Skocz do zawartości

Katalogowanie przez osobę ficzyczną, nie firmę?

TheMatthew173

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od kilku lat zajmuje się pozycjonowaniem w sieci, zwłaszcza katalogowaniem. Mam pokaźną, osobistą bazę katalogów, dlatego chciałbym to wykorzystać w celach zarobkowych. Niestety nie posiadam działalności gospodarczej (firmy), nie jestem także pełnoletni. Czy mogę wystawiać na Allegro oferty z katalogowaniem?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Kocham Polskę

A czy zamierzasz sobie z tego uczynić stałe źródło dochodu? Jako osoba niepełnoletnia masz ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Nie stoi to na przeszkodzie, abyś zarabiał na allegro, ale w grę wchodzi ewentualna kwestia Twojej odpowiedzialności w stosunku do kupujących Twoje przedmioty. Możesz jako niepełnoletni zawierać zobowiązania w drobnych, bieżących sprawach, ale poważniejsze już tylko za zgodą rodziców (zobowiązania, czyli np. podpisywanie umów. Jeśli zamierzasz to robić incydentalnie, nie ma problemu. Pamiętaj tylko, aby rozliczyć podatek dochodowy (NIP pewnie masz, jak nie, wystąp o jego nadanie w najbliższym urzędzie skarbowym Twojego miejsca zamieszkania. Jeśli potrzebujesz więcej porad, daj znać, tylko napisz bardziej szczegółowo, jak by to Twoje allegro miało wyglądać - stałe zarobki, incydentalne, jakie dochody (bez kwot, chodzi o rząd wielkości, np. kilkaset zł miesięcznie, kilka tysięcy) itp. Nie musisz mieć firmy, aby zarabiać, są inne możliwości - umowy zlecenia, o dzieło itp., ale to też nie wszystko.

...(NIP pewnie masz, jak nie, wystąp o jego nadanie w najbliższym urzędzie skarbowym Twojego miejsca zamieszkania...

O żaden nip nie musi występować - osoby prywatne rozliczają się na podstawie PESEL.

A może lepiej idź z tematem na forum dla księgowych? Tutaj nie każdy musi się na tym znać a ci co lubią pogadać mogą wprowadzić w błąd.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• 2 tygodnie później...

Niech mama lub tata założy konto w Dotpay lub Homepay, albo czymś podobnym i będziecie zarabiać. Może być też starszy brat o ile odda Ci potem kase :). Jak tak nie mozesz to pozostaje forum dla księgowych jak najbardziej - coś tam może wymyślą.

Web-News.eu - skrypt katalogu stron, który możesz kupić za pośrednictwem allegro. Wystawiam FVAT.

Uwaga: dostępny jest panel centralny do zarządzania wpisami w katalogach na moim skrypcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności