Skocz do zawartości

Google a duplicate content / kary?

like

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie mam doczynienia z nowym jak dla mnie problemem - mianowicie duplicate content na stornei klienta.

Pozycjonowana jest storna na słowa a.pl na "A" i "B", pokusiłem się po 3 miesiącahc pracy na sprawdzenie treści - okazało się że klient skopiował treści z innych stron - nic nei napsiał sam.

Pozycjonuje już inną stornę na słowo "A" i po 2 meisiącach miało top 5... ta sama praktyka dla obu domen, dwa miesiące temu treści zostały zminione.. chwilowy wzrost do 20-30 i tyle.

Jakie są wasze doświadczenia? Czy strony teog typu zostają ukarane na dłuższy okres "rejestrem duplicate content"?

pozdrawiam

--

SEO Edinburgh - search engine marketing services in capital of Scotland.

nie ukarane tylko nie traktowane/rakingowane w miare powaznie, zmien tresc, przepisz tagi od nowa ( tytul, opis, slowa kluczowe ) ustaw naglowki przepinguj mape, ustaw jak trzeba canonicale i noindex na stronach bezwartosciowych "pustych". roboty na jeden dzien, napisz do googla ze o rozpatrzenie opisuje zmiany zgodne z zen i z wytycznymi dla web masterow ( moze przeczyta to jakis czlowiek nawet i doceni ). Google lubi zadbane strony, lecz bez " dobrych" linkow na trudniejsze frazy nie bedzie za duzego efekty.

tak jak napisałem powyżej, wszytkie metatagi, treści itd pozmieniane.. nadal to samo..

jak też napsiałem pozycjonuje inną stronę na to samo słowo - prawie te same linki - a efektu brak więc napewno wina kradzionych treści - co zostało już poprawione 2 miesiące temu... stąd moje pytanie o wasze doświadzczenia

--

Strona moze byc na swieczniku za miliony rzeczy :

- tresci z duplikatami co troche daje braku zaufania w oczach google.

- przekierowania wew i na stronie glownej ( jakies dziwne 302 bez powodu wew)

- podwojne meta tagi ( w kodzie strony wystepujace dwa razy)

- zduplikowane meta tagi ( wszedzie to samo)

- zaindekosane jakies smieci ( wyniki wyszukiwarek, ew jakies inne bzdety co sie indeksuja i zasmiecaja index googla)

-cloaking w naglowku ( tresc pokazywana ludziom troszke sie rozni od tresci dla robotow)

-itp i tede

Banalne to ale czasem wystarczy naprawic jedna rzecz i strona ruszy w gore, albo zrobisz wszystko w/g wytycznych a strona stoi, algorytmy w/g mnie sa tak zawile ze w googlach sami nie wiedza o co w nich chodzi mam wrazenie.

Po zmianie tresci na jednym sklepie mialem efekt po 5 dniach ( wszystko w topach bylo) , a w innym pospadaly mi pozycje z dnia na dzien, a na innej firmowce nic nie drgnelo ) Google wymaga czasu az sie cos tam "odblokuje", nie wiadomo czemu. Wazne jest to aby sie strona cala juz przeindeksowala, po zmianach. ( pinguj linkuj do wew) i zglosc do google opisujac zmiany jakie dokonaleś, daj na tace w kosciele na sam koniec.

Pamietaj ze kupic domene i zrobic perfekt strone z u ikatowa trescia, kazdy moze zrobic, lecz nadac zaufanie jej w oczach googla juz nie jest takie proste.

Dlatego Skupil bym sie bardziej na linkach zew, bo tresc i optymalizacja swoja droga, zobacz porownywarki cen jako jeden wielki duplikat z wielu stron partnerskich i sprawdz BL, z drugiej strony w top 10 na trudne frazy, masz strony ktore lamia wszytskie wyzej przeze mnie wymienione zasady a z uwagi na wiek i linki zew nie spadaja i nie daja sie przeskoczyc. Porownaj sobie w majesticu/ahref profil linkow do obu domen, sprawdz wiek i rodzaj domeny. Wgraj web master toolsa zobacz jakie bledy spotyka robot google na twojej stronie. ( moze czas ladowania jest za dlugi, choć w/g to bzdurny argument ze strony google)

Sciagnij tool bar seomozu i poogladaj strony oczami robota google.

P.S 1

Daj mi adres na pw to Ci wrzuce do mojego czekera moze cos znajde co mozna poprawic, a noz widelec cos to da ;-)

P.S 2

Czy te strony sa gdzies sa razem spiete? Linkuja sie? Sa pod jednym mailu w analiticsie ew w web mastertools mck adwords? Jest jeden wlasciciel domeny? Jeden serwer?

Co do tej strony - to optymalizacja treści, metagi itd. wszystko jest na 100% OK, żadnych przekierowań itd. jedyne co jest nie tak z nią to to że miała duplicate content - czego na starcie nie sprawdziłem.

Obie storny były nowe, na inne osoby.

Strony A i B mają 90% linków z tych samych storn, ad jakiegoś czasu nawet strona z którą jest problem dostaje więcej linków TR.

Czasowo wygląda to tak:

- do początku stycznia, utknęła na +/-30, co po 3 miesiącach prac wydawało się podejrzane, tym bardziej że druga storna skoczyła do 10 w dwa miesiące

- początek stycznia poprawiono treści

- koniec stycznia skoczyło w okolice 15, po dwóch tygodniach spadło w okolice 30 - no i teraz znów po 2 tyg. skoczyło w okolice 15 pozycji.

Jeszcze raz powtórzę że na bank wszystko inne jest z nią OK.. stąd moje rozważania tylko o tej kwestii :)

Będę dawał znać na czym stanęło i po jakim czasie..

ps2. nie są spięte, chociaż są u tego samego hostingodawcy ale na innych IP, nie linkują się.

btw. czy webmaster tools może pokazać jako błąd duplicate content? metatagi pokazuje ale porównanie treści z całą siecią? chyba nie..

--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności