Skocz do zawartości

Szybkie wyindeksowanie tysięcy podstron z google

sbvc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stronę, na której kompletnie zmieniłem tematykę, wszystko w środku jest inne. Ma kilkadziesiąt tysięcy podstron, które są zaindeksowane, ale już nieaktualne. Wiszą w indeksie i przez to zaniżają mi pozycje w wynikach na wszystkie frazy (jak google znajduje dużo nieaktualnych podstron to tak robi).

Każda nieaktualna podstrona ma przekierowanie 301 w php na domenę główną oraz większość z nich jest zablokowana w pliku robots.txt

W styczniu było około 50 tys., w lutym około 30 tys. (wtedy zablokowałem je regułami w pliku robots.txt), teraz jest około 15 tysięcy, ale to nadal cholernie dużo i nadal filtruje mi wszystkie frazy w wynikach wyszukiwania.

Jest jakiś szybszy sposób? Np. dać metatag noindex,nofollow? Zostawić tak jak jest i czekać?

Nie interesuje mnie usuwanie w narzędziach dla webmasterów, bo nie będę ręcznie wpisywać 15 tys. podstron :)

Na dodatek sporo z nich po wpisaniu "site" wyświetla się w indeksie z opisem: "Opis tego wyniku jest niedostępny z powodu robots.txt – Więcej informacji." zamiast usunąć.

Dodam, że domena cały czas jest linkowana i posiada tysiące bl, wg majesticseo, więc gugiel jeździ po niej często :)

Miał ktoś podobny problem? Jest mi ktoś w stanie pomóc na bazie własnych doświadczeń?

Przede wszystkim zamiast blokować je w robotsach, lepiej będzie wykorzystać moc starych podstron i przekierować je za pomocą 301 na inne podstrony.

Może jasno nie wynikło to z mojego postu, ale najpierw ze wszystkich starych podstron zrobiłem przekierowanie 301 na stronę główną (do tej pory tak jest), a dopiero później zacząłem blokować w robots.txt. Wyindeksowuje się, ale strasznie wolno (tysiąc stron na kilka dni).

Dopóki około 12 tys. podstron nie wyleci z indeksu, google będzie mnie filtrować w wynikach na pozycjonowane frazy i nową tematykę :(

Pewnie zaraz wszyscy mnie tu zjedzą, ale ja na Twoim miejscu zwracałbym tam 404. Skoro strona nie istnieje, to zwróć odpowiedni kod dla tej strony. Zdecydowanie szybciej zrobi się porządek w indeksie.

Co do przekierowywania nieistniejących podstron za pomocą 301 - ktoś robił jakieś testy w obecnych czasach czy nadal tkwicie w przekonaniach z X lat temu ? ;)

Czasami się zastanawiam czy Wy serio wierzycie w te praktyki sprzed lat - myślicie ze algo Google nie bierze takich sztuczek z 301 pod uwagę? Dawno temu wprowadzili już rozpoznawania pozornych błędów 404, więc z tym też na pewno daje sobie radę.

Kod 301 służy do przeniesienia strony, 404 do poinformowania o jej nie istnieniu. Strony nie istnieją, to czemu zwracasz 301?

Poza tym skoro tak długo się nie chcą wyindeksować, to znaczy że moc miały zerową i nie są zbytnio odwiedzane przez robota G.

To nie jest też tak, że jak pod danym adresem nic nie ma to link prowadzący do tej strony nie jest nic warty. Skoro takowy istnieje, to kiedyś tam musiała być treść, a treści nieaktualne naturalnie powinny znikać z internetu - to chyba logiczne? Natomiast jak masz linki prowadzące do https://domena.pl/tut...sadresyiskrypty i nagle wszystko zaczyna prowadzić do strony głównej zamiast do podstron to z miejsca widać że to czyste kombinowanie. Według mnie Google doskonale wykrywa tego typu zagrania i nie jest wobec nich przychylny.

Z Google jest jak z marketingiem - to nie jest tak że czym więcej upchniesz reklam to tym większa będzie konwersja, ale niektórzy nie potrafią tego zrozumieć.

PS. Przypominam że kody HTTP nie mają nic do przekierowywania użytkownika.

Webmastering, kodowanie & programowanie

Więcej informacji na moim profilu

Zapraszam na PW

Poza tym skoro tak długo się nie chcą wyindeksować, to znaczy że moc miały zerową i nie są zbytnio odwiedzane przez robota G.

Zgadza się.

Natomiast jak masz linki prowadzące do https://domena.pl/tut...sadresyiskrypty i nagle wszystko zaczyna prowadzić do strony głównej zamiast do podstron to z miejsca widać że to czyste kombinowanie. Według mnie Google doskonale wykrywa tego typu zagrania i nie jest wobec nich przychylny.

Tu się nie zgodzę. Nie kombinuję. Miałem stronę o tematyce A, teraz jest o tematyce B, chcę się pozbyć resztek strony A.

Na początku miałem 404, to mi w narzędziach dla webmasterów wariowały komunikaty. Teraz w robots.txt dałem Allow /, ustawiłem dla wszystkich nieistniejących stron, lub błędów komunikat 410, a oprócz tego w meta "noindex".

@megauser, @WebReklama - jak zadziałają wasze rady, to macie po flaszce u mnie. :)

Czekam na efekty. W tym temacie dam znać o wynikach. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś rady to zapraszam.

@WebReklama - tak, owszem, tylko wtedy nie powinno być żadnego przekierowania.

The requested resource is no longer available at the server and no forwarding address is known. 

:)

Webmastering, kodowanie & programowanie

Więcej informacji na moim profilu

Zapraszam na PW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności