Skocz do zawartości

Nieuczciwa Konkurencja w SWL - Sprzedaż punktow bez FV

punkcikiswl

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo jestem ciekaw, w jaki sposób będziecie "filtrować" listę "podejrzanych", co?

Będziecie sprawdzać, kto jest VAT-owcem, a kto nie? :>

Będziecie sprawdzać, kto wystawił rachunek, kto paragon, kto dowód wewnętrzny, a kto schował kasę do skarpety i siedzi cicho? :> Ale zaraz, nawet nie było żadnej transakcji, prawda? Czyli będzie donos "na wszelki wypadek" - brawo! :)

Mam świetny pomysł: podajcie adres mailowy, będziemy po kolei podsyłać ewidencję prowadzonej działalności do wglądu! Możemy też wymienić się loginami i hasłami do systemów, żeby sobie wzajemnie sprawdzać przelewy. :)

Czy może polecicie po wszystkich sprzedawcach "propozycją nie do odrzucenia", a jak nie przystaną na wycofanie oferty to wyślecie anonimy?

Rozumiem donos w przypadku konkretnej transakcji, ale to, co zostało zaproponowane powyżej to już kpina. Nie ma to jak nasłać tonę anonimowych donosów tak "na wszelki wypadek".

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  W dniu 10.03.2013 o 20:06, punkcikiswl napisał(a):

vortex - mówisz z zazdrości - czy zazdrością jest to aby wszyscy działali wg tych samych zasad i ponosili te same obciążenia,

Nie zrozumieliśmy się. Miałem na myśli nasz polski przymiot i mówiłem ogólnie. Sąsiadowi się powodzi, to trzeba napisać donos do US. Jest szara strefa, trzeba napisać donos do US. Wiem, że masz racje, ale jakoś nie mogę się pogodzić z formą egzekwowania tej racji. Wybacz, ale nie mam najmniejszego szacunku dla donosicielstwa.

Troszkę nie rozumiem idei założenia tego tematu. Piszesz, że od 2 mies zbierasz bazę, więc rozwiązanie masz i to jest jedyne sensowne rozwiązanie. To jakich innych odpowiedzi oczekujesz? Czy może szukasz rozgrzeszenia, usprawiedliwienia?

Pokaż mi też przepis, że do sprzedaży pkt w systemach wymiany linków konieczna jest FV i DG. Podatnik ma być czysty i rozliczony z każdego dochodu. Jak to robi, jego broszka. I jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś Wam składał oferty po kilka tys zł bez FV.

Generalnie nikt Cie nie ma prawa opluwać. Takie prawo i obowiązuje ono wszystkich. Po prostu wybrałeś najgorszy z możliwych sposobów. Dla mnie nieakceptowalny. Mówiac o "karmie" pamiętaj o bardziej przyziemnej formie. Nikt nigdy nie jest do końca anonimowy. Kary z US są dotkliwe i mogą komuś zniszczyć życie. Uważaj, żebyś Ty (a przede wszystkim Twoja rodzina) nie dostała rykoszetem. Ludzie są bardzo mściwi i skłonni do wielu rzeczy...

Moja rada. Jak nie dajesz rady, to zmień branże, albo sam się przenieś do szarej strefy. Zresztą jak to powiedziany 2 tys lat temu. Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień. Jak się poczuwasz, to przywdziej zbroje, znajdz białego konia i do boju.... z wiatrakami, bo wydaje mi się że tak ta walka będzie wyglądać.

Cytat
mówisz optymalizuj koszty po swojej stronie - już tak robi wielu sprzedawców, ale odbija się to na jakości stron które są robione pod SWL gdyż robi się śmieci

Skoro myślisz, że optymalizacja kosztów to stawianie niskiej jakości stron i nie przedłużanie domen, to nie dziwię się, że takie tematy zakładasz.

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

HURTOWE ILOŚCI: Linki z PageRank (ponad 1000 domen PR1-5)

Sławomir Siudek+

W dniu 10.03.2013 o 21:01, vortex napisał(a):
Podatnik ma być czysty i rozliczony z każdego dochodu. Jak to robi, jego broszka.

Ty tak uważasz, ja tak uważam, ale niektórzy myślą raczej, że to jest świetny pretekst, żeby pojechać donosami po całej konkurencji od góry do dołu (tak na wszelki wypadek). Jak będzie wyglądała taka kontrola po donosie - każdy chyba sobie umie wyobrazić. Ale to mało ważne - efekt zostanie osiągnięty: brak konkurencji, ceny pójdą do góry. Brawo! Geniusz biznesu, może jakąś nagrodę przyznać? O, wiem: medal kolaboranta (Rene miał dostać w Allo, allo jeśli ktoś nie kojarzy). :D

Nie ma to jak założyć nowe konto na forum i zacząć straszyć konkurencję - akcja na poziomie chłopaków od marketingu szeptanego, którzy mają 14 lat i dorabiają na chipsy i colę (naturalnie wystawiając faktury).

W dniu 10.03.2013 o 21:23, verSuS napisał(a):
  Cytat
mówisz optymalizuj koszty po swojej stronie - już tak robi wielu sprzedawców, ale odbija się to na jakości stron które są robione pod SWL gdyż robi się śmieci

Skoro myślisz, że optymalizacja kosztów to stawianie niskiej jakości stron i nie przedłużanie domen, to nie dziwię się, że takie tematy zakładasz.

Ja myślę, że w przypadku autora zamieszania jest tak, że nie nadąża stawiać nowych stron, bo mu stare banują szybciej niż się zwracają koszty domen... :D Interes się nijak nie zamyka, dlatego trzeba sobie "pomóc" albo jeśli to nic nie da to przynajmniej utrudnić życie innym...

Ciekawe co z tego będzie.

Popieram poprzedników. Szara strefa jest i bedzie.

Ten kto nie wystawia rachunków i FV sprzedaje tylko drugiej osobie fizycznej i one działają w szarej strefie. Tak samo jak ten kupujący. Zaraz się okaże że kupujący też ma dochody a nie ma działalności gospodaraczej i gość sam sobie wykończy klientów i konkurencje. US jak bedzie sprawdzał to także spojrzy od kogo przyszły pieniądze:)

Jeżeli dojdzie do takiej sytuacji to proponuje następującą wymówke:

Poznałem goscia na forum o nicku: Bastalach, pisaliśmy do siebie prywatne wiadomości i w jednym z postów napisałem, mu że do swoich prywatnych stronek używam punktów w systemach SWL. On był bardzo zainteresowany tematem i poprosił mnie abym za drobną opłatą wynają mu też punkty ponieważ chciał przetestować jak to działa. Ja mu odpisałem, że nie prowadze firmy i nie moge mu dac żadnego pokwitowania. On mi odpisał że to tak po znajomości i on chce tylko przetestować. Wiec ja się zgodziłem, punkty mu przesłałem, on mi pieniądze przelał.

Dziękuje dobranoc :)

Firma kupuje od firmy a szara strefa w szarej strefie się kreci :)

Fachowcy Blisco Ciebie https://blisco.pl/

W dniu 10.03.2013 o 21:01, vortex napisał(a):

Kary z US są dotkliwe i mogą komuś zniszczyć życie.

Dzieciaki dorabiają do kieszonkowego i to taka wielka konkurencja jest? Jeśli koleś nie potrafi przebić się przez poziom 16 latka to ja nie wiem jak taka osoba może prowadzić firmę....

W dniu 11.03.2013 o 22:35, grzelak84 napisał(a):

. Wiec ja się zgodziłem, punkty mu przesłałem, on mi pieniądze przelał.

a potem się okaże, że to kontroler z UKS.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

freelancer kupi punkty taniej wiec pewnie bez ,,papierka" . Rzadko która firma decyduje sie na zakup, ja jestem i kupującym i sprzedającym, nie wyobrazam sobie nie wystawić lub nie otrzymać faktury. Zdecydowanie wole zaplacic fakture niż kupić punkty i zapłacic bez Vat.

Sam działam w swl'ach i faktem jest że bezfakturowcy obniżają cenę, ale też faktem jest że 80% kupujących to firmy(nie mówię o ilościach <50k bo takich transakcji nie chce mi sie przeprowadzać :D

Dlatego nie rozumiem autora tego tematu, ktoś kto siedzi dłuższy czas w tej branży ma swoich stałych odbiorców i ew. zyskuje nowych(nie zawsze sie liczy cena, często ciągłość przelewów, albo "pójście na rękę" w pewnych przypadkach). Fakt że wbić się teraz trudno bo popyt na te produkty się odczuwalnie zmniejszył.

Firma zawsze kupi od firmy, bo żeby się opłaciło kupic firmie bez faktury cena musiała by być niższa o jakieś 50%, dodatkowo ZAWSZE istnieje ryzyko że US wyhaczy kontrahenta który ma "dziwne wpływy" i po nim dojdzie do firmy która kupowała w taki sposób. I później na pewno będzie problem.

grzelak84 -> akurat takie bajki to można dzieciom opowiadać a nie skarbówce ;)

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

Urzędy skarbowe działają prężnie. Ostatnio do mojej firmy przyszły 3 zapytania na 2 różne sposoby:

1) Czy osoby "Lista imion i nazwisk" korzystały z serwisów "lista naszych serwisów", jeśli tak - jaki dochód osiągnęły.

2) Czy z Państwa serwisów korzystały osoby zamieszkałe "podane kody pocztowe". Jeśli tak, proszę o wykaz dochodów, itp.

Kwestią czasu będzie jak dobiora się większej grupie osób. Wiadomo, że branża to duże miliardy zł.

O_o

W dniu 14.03.2013 o 10:20, straseusz napisał(a):

grzelak84 -> akurat takie bajki to można dzieciom opowiadać a nie skarbówce ;)

Zależy kto co wymyśli. Pewne kwoty się poprostu nie kwalifikują do przeprowadzenia kontroli. Wszystko zależy od wyobraźni sprzedającego :)

Ja akurat tym się nie martwie bo wystawiam faktury VAT :)

Wykańczając innych, ktoś może wykończyć nas.

Fachowcy Blisco Ciebie https://blisco.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności