Skocz do zawartości

Problem z serwerem

gibon234

Rekomendowane odpowiedzi

prowadze sklep internetowy i jest on umieszczony na serwerach firmy która stworzyla ten sklep i sluzy wsparciem technicznym za co place miesieczny abonament . Z danych podawanych przez fire serwer ma 3 gb ramu i 1 rdzeniowy procesor xeon. Chcialem sie zapytac jak wydajnosc moze miec taki serwer, ja sie woge na takich rzeczach nie znam , obecnie dzienna odwiedzalnosc w sklepie to ok 3500-4000 osob odwiedzajacych i takie dzienne statystyki serwera : Pasmo 12 gb, strony - 40000 . I czy przy takich dziennych statystykach serwer moze byc juz maksymalnie obciaznony i trzeba zmienic go na lepszy gdyz jednoczesnie na stronie znajduje sie ok 40-50 osob serwer juz tego nie wytrzymuje sie wiesza na kilka minut, czy to normalne przy serwerze o takich parametrach chy moze , firma robi mnie w konia i chce ciagnac wieksza kase i zebym przeszedl na wyzszy abonament ?

Kiedy kupiłeś ten serwer? Bo Intel ostatnie jednordzeniowe Xenony wypuścił w 2006 roku...

Kluczowe jest jeszcze oprogramowanie jakie działa na serwerze... System, usługi itd...

Łącze jakim jest podłączony na zewnątrz...

Pewnie też nie masz dostępu do tej maszyny, żeby zobaczyć statystyki load?

Studio Stawki - najfajniejsze studio fotograficzne z cykolramą w Warszawie - ul. Inflancka 11.

ja nie kupowaem tego serwera jest to serwer firmy iai i u nich jest to trzymane, gdyz nie mam mozliwosci trzymania sklepu na swoich serwerach , tylko chodzi o to ze wszystko zaczelo sie sypac na pocztaku tego roku i wydajnosc tak spadla, wczesniej przy podobnym obciazeniu a nawet wiekszym serwer dziala oibez problemu, z wykresu obciazenia serwera wynikalo ze byl przeciazony tylkko w ciagu kilku momentów w ciagu dnia zas obecnie serwer jest przeciazony praktycznie od godziny 14-23, wie nie wiem czy poprostu albo zmiejszyli mi ilosc ram ze wydajnosc tak spadla czy cos jest nie tak z serwerem

ale iai chyba nie sprzedaje całych maszyn są to wirtualizowane serwery dedykowane ;) czyli tak naprawdę vps :P

ja bym tak ogólnie nie polecał usług iai, serwery mają w ovh - taniej będzie zainwestować w usługi administratora i przenieść serwer na dedykowane rozwiązanie nawet w ovh ;)

Studio Stawki - najfajniejsze studio fotograficzne z cykolramą w Warszawie - ul. Inflancka 11.

no ale , czy powiedzytaki wirtuualny serwer dedykowany o takich parametrach powienien obsluzyc 40-50 jednoczesnie odwiedzanych osob czy nie , bo o to mi ogolnie chodzi ?chce miec jakies rozeznanie czy ma prawo sie od nich w ramach tego abonamentu domagac czegos wiecej z racji ze przy takich parametrach serwer powinies spokojnie obsluzyc taka liczbe odwiedzajacych czy poprostu przejsc na wiekszy abonament

prawo domagania swojego zawsze masz... i jeżeli na przełomie roku (tak jak mówisz) nie było zwiększenia liczby odwiedzających to masz rację... ale i tak udowodnią Tobie, że jej nie masz ;)

40-50 osób jednocześnie to nie jest dużo... a w każdym razie nie jest tyle, żeby były całkowite "zawieszki" serwera...

Czyżby czytanie ze zrozumieniem bolało?

Niedawno pisałem o IAI - znajdziesz tam też info o ich serwerach niby dedykowanych...

W skrócie mogą stwierdzić, że serwer przeciąża 5 osób online i nic im nie udowodnisz - jeden z uroków saas...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności