Skocz do zawartości

Plik PDF na stronę - nie wstawienie poszczególnych danych

kaoso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy da się wciągnąć na stronę html/php plik PDF ale nie w taki sposób że dajemy link i ktoś mający plugin w przeglądarce może zobaczyć plik który mu się ładuje w oknie. Chodzi mi bardziej by zaincludować (w kod strony) na stronę bez potrzeby posiadania pluginów. Z tego co czytam szukając po google to na stronę całego się nie da wstawić (tylko ramki) ale czy jest możliwość zassania jak z pliku XML jakichś danych, niekoniecznie całej strony?

Mogę przerobić na html pdf ale mam tabelkę w pdf którą chcę zamieścić na stronie a przerabiać ją za każdym razem jak przyślą mi aktualizację... - myślałem automacik zrobić że wstawiam nowszą wersję pliku na serwer a np. php zaciąga co trzeba jak w przypadku XML. Są od tego jakieś biblioteki? Znalazłem np. FPDF do generowania strony pdf ale na odwrót nie bardzo. Nie mogę znaleźć nic takiego. W końcu PDF to też jakiś ukryty kod/tekst a nie forma graficzna i elementy są tworzone trochę jak strony html że widzimy efekt a źródło wygląda trochę inaczej :) Musi się jakoś to wyciągnąć...

Może ktoś nakierować czego szukać?

https://nl3.php.net/pdf - nie ma tam z tego co rozumiem ale mój ang. na poziomie zerówki więc może ktoś nakieruje jeśli się mylę

Czyżby pozostało mi przejść już na HTML5 i w skrócie:

<object width="400" height="400" data="helloworld.pdf"></object>

ale czy to działa wtedy jak ktoś nie ma wtyczki/plugina obsługującego pdf?

50% kod rabatowy na Hosting WWW, SSD, SEO lub serwer VPS - tylko do 28 listopada - info pw (seohost.pl)

Raczej chodzi mi o to by właśnie uniknąć wszelakich dodatków i wtyczek. Jeżeli to jest możliwe w czystym php lub to super. Wie ktoś czy to możliwe? Bo już sam nie wiem jak szukać... i czego. Wszystko koło tematu albo tworzenie pdf-ów ...

50% kod rabatowy na Hosting WWW, SSD, SEO lub serwer VPS - tylko do 28 listopada - info pw (seohost.pl)

Format PDF jest bardzo skomplikowanym formatem, sam tekst może być umieszczony na kilka sposobów...

Adobe też pozwala na zmianę kodów w fontach, więc trzeba nawet sprawdzać w każdym pliku mapę fontu...

Jest też kilka wersji PDF (coś koło 7/8) które nieznacznie się różnią pomiędzy sobą...

Nigdy się nie ma pewności co w nim będzie, a tym samym skrypt musiałby być bardzo dobrze napisany i długo testowany...

A z jakiego formatu/programu jest generowany ten PDF? Bo może łatwiej byłoby wrzucać np. Worda albo Excela parsować zawartość tych plików, a potem z automatu generować PDF do ściągnięcia?

Studio Stawki - najfajniejsze studio fotograficzne z cykolramą w Warszawie - ul. Inflancka 11.

Jedyne co mi do głowy przychodzi żeby z PDF'a zrobić obrazek przez PHP'a to wydaje mi się, że tylko image magick może coś pomóc - wtedy sobie generujesz z PDF'a obrazek i dajesz na stronę. Bez dodatkowych wtyczek raczej jest to mało realne do zrobienia. Dopóki PDF nie będzie natywnie obsługiwany przez przeglądarki obawiam się, że jest %@$#

Skoro PHP jednak nie ma parsera PDF to może są jakieś dodatkowe moduły by zainstalować na serwerze? Ale to i tak pewnie zbyt skomplikowane by wdrażać to na 1 plik...

Ok, dzięki wszystkim... :( Czyli jak myślałem trochę lipa. Cóż będzie trzeba liczyć na to że większość użyszkodników będzie mieć poinstalowane wtyczki. Nie ma co na muchę armaty i kombajna w takim razie do przetwarzania pdf-ów tworzyć skoro nie ma jednolitego formatu. Szkoda. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za upewnienie w tym czego się trochę domyślałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności