Skocz do zawartości

Portal bez strony głównej - czy to ma szanse?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Już od dłuzszego czasu czytuję to forum ale jakoś nigdy nie chciało mi się rejestrować, a dzisiaj mam pewien problem i od razu wiedziałem gdzie się zgłosić po pomoc :)

Otóź pracuję nad pewną stroną i trochę nie wiem jak to "ugryźć". Piszę stronkę, na której będzie kilka ciekawych informacji o aktualnym dniu. Jak się pewnie domyślacie stroną główną powinna być podstrona z opisem aktualnego dnia i codziennie by sie ona zmieniała. I tu pojawia się problem czy korzystniej będzie codzienna podmiana pliku index.html na ftp-ie czy lepiej ze strony głównej zrobić przekierowanie i po prostu codziennie zmieniać ardes docelowy przekierowania (np. 15 maja przekierowanie na 15_maja.html)?

I czy któreś z tych rozwiązań ma jakieś szanse na zaistnienie w przeglądarce? I gdzie wtedy focusować linki z zewnątrz (mam kilka stron Top 1 na średnio popularne frazy, których chciałbym użyć)?

Mam również problem z linkowaniem wewnętrznym czegoś takiego gdyż aktualny dzień miałby link tylko do poprzedniego dnia i do index.html (czyli praktycznie do samego siebie poprzez podlinkowane logo) a inne dni do dnia poprzedniego, nastepnego i do indexu poprzez logo i wydaje mi się, że niestety to może być troszkę za mało.

Pozycjonowaniem zajmuję się od niedawna (chociaż jestem ambitny i mam już niezłe wyniki) więc jeszcze nie ogarniam wszystkiego w 100% i chciałbym poznać Wasze opinie jak byście to rozwiązali.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

A co do CMSów to nigdy ich nie używałem i jakoś bardziej mnie od tego odpycha niż ciągnie...

to w takim razie nic nie pisałem :D

np to jest strona gdzie treść jest zmieniana co chwile i używa cms

doskonale się zrozumieliśmy

zobacz jeszcze raz na ten link, masz newsy -> najnowsze, starsze i archiwalne, podzielone na daty, tematykę czy jak kto tam sobie wymyśli

ale mimo wszystko strona ma pewien schemat, słowa kluczowe etc czyli elementy stałe

bez podstron nic nie poradzisz, a ty chcesz to wszystko zrobić w html -> ofc możesz tylko po roku będziesz mieć 365 html po 2 latach etc a do każdego musi prowadzić link czyli po roku masz do zmiany 365 html :)

e:/ mam nadzieję że nie wymyśliłeś że dany tekst ma się wyświetlać 1 dzień i koniec :D

e:/ mam nadzieję że nie wymyśliłeś że dany tekst ma się wyświetlać 1 dzień i koniec :D

Szczeże mówiąc tak myślałem na początku ale doszedłem do wniosku, że to by było pozycjonerskie samobójstwo :P

No właśnie chodzi o to, że każda podstrona bedzie miała identyczny schemat tylko czy wymiana codziennie 90% treści nie wpłynie negatywnie na pozycje?

Podałeś przykład onetu ale on ma trochę inną formę...tam jest wiele elementów stałych jak menu, stopka itp. A poza tym zdecydowanie inny kaliber :P

A pytanie początkowe brzmiało tak:

Czy lepiej codziennie zmieniać index.html na ten z aktualnym dniem czy zrobić ze strony głównej przekierowanie 301 i tylko codziennie zmieniać adres docelowy np z 2_marca.html na 3_marca.html.

Sie rozpisałem :P

czy przekonywujesz czy zmienisz index to dla wyszukiwarki i tak będzie to to samo :) to tylko kwestia techniczna, na moje postanie jeszcze coś co się zwie duplacate content a to nie dobrze więc chyba błąd w założeniu struktury serwisu jest :)

use cms :D przemyśl strukturę strony, dobierz soft i pluginy etc

Dziękuję Ci bardzo, wiele mi wyjaśniłeś :)

A skąd Ci się wziął duplicate content to pojęcia nie mam gdyż nie będzie nigdy jednocześnie na 2 podstronach ten sam tekst (może nie do końca wyjaśniłem jak to będzie wyglądać pod względem strukturalnym ale to już sobie poradzę sam).

Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam :)

Nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się jeszcze pod ten.

Przebudowałem znacząco jedną z moich stron (nie tą, o której mowa w poprzednich postach) i z jednej bardzo długiej strony podzielonej na kategorie wyszła mi strona główna i 39 podstron. Może to mieć duże znaczenie pod względem pozycjonowania więc chciałbym sie dowiedzieć czy jest jakiś sposób na przyspieszenie indeksacji tych podstron? Na strone nie prowadzi zbyt wiele linków więc normalnie mogę na to czekać dosyć długo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności