Skocz do zawartości

Nieuczciwa Konkurencja w SWL - Sprzedaż punktow bez FV

punkcikiswl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
. Nie płaci od tego podatków - jest więc złodziejem.

Skad to wiesz????

Mmarek gadaj ale nie zagaduj się po 1-sze https://www.forum.opt...-w-swl-roznych/

jak bym przykładowo ja odpowiedziałem na to ogłoszenie i sprzedałem by jemu 100k SWL i nabiłem by i tak i tak paragon, to co on nie chce FV to jego problem. To po pierwsze.

Po drugie to tekst w jego ogłoszeniu "Zakup bez faktury" absolutnie nie przesadza ze sprzedający tego nie zaksięguje jeśli jest firma, lub nie ujmie to w swoim PIT jeśli jest osoba prywatna.

Po trzecie w mojej ocenie ogłoszenie tak jest napisane że prawdopodobnie można jego odebrać jako zachęcanie do łamania prawa podatkowego.

Było by to same jak bym szedł po pasach z kasą fiskalna pod pacha i potracił mnie samochód. Będziemy gdybać co by było jak by było??? Ty od razu zakładasz że ktoś postąpi nie uczciwie, a co więcej wyzywasz innych od złodziei. Nie wiesz kto i co płaci i czy w ogóle płaci, co nabija a czego nie nabija wiec poco ta gadka?

Napisze jeszcze raz to że delikwent w ogłoszeniu napisał że nie chce FV to wcale nie znaczę że sprzedający tego nie zaksięguje, i wyzwanie ludzi co odpowiedzieli na ogłoszenie https://www.forum.opt...-w-swl-roznych/ od "złodziei" jest co najmniej nie na miejscu.

Po trzecie w mojej ocenie ogłoszenie tak jest napisane że prawdopodobnie można jego odebrać jako zachęcanie do łamania prawa podatkowego.

Również odniosłem takie wrażenie i podejrzewam, że niejeden (nadgorliwy) urzędnik skarbowy również by takie odniósł. I tym samym US to ogłoszenie mógłby podciągnąć pod narażenie na uszczuplenie należności podatkowych. Należy w tym miejscu nadmienić, że w naszym prawie podatkowym nie tylko sam dokonany czyn uszczuplenia podatku jest karalny, ale również zamiar. Wystarczy, że zaistnienie uszczerbku finansowego jest prawdopodobne, choć nie musi faktycznie nastąpić.

I niech teraz ogłoszeniodawca udowadnia przed US, że nie jest wielbłądem, czyli że to ogłoszenie było tylko prowokacją i miało na celu wyłapać nieuczciwych sprzedających :-)

Oryginalne życzenia noworoczne www.nanowyrok.pl | Znane aquaparki i parki wodne. | Terapia poznawczo behawioralna www.terapia-bielsko.pl w Bielsku-Białej.

Nie wiem czemu tylko nikt z Was nie zauważył jednego - ktoś może nie być Vatowcem i w związku z tym nie wystawi fvat, tylko rachunek. Opcja jest prosta ktoś prowadzi działalność i np. nie jest vatowcem, a jego brat/siostra/tata/mama prowadzą działalność i są objęci vatem i jak ktoś chce fvat to on to sprzeda przez nich.

Ile razy były na PiO śmiechy, że ktoś np. oferuje jakieś usługi seo, a fvat wystawiał ze sklepy spożywczego rodziców itp. przypadki. Szczególnie wtedy, gdy mamy do czynienia z osobami młodszymi, które sobie dorabiają i nie mają własnych DG.

kristofenes - chyba Ci się coś mocno pomyliło - jak już coś to US ma udowodnić, że tamten faktycznie tak sprzedaje. Ogłoszenie to sobie możesz dać jakie chcesz, bo fantazja ogłaszającego nie jest dowodem, że on to faktycznie sprzedaje.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Carmagge - kristofenes odnosił się do ogłoszenia o kupnie punktów nie sprzedaży

ale fakt jest czy dotyczy to kupna czy sprzedaży to ogłoszenie można sobie pisać,

niestety wpływy na rachunek bankowy prywatny już dla US byłyby łakomym kąskiem do naliczenia kary

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

Co prawda nie sprzedaję i nie kupuję punktów oraz nie prowadzę DG... ale ciekawi mnie jedno - jaką kwotę wrzucili bezpodstawnie (nie związane z tokiem prowadzonej działalności gosp. lub w 100% nie przeznaczone na potrzeby firmy) w koszty firmy Ci, którzy narzekają na osoby spoza obrotu profesjonalnego (firma-firma) - aby nie płacić VATu należnego i dochodowego.... ;>

• 2 tygodnie później...

Tyle konfidenctwa na tym forum nigdy nie było.

Wyszła mentalność większości ludzi...

Modlitwa Polaka to mało przy tym co przeczytałem w tym wątku.

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Opcja jest prosta ktoś prowadzi działalność i np. nie jest vatowcem, a jego brat/siostra/tata/mama prowadzą działalność i są objęci vatem i jak ktoś chce fvat to on to sprzeda przez nich.

Ile razy były na PiO śmiechy, że ktoś np. oferuje jakieś usługi seo, a fvat wystawiał ze sklepy spożywczego rodziców itp. przypadki. Szczególnie wtedy, gdy mamy do czynienia z osobami młodszymi, które sobie dorabiają i nie mają własnych DG.

Opisany przez Ciebie schemat działania to firmanctwo. Więc to wcale nie taka prosta opcja...

kristofenes - chyba Ci się coś mocno pomyliło - jak już coś to US ma udowodnić, że tamten faktycznie tak sprzedaje. Ogłoszenie to sobie możesz dać jakie chcesz, bo fantazja ogłaszającego nie jest dowodem, że on to faktycznie sprzedaje.

I nic mi się nie pomyliło. Jak chcesz się przekonać to daj ogłoszenie o kupnie i zaznacz kilka razy, że chcesz kupić bez vatu, faktury itp., bo chcesz sobie kupić taniej omijając podatki.

- Druga sprawa. W naszym systemie podatkowym to Ty musisz udowodnić swoją niewinność. US wysuwa zarzut, a Ty musisz udowodnić, że tak nie jest.

Oryginalne życzenia noworoczne www.nanowyrok.pl | Znane aquaparki i parki wodne. | Terapia poznawczo behawioralna www.terapia-bielsko.pl w Bielsku-Białej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności