Skocz do zawartości

Budowanie blogów podobne do gier typu tycoon

YetiMen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, forum czytam od dawna i w końcu postanowiłem się zarejestrować. Pewnie nie napiszę tutaj nic odkrywczego ale blogowanie porównałbym do gier typu tycoon. W młodości grałem w gierki typu RollerCoaster Tycoon, Zoo Tycoon itp. polegały one na budowie miasteczek, do których przychodzili ludzie i zostawiali pieniądze. "Bloguję" o ile można to tak nazwać od 3 lat... jestem początkujęcy w swoim dorobku mam 3 blogi na które mam średnio od 100 do 400 wejść dziennie. Uważam, że jest to słaby wynik. Jednak od pewnego czasu moje blogi zaczynają zarabiać, brakuje mi tylko motywującego dźwięku wpadających monet jak w tych tycoonach. Nie jest to dużo... z google adsense mam około 30zł na miesiąc, adtaily przynosi zyski około 2zł, najwięcej zysku przynosi sklep na preście około 400zł (sprzedaję w nim różne gażety związane z moim małym forum). Chciałbym to rozwijać dalej jednak nie wiem w jakim iść kierunku. Myślę, że niektórzy z Was byli kiedyś na podobnym etapie. Z moich blogów chciałbym zarabiać około 1000zł na miesiąc byłby to taki dodatek do pensji. W jakim kierunku szlibyście dalej czy zakładali kolejne blogi i liczyli na wpływy z adsense? Jak wyglądają Wasze małe "blogowe miasteczka"? W grach jest łatwiej wystarczy postawić budkę z hot dogami lub karuzelę a tu zbyt dużo możliwości chyba nie ma.

Możliwości jest co najmniej kilka. Możesz zacząć porządnie pozycjonować swoje blogi i zwiększyć ruch. Innym sposobem na zwiększenie ruchu jest social media.

Możesz też stworzyć inne blogi w mniej obleganej (ale poszukiwanej) tematyce i bez większych nakładów na pozycjonowanie zdobyć wielu czytelników.

Nie wiem na ile testowałeś różne rozmieszczenia jednostek adsense, ale warto to przetestować. Umieszczenie jednostek ma ogromny wpływ na klikalność.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Gdy tylko odpalałem jakiegoś bloga to od razu podpinałem go pod FB, G+ i twittera. Z moich obserwacji wynika, że z FB jest najwięszy ruch, Google + to raczej porażka mam tam mało fanów, ogólnie raczej nie przyjeło się to w Polsce. Twittera nie potrafię określić obserwują mnie tam różne firmy, które sam obserwuję ale czy zwiększa mi się ruch przez twitnięcia to trudno powiedzieć. Rozmieszcenie jednostek adsense testuję cały czas... problemem są powracający użtkownicy, którzy szybko przyzwyczajają się do reklam. Z tworzeniem nowych blogów chciałbym się wstrzymać za 4 domeny pl płacę już 200zł mam wszystko w masternecie ale jak będę dokupywał kolejne to koszty wzrosną.

Twitter dobry dla indeksacko, Face - zalezy ile masz znajomych.a lepej miec dobre linki z popularnych for.

Kiedyś dobre były RSS'y od pewnego czasu ilość subskrybentów stoi w miejscu. Zastanawiam się nad postawieniem kilku blogów np. na blogspocie i pisaniu tam artykułów, które zawierałyby w treści linki prowadzące do tych moich 3 głównych blogów. Jest sens coś takiego robić?

.. z google adsense mam około 30zł na miesiąc, adtaily przynosi zyski około 2zł, najwięcej zysku przynosi sklep na preście około 400zł

1. Adsense - próbowałeś testować ułożenie i formaty reklam ? W ten sposób da się znacząco podnieść CTR.

2. AdTaily - jeżeli w ten sposób nie zarabiasz praktycznie niczego to trochę szkoda miejsca.

3. Sklep - włożyłbym trochę wysiłku w pozycjonowanie (zaplecze na darmowych blogach jest m.in. jednym z rozwiązań)

A na jakich darmowych blogach polecacie stawianie takiego zaplecza ?

Na początek polecam:

blogspot (blogger)

blox.pl

blog.com

Na PIO jest wątek z listą kilkudziesięciu darmowych platfrom. Trzeba poszukać.

Pozdrawiam

M.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności