć Googla.

O co chodzi w moim wpisie na forum?

Na samym początku myślałem że sam Content wystarczy bo zbieranie informacji ze źródeł obcojęzycznych na temat o którym jest blog sprawia mi przyjemność, interesuję się tym. Chcę dodawać minimum 1 post dziennie. Jednak trzeba zrobić wszystko by wyszukiwarka nas "pokochała" bo wyszukiwarka to kanał z którego trafia najwięcej ludzi.

Zależy mi na wejściach po tych postach i jego niszowych frazach, a nie na główną stronę która jest ciężka do wypozycjonowania bez użycia środków. Tym może zajmę się później.

Co polecacie w tym przypadku?

Jak pozycjonować te podstrony na niszowych frazach, które muszę powiedzieć nie są tematycznie powiązane z blogiem (zwłaszcza że katalogi nie chcą zamieszczać podstron), gdyż specyfika tego blogu polega na tym że temat bloga jest konkretny, ale wpisy zawierają inne słowa kluczowe niepowiązane z frazą przewodnią bloga. Co wydaje mi się normalne.

Z tego co wiem kiedyś promowanie bloga polegało na konretnej tematyce, wyszukaniu pobliskich fraz i trzepanie wpisami na zbliżony temat co wydaje mi się trochę dziwne, w każdym razie mijające się z celem w dłuższej perspektywie bo chyba po 100 wpisie można było wyczerpać temat.

Podsumowując:

- jak i gdzie pozycjonować podstrony na ich niszowe frazy, aby jednak podskoczyć w wyszukiwarce na dane słowa kluczowe?

Pozdrawiam.

edycja: w tytule oraz w podsumowaniu słowo "niszowe" chyba nie powinno się znaleźć. Bo w przypadku określenia "niszowe" w społeczności internetowej chodzi o frazy w jakiś sposób ze sobą powiązane, odnoszące się do jednego zagadnienia. W tym wypadku chodziło mi o frazy MAŁO KONKURENCYJNE. Jak pozycjonować moje posty na mało konkurencyjne frazy?

Tutaj znajdziesz pomysł na biznes.

Rozwiązań na linkowanie podstron jest wiele. tak jak wspomniał @sklepseo.com.pl masz precle, niektóre katalogi, a dodatkowo fora, komentarze na blogach, a nawet serwisy oparte o wiki.

Bez linków raczej nic rozsądnie nie wypozycjonujesz...

PS. Nie wiem, czy wiesz ale używając keyword tool external używaj dopasowania ścisłego, bo inaczej dostajesz wyniki nie tylko na wybraną frazę, ale także na podobne.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności