Skocz do zawartości

Subdomeny blogowe

bartlomiej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Napisałem posta w tym forum, ale zostało przeniesione na forum dla początkujących. Chciałem zripostować, że początkującym nie jestem więc proszę nie przenosić tego posta.

Moje pytanie raczej nie jest ogólne i standardowe i na pewno nie zalicza się dla początkujących, więc zupełnie nie rozumiem dlaczego post został przeniesiony, więc zamieszczam go jeszcze raz tutaj [dla administracji].

Mam taki oto problem i przemyślenia:

Posiadamy system blogowy blog4u.pl, w google na frazy "szablony na bloga" i "darmowe blogi" na które pozycjonujemy szedł w góre systematycznie - do czasu. Gdy osiągnął pozycję 4/5 w liście nagle runął na pozycje 13...

Tak się zastanawiam, czy może być to spowodowane tym, że na początku szedł w góre, gdy było mało blogów było wszystko ok, ale jak pojawiło się kilka tysięcy blogów, to może jakiś filtr chwyciło?

Sprawa jest taka, że mimo iż jest te kilka tysięcy blogów jest sporo blogów bez notek, co daje być może kilkaset blogów identycznych [ten sam szablon i 0 zmian - czyli ustawienia domyślne]. Być może google obadało, że jest kilkaset tak samo zbudowanych subdomen i serwis wpadł w jakiś filtr, że może spamuje...

I gwoli wyjasnienia:

Domena ma około 1 roku. Serwis istrnieje od grudnia 2005 r. więc niewiele ponad 3 mce. Linkowałem systematycznie przez te 3 mce, nie sądzę, że to moje linkowanie mogło spowodować spadek, bo nie masakrowałem z linkami tak bardzo i wydaje mi się, że gdybym chwycił sand boxa to bym wyleciał z pierwszych 100 stron, a poleciałem 10 pozycji, chyba że się myle...

Czy uważacie, że to przez dużą ilość tak samo wygladających subdonem google mogło mi narzucić niższą pozycję? Czy słyszeliście o takim czymś kiedyś? Może ma jakiś filtr na to? Jeśli tak, będę musiał zrobić, żeby indeksowało danego bloga tylko jeśli są w nim notki... to rozwiązałoby problem, ale waham się, bo jeśli tak zrobie bez potrzeby to stracę sporo linków.

Co o tym myślicie?

Jakie macie sugestie wybrnięcia z tej sytuacji?

Dzięki z góry!

pozdro

B.

Jest taka teoria mówiąca o Fresh Site Bonus, czyli po naszemu premiowaniu nowych stron.

I być moze dzięki temu trafiliście na 4 pozycję i potem spadliśćie na 13, bo czas FSB minął (podobno to około 4-6 tygodni trwa).

Pocieszeniem jest tylko fakt, że nie spadliście jakoś dramatycznie daleko, wiec mozolną pracą, ostrożnością i cierpliwością mozecie wrócić i nawet przeskoczyć te pozycję.

A martwe blogi usuwać... szczególnie te kompletnie puste.

Generalnie CIERPLIWOŚCI i róbcie dalej swoje.

Napisałem posta w tym forum, ale zostało przeniesione na forum dla początkujących. Chciałem zripostować, że początkującym nie jestem więc proszę nie przenosić tego posta.

Co za różnica w jakim dziale jest post?? Chodzi chyba o to żeby ktoś na niego raczył odpowiedzieć, nie?

Dział powinien być adekwatny do PYTANIA, a nie do PYTAJĄCEGO - tak też było w tym przypadku, więc się nie oburzaj.

Moje pytanie raczej nie jest ogólne i standardowe i na pewno nie zalicza się dla początkujących,

Twoje pytanie jest z cyklu "dlaczego strona spadła mi w wynikach" - właśnie w dziale dla początkujących jest miejsce takich pytań.

Posiadamy system blogowy

Me imię jest Legion, albowiem jest nas wielu? :D

Domena ma około 1 roku. Serwis istrnieje od grudnia 2005 r. więc niewiele ponad 3 mce. Linkowałem systematycznie przez te 3 mce, nie sądzę, że to moje linkowanie mogło spowodować spadek, bo nie masakrowałem z linkami tak bardzo i wydaje mi się, że gdybym chwycił sand boxa to bym wyleciał z pierwszych 100 stron, a poleciałem 10 pozycji, chyba że się myle...

No dobra, przejdę do meritum coby nie robić za etatowego złośliwca.

Problem nie leży w subdomenach, w contencie tylko w linkach.

EDITED:

Tutaj było o linkach stałych , ale było błędnie - zasugerowałem się innym serwisem (chyba ze zmęczenia).

W każdym razie poprawka:

Problem leży w linkach - nie w systemie tylko anchorach. W większości katalogów masz anchor "darmowe blogi, szablony na bloga", lub "darmowe blogi, szablony".

Wpisz sobie teraz w G:

- darmowe blogi - druga dziesiątka.

- szablony na bloga - j/w.

- darmowe blogi, szablony - o top3!

- darmowe blogi, szablony na bloga - top1.

Rozumiesz?

Przepraszam za moją wcześniejszą pomyłkę.

Z Bogiem,

Zergavis.

Ok,

Dzięki Czar!

Dzięki za odpowiedzi, wydawało mi się że 3 mce [nie licząc 1 roku gdy domenka była sobie i miała ciut linków do siebie niezbyt cennych ale jednak] na premię to trochę za dużo dla googla ale może się myliłem...

Do zergavis:

Żeby nie zaśmiecać nie będę cytował:

Co do legionu to legion = ja i mój kumpel.

Co do miejsca na forum - to jak myślisz dlaczego tutaj po 5h nagle 2 odpowiedzi a na tamtym po 2 dniach 1 i bez sensu?

Co do standardowego pytania: znajdź mi na tym forum posta, który mówi o spamowaniu subdomenami i o filtrach z nimi związanymi. Pytałem czy spadek może być tym wywołany i czy istnieje jakiś filtr na to, a nie "dlaczego serwis spadł w wynikach".

Co do systemów to unikam jak ognia - nie wiem może przeoczyłem, ale nie widziałem mojego linku na stronach systemów, no jest jakiś tam baner, który się rotuje np. na muzyka.pl ale to jest raczej reklama wizualna. Linkor to szatan i nie chcę mieć z nim nic wspólnego. Nie wiem skąd ta dedukcja. Do katalogów dodaję i nie widzę w tym nic złego - jeśli uważasz inaczej - napisz, może zmienie zdanie.

P.S.

Mistrzu [czyt. zergavis], jeśli już zadajesz sobie tyle pracy na napisanie odpowiedzi dobrze jest wcześniej sprawdzić to o czym się pisze, a nie - pozycjonowanie to filozofia. Porównaj sobie Twój post z postem Czara - treściwie i na temat, a u Ciebie lanie wody i dopiero na końcu filozofie i do tego niesprawdzone...

Ale i tak dzięki.

Wg wskazań - przeczekam i pomału może się naprawi.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!

B.

P.S.

Mistrzu [czyt. zergavis], jeśli już zadajesz sobie tyle pracy na napisanie odpowiedzi dobrze jest wcześniej sprawdzić to o czym się pisze, a nie - pozycjonowanie to filozofia.

Pomyliłem się - OK - poprawka i przeprosiny jak wyżej. Skopiowałem z G adres jednej domeny za nisko :D

W każdym razie podtrzymuje moje zdanie apropo filozofii - linkowanie jest totalnie skopane :D

Pozdrawiam,

Z

heh no chyba tak, w końcu coś musi być tego przyczyną. Nie wiem czy anchor czy poprostu konkurencja... Na "darmowe blogi, szablony na bloga" nikt raczej nie pozycjonuje, ale ludziska podkręcają na jedną z tych fraz.

Szczerze mówiąc myślałem, że linki nawet jak będą miały mniejszą moc to wystarczą a od razu chwycą na dwie frazy i "darmowe blogi" i "szablony na bloga" teraz widzę, że totalnie nietrafiona taktyka. Przeceniłem "słabość konkurencji" hehe

Nie wiem może google coś zmieniło z tym, bo kiedyś tak pozycjonowałem i było wszystko ok. Ale zauważam, że google zmienia dużo, np. teraz nawet kolejność wyrazów w szukanej frazie się liczy. Inaczej czyta darmowe blogi a inaczej blogi darmowe, to samo z linkami... Kiedyś tak nie było.

Od ponad miesiąca pomału linkuję wybiórczo raz jedną raz drugą i zobaczymy co z tego wyjdzie.

pozdro!

B.

Dodam jeszcze, że myślenie nie boli :D. jakbys pomyslał to sam byś na to wpadł (a piszesz, żeś nie początkujący) jeżeli byłoby tak jak sugerujesz czyli jakiś tam wymyslony filtr na linki wewnętrzne to filtr ten dostawałaby każda duża strona , która zostałaby zaindeksowana przez google.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

... (a piszesz, żeś nie początkujący) ...

Prawde mówiąc ostatnie zmiany w Google sprawiają, że wszyscy są jakby początkujacy i zaczynają poznawanie niuansów pozycjonowania na nowo... Fachowiec pozycjonowania, który przespał jesień i zimę musi zaczynac praktycznie od poczatku, bo stare techniki sa teraz psu na budę...

Co do anchorów to zauważyłem to miesiąc temu i jak napisałem powyżej "Od ponad miesiąca pomału linkuję wybiórczo raz jedną raz drugą i zobaczymy co z tego wyjdzie". Więc jednak myśle... :D

Co do linków wewnętrznych to nie chodzi mi o wewnętrzne tylko zewnętrzne, jak zapewne wiesz google traktuje subdomeny jak osobne strony.

Ale wiesz jak to jest - nigdy nie możesz być na 100% pewny, że coś robi coś w google, poza jednym: bana jak zrobisz coś czego google nie lubi - ale na grymasy nie ma rady.

Ostatnio odczułem to na własnej skórze, bo przecholowałem i dostałem sandboxa na jedną ze stron ale już wróciło do normy i się nauczyłem na zimne dmuchać...

Niby nie spałem przez zimę, ale i tak widzę, że "wiem, że nic nie wiem". Jakbym wiedział to by mnie tu nie było...

Mam jeszcze jedno pytanie: - czy FSB dotyczy pozycjonowanych fraz, czy ogólnie serwisu. Ja myślałem, że serwisu ale może się coś zmieniło, bo strona cały czas okupuje 1 pozycje po wpisaniu "animowane szablony".

Jeśli dotyczy serwisu to znaczy, że spadłoby również i na tą frazę, chybaże jest na tyle cienka [spośród około 143,000], że bez pomocy też by się tam utrzymał. No nie wiem.

pozdro

Wyspałem się troszkę, więc odpowiem na pozostałe zarzuty :D

>Co do miejsca na forum - to jak myślisz dlaczego tutaj po 5h nagle 2 odpowiedzi a na tamtym po 2 dniach 1 i bez sensu?

Widocznie pierwszy temat utonął w powodzi - wystarczyło by go podbić nowym postem. Dlatego też odezwałem się w temacie - nie lubię jak ktoś śmieci na forum.

>Porównaj sobie Twój post z postem Czara - treściwie i na temat, a u Ciebie lanie wody i dopiero na końcu filozofie i do tego niesprawdzone...

Dobrze więc - porównam swój post z postem Czara.

- Lanie wody z mojej strony - porównaj ilość znaków w naszych postach. To że przez cytaty wizualnie mój był większy o niczym nie świadczy.

- Treściwie i na temat - już trochę nie bardzo. Obawiam się, że Czar nie raczył dokonać analizy linków Twojego serwisu - odpowiedział domysłami, które okazały się błędne. Gdybyś "nadal robił swoje" i dodawał linki z takim anchorem - nic byś nie zdziałał, oprócz marnowania naturalnego zaplecza jakim są katalogi. Ponadto mieszanie FSB do strony mającej 3 miesiące to jakieś nieporozumienie.

>Czar: Prawde mówiąc ostatnie zmiany w Google sprawiają, że wszyscy są jakby początkujący i zaczynają poznawanie niuansów pozycjonowania na nowo...

Piszesz jak mniemam - o "teoretykach" którzy całą swą wiedzę czerpią z tego forum i bloga Cuttsa, zamiast wziąć i wypozycjonować coś własnoręcznie? No nie powiem - oni mają naprawdę ciężki orzech do zgryzienia po każdym update - w końcu przemielenie, zsyntezowanie i przyswojenie takiej ilości suchych informacji to nie lada wyczyn. Później niestety kończy się to mechanicznym powtarzaniem bzdur na forum...

>czy FSB dotyczy pozycjonowanych fraz, czy ogólnie serwisu

FSB to takie dziwne zjawisko objawiające się dla nowych stron które dopiero zaczynasz linkować z jakimś anchorem. Wtedy nowa strona wyskakuje bardzo wysoko w wynikach na dany anchor, żeby po kilku dniach spaść dość nisko. Tyczy się to domeny, nie frazy i nie trwa 3 miesiące...

Pozdrawiam,

Z

No też mi się coś wydawało, że 3 mce to ciut długo, tyle tylko, że pewności nie mam...

Po ostatnich zmianach to nie zdziwiłoby mnie gdyby BD miał jakieś inne ustawienia odnośnie tego.

Co do Twojej pewności, że to o anchory chodzi to w sumie też pewności nie mam, no bo przecież to, że podlinkowywałem na raz dwoma frazami nie powinno było zaszkodzić - a serwis poleciał 10 pozycji. Gdyby o anchory chodziło to przecież tylko nie szedłby w góre tak szybko jakby szedłby gdyby anchory były jednoznaczne, ale nie powinien polecieć w dół...

No ale też pewności nie mam i pewnie w tym życiu już mieć nie będę.

pozdro.

Wiesz, katalogi mają to do siebie, że pojawiają się i znikają. Niektóre mają też dziwne (i szkodliwe dla nowych stron) skłonności do wywalania i trzymania na pierwszej stronie losowych linków przez jakiś czas.

W momencie ich usunięcia słaba strona leci w dół. I na to mi wygląda Twój spadek - albo trafiłeś na jakiś dziwny katalog, albo po drodze zginęły jakieś inne katalogi dające Ci mocne linki.

Oczywiście piszę tutaj o linkach z "dobrymi" anchorami typu "darmowe blogi" itp. Masz ich bardzo mało i dodatkowy spadek ich ilości mógł spowodować przedstawioną sytuację.

Podlinkuj trochę mocniej na te frazy - strona powinna ruszyć do góry.

Pozdrawiam,

Z

Eeee raczej za dużo nagle by się musiało wywalić katalogów...

Wiesz co a może patrz:

Sandboxa można chwycić przez dodanie dużej ilości linków w krótkim czasie, u nas generalnie serwis jest tak zrobiony, że google łapie praktycznie wszystkie subdomeny - to daje bardzo dużą ilość linków [a linkuje każda subdomena z każdej ze swych stron] + to że dużo ich [te co są domyślne bez notek] jest taka sama...

Czy to nie zakrawa na sandboxa? Może to jest jakiś presandbox, albo ostrzeżenie jakieś heh no nie wiem.

W sumie to dużo serwisów blogowych linkuje do siebie z blogów, ale my mamy zrobione to wszystko właśnie pod to, aby pająk miał jak najłatwiejszy dostęp do blgów i aby je wszystkie zczytał.

Trochę widziałem już tutaj postów o subdomenach - jednak były :) i różnie ludzie mówili, niektórzy twierdzą, że można subdomenami złapać bana jak nic...

Nie wiem sam co mysleć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności