Skocz do zawartości

Mapy a wyniki organiczne

Bartek C.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak to jest z tymi mapami i wynikami organicznymi, podam przykład z mojej branży a zarazem dosyć świerzy jeśli chodzi o zmiany (nastąpiły dobę lub dwie temu). Od około roku wyniki w google na hasło "przeprowadzki Gdynia" przedstawiały się w zasadzie standardowo, a mianowicie 3 wyniki organiczne, 7 map, a następnie bodaj 7 wyników organicznych. Obecnie mapy wyszły na "prowadzenie". Skoro za jednym zamachem strony z wynikami 1-3 spadły za mapki, to chyba możemy na 100 procent wykluczyć spadek tych stron poprzez utratę siły pozycjonującej (taki zbieg okoliczności mógłby wystąpić tylko wówczas, gdyby owe strony były linkowane bardzo podobnie/identycznie i w tym samym czasie). Wygląda to niemal na 100% na algorytm google. Skoro tak, to dlaczego hasła podobne, np. przeprowadzki Gdańsk, Warszawa, Poznań dalej jadą starym systemem albo dlaczego przeprowadzki Kraków wogóle nie mają map? (pomijam przypadki typu, że strona jest wypozycjonowana na np. nr 1 na dane hasło regionalne + jest wrzucona do mapy, wówczas może nastąpić "rozwarstwienie się wyników z map" czyli mamy mapę A na pierwszym miejscu w wyszukiwarce, następnie 2 wyniki organiczne oraz resztę map). Oczywiście gdyby pierwsze 3 strony np. z hasła Przeprowadzki Gdynia postanowiły wrzucić swoje linki do map, wówczas sytuacja, że wszystkie mapy są przed wynikami organicznymi byłaby chyba możliwa, natomiast w przypadku, który opisuję nic takiego nie ma miejsca (pierwszą jest moja mapa ze stroną, która ponownie pojawia się na drugiej stronie wyników czyli rzeczywiście pod względem siły jest na ok 11-12 miejscu na hasło przeprowadzki Gdynia). Czy ktoś z Forumowiczów potrafi w jakiś sposób wyjaśnić te dziwne zjawisko?

Polecam firmę odAdoZ Przeprowadzki Gdańsk.

Tylko wahania domen nie mają tutaj nic do rzeczy, mam przecież strony na prawie wszystkie miasta Trójmiasta i Trójmiasta Kaszubskiego i poza Gdynią nic się nie dzieje, poza tym nie czakem na zmiany, dla mnie tak jak jest obecnie jest w zasadzie tak samo jak dwa dni temu przy innym układzie czyli pierwsze miejsce. Czytałem Panie Patryku Pana sprzeczkę z tym pomagierem od google map i coś mi się wydaje, że myśli Pan, że hasło przeprowadzki Gdynia jakoś zostało wzięte pod lupę np bardziej niż przeprowadzki Gdańsk (w którą Pan chyba żadną stronką nie uderza), moim zdaniem przecenia Pan swój wpływ na tą frazę.

Wiem, wiem, że chodzi o mapy. :) Takie działania już były i trwały 3-5 dni, organiki wrócą (powinny). Sprzeczka z pomagierem... To banda studentów dążących do otrzymania statusu pracy w Google. Namieszali tak że mamy tu konkurencję jak tam wspomniałem - Transport Gdynia - Mapy -> Mechanik Gdynia. Czy tam nawet na przeprowadzki. Sam Pan widzi wyniki. Ja działam tylko w Gdyni i po wczorajszym algo Binga pozycje strasznie mi się wahają... :/ 5 domen jedna fraza. Na Gdańsk załączyłem jedną mapę na próbę pod hasłem bagażówka (zagłąb się bardziej P. Bartku). Sprawdzam jaki jest odzew lecz nie mam zamiaru tam wykonywać żadnych zadań. :)

Generalnie to widziałem takie zmiany, ale moim zdaniem trwały one (przynajmniej w ostatnim półroczu) maksymalnie kilka godzin, nie dni. Bagażówka.nett, teraz widzę :) Nie wiem jak u Pana, ale ogólnie Gdańsk mnie (właściwie mojego Brata i Ojca) rozczarował, wydaje się, że nie przynosi większego ruchu niż Gdynia, a jednak większe miasto i mimo wszystko znacznie większa walka o pozycję. Tak zupełnie poza tematem orientuje sie Pan na jakiej zasadzie działają bliżniacze strony typu www.przeprowadzkiiiigdansk.org, www.przeprowadzkiiiii-gdynia.neett, www.przeprowadzddki-poznan.biiiz.pl, https://www.przeprooo...ooowice.bizzzz.pl/, widać, że układ stron jest prawie identyczny, nie jest to na pewno zbieg okoliczności.

To jedna i ta sama osoba ale jeżeli jeździ za 49 pln jak w tytule to jest skreślony u mnie (paliwo kradną czy chinoli za piątaka zatrudniają?). :) Podejrzewam, że to jakiś student. W sumie ja też. :P Gdzieś kiedyś spotkałem jego wpisy w PiO ze stopką strony przeprowadzkiiiiigdannnsk.org.

Nie, nie, na pewno Pana nie pomylę:) Co do stron, o których pisałem to nie jest to student, to jakiś starszy gość z Gdańska (mój brat i ojciec siedzą w tym od ok 20 lat, pamiętają jeszcze czasy postoju bagażówek przy dworcu głównym, znają konkurencję z Trójmiasta działającą od lat, przez pewien okres mieli dobre, stałe roboty, teraz trzeba się bić w google, może nawet Pan zaglądał kiedyś na dział referencje w www.arkadiusz-przeprowadzki.pl, przewóz rzeczy Tiny Turner oraz inne to nie jest fake, kiedyś można było złapać tego typu zlecenia, obecnie to bardzo trudne). A co do pozycji map to rzeczywiście miał Pan rację, wróciły dwa dni temu, z resztą na pewno Pan już dawno to zauważył:)

Osobiście z mapami mam kilka przypadków:

- trzy wyniki organiczne, siedem wyników w mapach. W organicznych 1 miejsce nad mapami + piata pozycja w mapach,

- kilkukrotne zassania organicznego wyniku w mapy,

- zmiany kolejności, czyli tak jak piszesz. Raz mapy, a raz organiczne w czołówce,

- przykładowo TOP5 przez wiele miesięcy, nagłe pojawienie się map i spadek poza TOP10 (wliczam mapy w organiczne w monitoringu). I nie ma za co fakturować klienta ;)

Pomijając fakt, że ze skutecznego TOP3 w organicznych masz więcej odwiedzin aniżeli z czołówki map. Miałem już przez pewien okres czasu kilka próśb od klientów, czy możemy wyrzucić domenę z map i wrócić w TOP organicznych wyników.

matkro - 9 lat doświadczenia.

mant.pl - 7 lat doświadczenia w branży SEO. Jesteśmy na rynku od 1 czerwca 2008 roku!

• 2 tygodnie później...

Powróciło na krótko, teraz mapy wciąż są z przodu, kto wie czy to nie przez Pana ściemnianie na tym forum miejsc google, skoro ma Pan działalność w Sierakowicach, to nie powinien Pan zakładać żadnych wizytówek w Trójmieście Panie Patryku, początkowo nie wierzyłem, że taki stan rzeczy może być udziałem jednego użytkownika, ale teraz to już nie jestem pewien...

A to że zameldowanie jest na Sier nie znaczy, że tam mieszkam. :) Chylonia się kłania. :D

No wiesz, mój ociec mieszka w sumie na Chwaszczynie a dwa razy w roku na Majorce, ale co to ma do rzeczy? Bez odpowiednich papierów ani na Majorce, ani nawet na Chwaszczynie nie założy wizytówki, gdyż jego miejsce działalności jest inne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności