Skocz do zawartości

Początek nauki

Brzuzek

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jak sie ma jakość portalu do QS?

Praktycznie nijak - pomyśl z perspektywy google - po co maja obniżać QS portalowi który płaci im za wyświetlanie reklam. CTR dobry, stawki dobre, słowa pasują do tego co znajdzie google na portalu (masz w narzędziach możliwość sprawdzenia ich sugestii) to QS jest wysoki.

I tu jesteś w błędzie. Przynajmniej jakiś czas temu Google nie pozwalało reklamować słabej jakości stron nie wiem jak jest to teraz. Ale nawet jeśli strona zostanie dopuszczona do reklamowania i będzie miała słaba jakość na pewno przełoży się to na współczynnik odrzuceń a to na QS. Strona musi być wartościowa dla użytkowników bo nie zechcą na niej spędzić więcej niż parunastu sekund. A czy blog z trzema artykułami może być wartościowy, pewnie tak. Tak czy siak wartość musi być.

Idąc tym tokiem myślenia qs nie miałby znaczenia w przypadku gdy nie występuje konkurencja. Wystarczy umieścić słowo kluczowe w treści reklamy i na stronie i dostaniemy qs 10? Google dba o swoje zyski a w długiej perspektywie czasu nie może pozwolić sobie na to, żeby użytkownicy kojarzyli Linki Sponsorowane z byle stronami.

Ale jak sie ma jakość portalu do QS?

Praktycznie nijak - pomyśl z perspektywy google - po co maja obniżać QS portalowi który płaci im za wyświetlanie reklam. CTR dobry, stawki dobre, słowa pasują do tego co znajdzie google na portalu (masz w narzędziach możliwość sprawdzenia ich sugestii) to QS jest wysoki.

I tu jesteś w błędzie. Przynajmniej jakiś czas temu Google nie pozwalało reklamować słabej jakości stron nie wiem jak jest to teraz. Ale nawet jeśli strona zostanie dopuszczona do reklamowania i będzie miała słaba jakość na pewno przełoży się to na współczynnik odrzuceń a to na QS. Strona musi być wartościowa dla użytkowników bo nie zechcą na niej spędzić więcej niż parunastu sekund. A czy blog z trzema artykułami może być wartościowy, pewnie tak. Tak czy siak wartość musi być.

Idąc tym tokiem myślenia qs nie miałby znaczenia w przypadku gdy nie występuje konkurencja. Wystarczy umieścić słowo kluczowe w treści reklamy i na stronie i dostaniemy qs 10? Google dba o swoje zyski a w długiej perspektywie czasu nie może pozwolić sobie na to, żeby użytkownicy kojarzyli Linki Sponsorowane z byle stronami.

https://support.googl.../answer/2404197 - to są wytyczne google na temat strony docelowej.

Prawda jest taka, że chyba tylko w skrajnych przypadkach - gdzie linkowanie wewnętrzne i zewnętrzne nie działa a na całej stronie nie ma jednej wartościowej informacji, może być problem. Prawda też jest taka, że QS 10/10 mam na witrynach na których jasno powiedziałem właścicielom, że przy ich obecnej stronie nie będą mieli dobrych wyników (a mimo to ilość i cena za konwersję są na przyzwoitym poziomie). Prawda jest też taka, że mam witryny, które nie potrafią wyświetlić się dobrze w wersji mobilnej. Poza tym, przechodzą witryny gdzie nawigacja i czas ładowania są do mocnej poprawy. Nie cały internet jest piękny i przejrzysty ale są też biznesy, które piękna i przejrzystości nie potrzebują. Jeśli wiem, że coś jest dużym problemem przy reklamowaniu - to odradzam adwords do czasu wprowadzenia zmian. Jeśli ktoś, mimo wszystko decyduje się na kampanię to z góry mówię, że nie będzie tak jak być powinno ale reklamy są.

Bardzo wściekła meblościanka

jesli dobrze rozumiem..

jeśli strona docelowa jest słabej jakości można się spodziewać wiekszej stawki za kliknięcie?

Przykład

blog 1 - 3 artykuły mocno powiązane z tematem kampanii adwords

blog 2 - 5 artykułów mocno powiązanych z tematem kampanii

QS bedzie wieksze dla blogu 2 wiec powinien miec on wyzsza pozycje w wynikach wyszukiwania adwords tak?

@Brzucek trochę źle rozumiesz kwestię jakości strony docelowej. Nie jest ona liczona tylko kwestią ilości artykułów, ale ich jakością.

dochodza do tego kwestie optymalziacji strony docelowej i jej uzyteczności dla Twoich potencjalnych Klientów - to szereg elementów, które zebrane w całość dadzą odpowiednią jakość strony docelowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności